2022-12-08 19:57:24
Φωτογραφία για Τα σημάδια στα μάτια που δείχνουν κίνδυνο εμφράγματος και πρόωρου θανάτου
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά την ακριβή πρόβλεψη και τον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να εφαρμοστούν εξατομικευμένες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η βιολογική ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικά στοιχεία φαίνεται πως προσφέρει η ηλικία του αμφιβληστροειδή ενός ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο γερασμένος είναι ο αμφιβληστροειδής από την αληθινή (βιολογική) ηλικία του ατόμου, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου έχουν την προσεχή δεκαετία, ανεξάρτητως μάλιστα, ηλικίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους μισούς ενήλικες άνω των 40 ετών οι αμφιβληστροειδείς χιτώνες είναι τουλάχιστον 3 χρόνια πιο «γερασμένοι» απ' ό,τι η χρονολογική τους ηλικία. Στο 28% όμως η διαφορά είναι 5 χρόνια και στο 4,5% φτάνει τα 10 χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι έχουν «γερασμένους» αμφιβληστροειδείς διατρέχουν 49% έως 67% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου την προσεχή δεκαετία, ανεξαρτήτως της χρονολογικής ηλικίας τους.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, οτιδήποτε επηρεάζει την αγγείωση του σώματος, επηρεάζει και αυτή του αμφιβληστροειδούς. Επομένως, κάθε αγγειακή βλάβη στον αμφιβληστροειδή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για την κατάσταση του αγγειακού συστήματος σε όλο το σώμα.

Την ίδια ώρα, άλλη ομάδα επιστημόνων έχει «εκπαιδεύσει» ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει αυτόματα τις απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς, αναγνωρίζοντας τα άτομα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μέσα στο επόμενο έτος.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds κατάφεραν να εντοπίζουν με ακρίβεια 70-80% τους ανθρώπους που κινδύνευαν να υποστούν έμφραγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας δεύτερος τρόπος αναγνώρισης και πρόληψης του εμφράγματος, παράλληλα με την κατάλληλη εκτίμηση καρδιολόγου. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ