2022-12-08 20:19:21
Φωτογραφία για Τρώτε συχνά fast - food; Μπορεί να κινδυνεύετε από άνοια



Μελέτη προειδοποιεί πώς η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 10.000 Βραζιλιάνων για έως και 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον independent, η διατήρηση της συμβατικής λειτουργίας μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσετε τα χοτ - ντογκ, τα μπιφτέκια και τις κατεψυγμένες πίτσες, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το τμήμα του εγκεφάλου σας που επεξεργάζεται τις πληροφορίες και λαμβάνει αποφάσεις επηρεάζεται πιο έντονα από την τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology τη Δευτέρα, οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν 28% ταχύτερο ρυθμό συνολικής γνωστικής παρακμής και 25% ταχύτερο ρυθμό παρακμής της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πολύ λίγα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.


Ο Δρ David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και την ιατρική του τρόπου ζωής και τη διατροφή, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά δήλωσε στο CNN ότι η έρευνα είναι "αρκετά ισχυρή ώστε να συμπεράνουμε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κακά για τον εγκέφαλό μας".

Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις περιπτώσεις όπου η συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων ήταν υψηλή, πλούσια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και υγιεινές πρωτεΐνες, η σχέση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της λειτουργίας του εγκεφάλου διαλύθηκε.

Η μελέτη παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο διεθνές συνέδριο της Εταιρείας Alzheimer 2022 στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 10.000 Βραζιλιάνους για διάστημα έως και 10 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες, λευκοί ή με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 51 έτη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορα γνωστικά τεστ, όπως άμεση και καθυστερημένη ανάκληση λέξεων, αναγνώριση λέξεων και λεκτική ευχέρεια. Τα τεστ τέθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, ενώ οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους.

Στη Βραζιλία, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 25% έως 30% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων", δήλωσε η συν-συγγραφέας Dr. Claudia Suemoto, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

"Το 58% των θερμίδων που καταναλώνουν οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, το 56,8% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Βρετανοί πολίτες και το 48% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Καναδοί προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα", δήλωσε η Δρ Suemoto.

Η μελέτη όρισε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ως "βιομηχανικά σκευάσματα ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και απομονωμένες πρωτεΐνες) που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές ουσίες, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα".

Η συν-συγγραφέας Natalia Gonçalves, ερευνήτρια στο τμήμα παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, δήλωσε: "Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων από επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερη πτώση της συνολικής νοημοσύνης και 25% ταχύτερη πτώση της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από το 20%".

Αν και είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων, διαβήτη, καρκίνου και μικρότερης διάρκειας ζωής, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν "ίσως την πιο μεγάλη απειλή για την υγιή γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου", δήλωσε ο δρ Rudy Tanzi, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

"Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι είναι βολικά ως ένα γρήγορο γεύμα, αντικαθιστούν επίσης την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου σας", δήλωσε ο Δρ Tanzi στο CNN, "το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ".

Οι επιστήμονες προτείνουν να αντιμετωπιστούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με την κατανάλωση επίσης υψηλής ποιότητας, ολικής αλέσεως τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μαγειρεύετε από ψίχουλα, πρότεινε ο Δρ Σουμέτο.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ