2022-12-03 08:35:14
Φωτογραφία για 5 Τρόποι για οικολογικό χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ
Ούτε τα χριστούγεννα έχουν μείνει ανεπηρέαστα από τις σύγχρονες μάστιγες  και οι γιορτές εκτός από την όμορφη ατμόσφαιρα διαθέτουν και τα έντονα μελανά  σημεία τους. Ο υπερκαταναλωτισμός πολύ συχνά μας στερεί την αληθινή χαρά και το νόημα των γιορτών, το δε οικολογικό αποτύπωμα των χριστουγέννων είναι πραγματικά ...καταστροφικό.  

Εκατομμύρια προϊόντα που από την χώρα παραγωγής τους διασχίζουν τον μισό πλανήτη για να καταλήξουν στα εμπορικά καταστήματα όλων των χωρών με τεράστιο  ενεργειακό και οικολογικό κόστος, τόνοι μη ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας και βεβαίως ένα πολύ μεγάλο μέρος εποχιακών και ειδών στολισμού από επίσης μη ανακυκλώσιμο πλαστικό που και αυτά αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στα απόβλητα και επί εκατοντάδες χρόνια θα ρυπαίνουν στεριές και θάλασσες, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται 55 χρόνια για να αποσυντεθεί μια πλαστική σακούλα.  

Ειδικά τα υλικά συσκευασίας δώρων ευθύνονται για ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας εποχιακής ρύπανσης κατά την περίοδο των χριστουγέννων παγκοσμίως, αφού όχι μόνο οι πλαστικές σακούλες αλλά και τα συμβατικά χαρτιά περιτυλίγματος περιλαμβάνουν πλαστικό ή αλουμινόχαρτο και επιστρώσεις που τα καθιστούν μη ανακυκλώσιμα. 


Και στην ερώτηση "μα καλά εγώ θα σώσω τον πλανήτη με δυό ρολά χαρτί περιτυλίγματος, μήπως υπερβάλλουμε"; η απάντηση δεν είναι άλλη από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού  ένα-δυό ρολά ή μερικές πλαστικές σακούλες Χ ....μερικά  δισεκατομμύρια ανθρώπων που ανταλλάσσουν δώρα την περίοδο των γιορτών.  

Οι τρόποι για να συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των χριστουγέννων, σε ό,τι αφορά τα υλικά συσκευασίας, είναι πολλοί και εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν όχι μόνο οικολογικά αλλά και πολύ πιο ιδιαίτερα και όμορφα γιορτινά πακέτα με εναλλακτικά υλικά. 

Ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος 

Τα περισσότερα είδη του καφέ χαρτιού craft που διατίθεται από καταστήματα με υλικά συσκευασίας σε ρολό είναι ανακυκλώσιμο και αποτελεί την ιδανική εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα συμβατικά πλαστικοποιημένα χαρτιά. 

Δεν διαθέτει βεβαίως την "φανταχτερή" εμφάνιση των χριστουγεννιάτικων χαρτιών με σχέδια και χρώματα, όμως ένα πακέτο τυλιγμένο σε ανακυκλώσιμο χαρτί με δεκάδες τρόπους και πρόσθετα στοιχεία μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. 

Χάρτινες σακούλες - κουτιά

Από παρόμοιας ποιότητας ανακυλώσιμο χαρτί κατασκευάζονται σακούλες και κουτιά που επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το αμπαλάζ χριστουγεννιάτικων δώρων. 

Ύφασμα αντί για χαρτί

Το πλέον οικολογικό υλικό για γιορτινό αμπαλάζ είναι το ύφασμα, αφού δεν θα καταλήξει στα σκουπίδια και θα επαναχρησιμοποιηθεί. 

Κομμάτια υφάσματος που ίσως ήδη διαθέτετε, φουλάρια, οικονομικά τραπεζομάντηλα-πετσέτες κουζίνας αλλά και πάνινες τσάντες για ψώνια μπορούν θαυμάσια να αντικαστήσουν το κλασσικό χαρτί περιτυλίγματος, για την δημιουργία πραγματικά πολύ ξεχωριστών γιορτινών πακέτων με ιδιαίτερο αλλά και χρήσιμο περιτύλιγμα. 

Σπάγγος-κλωστές αντί για κορδέλες

Οι πλαστικοποιημένες κορδέλες είναι εξίσου ρυπογόνες με κάθε είδους πλαστικό και πολύ εύκολα μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικό σπάγγο, κλωστές, νήματα κλπ 

Φυσικά στοιχεία αντί για φιόγκους - πλαστικά διακοσμητικά

Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα πακέτα συνήθως συνοδεύονται από έναν φιόγκο από πλαστικοποιημένη κορδέλα ή ένα άχρηστο πλαστικό διακοσμητικό, που αφ΄ότου πεταχτεί στα σκουπίδια θα χρειαστεί μερικές δεκάδες χρόνια ως να αποσυντεθεί. 

Πράσινα κλαδάκια, αποξηραμένα φρούτα, κανέλες και κάθε είδους φυσικό στοιχείο μπορούν θαυμάσια να στολίσουν με όχι μόνο πιο οικολογικό αλλά και πολύ πιο όμορφο τρόπο τα γιορτινά πακέτα μας. 

Tip: Το μέλλον και του πλανήτη αφορά κυρίως και βρίσκεται ασφαλώς στα χέρια των επόμενων, των μικρότερων. Βοηθείστε και τα παιδιά  να καλλιεργήσουν από πολύ νωρίς την οικολογική τους συνείδηση χρησιμοποιώντας αντίστοιχους τρόπους και για το αμπαλάζ των δικών τους δώρων. 

Ζωγραφίστε πάνω σε craft χαρτί ή χάρτινες σακούλες και προσθέτε χάρτινα, πάνινα ή φυσικά διακοσμητικά, ζαχαρωτά κλπ και εξηγείστε τους γιατί τα επιλέξατε σε σχέση με τα συμβατικά πλαστικά υλικά συσκευασίας. Δημιουργείστε πακέτα που και το αμπαλάζ τους κάτι ουσιαστικό θα προσφέρει στα παιδιά, ίσως και ουσιαστικότερο για το μέλλον τους από το ίδιο το δώρο.
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ