2022-12-09 21:27:24
Φωτογραφία για Λοροπέταλο. Ένας από τους λιγοστούς θάμνουν με κοκκινωπό - μωβ φύλλωμα
Με το κόκκινο  - μωβ φύλλωμα και τα πολύ ιδιαίτερης όψης λουλούδια το Λοροπέταλο είναι εξίσου εντυπωσιακό τόσο σε φράχτες  - παρτέρια όσο  και σε  δοχεία  φύτευσης.   

Γενικά χαρακτηριστικά



Loropetalum chinense η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή θάμνο με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία και με περισσότερες από τριάντα ποικιλίες που διαφέρουν στο μέγεθος αλλά και την απόχρωση φυλλώματος και λουλουδιών. 

Πολλές ποικιλίες έχουν λευκά λουλούδια και φύλλωμα πράσινο ή δίχρωμο, ενώ οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες έχουν μπορντώ-μωβ φύλλα και άνθη σε ροζ-μωβ ή κοκκινωπή απόχρωση. 

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται τόσο στην απόχρωση του φυλλώματος όσο και στην πολύ ιδιαίτερη μορφολογία των λουλουδιών που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες.

Τα κλαδιά του Λοροπέταλου σχηματίζουν οριζόντια επικαλυπτόμενα στρώματα, το δε ύψος των ψηλών ποικιλιών μπορεί να ξεπεράσει τα 3-4 μέτρα, με ελαφρά μικρότερ παράπλευρη ανάπτυξη.  


Οι νάνες ποικιλίες δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 90-100cm. 

Το Λοροπέταλο είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε διαμορφώσεις τοπίου, δημιουργία χαμηλού φράχτη - μπορντούρας, φράχτη μεσαίου ύψους αλλά και για φύτευση σε γλάστρες μόνο του ή μαζί με άλλα καλλωπιστικά είδη.   

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Λοροπέταλο ένα όξινο και εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Το Λοροπέταλο  ευδοκιμεί τόσο σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας όσο και σε ελαφρά ημισκιερά σημεία. Όσο περισσότερο φως δέχεται τόσο πιο έντονο το κοκκινωπό χρώμα του φυλλώματος και των λουλουδιών. 

Ιδανικές θέσεις αυτές που το φυτό θα δέχεται απευθείας ήλιο για τουλάχιστον 6 ώρες ημερησίως, ενώ σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι το ευνοούν ιδιαίτερα θέσεις προστατευμένες από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο. 

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή τόσο στις χαμηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρείται πιο εύρρωστο σε θέσεις σχετικά προστατευμένες από τον έντονο αέρα. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο έως λιγοστό πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού 2-3 φορές, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες. 

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται λίγο παραπάνω νερό από αντίστοιχα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος, ενώ στο στάδιο εγκατάστασης και κατά το αρχικό διάστημα ανάπτυξής του, όπως και τα περισσότερα φυτά, επίσης χρειάζεται πιο συχνά ποτίσματα. 

Το χώμα μεταξύ των ποτισμάτων θα πρέπει να στεγνώνει και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης, όταν επικρατούν σχετικά κανονικές θερμοκρασίες, επιδέχεται ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης ώστε το συμπαγές φύλλωμα να διατηρεί το σχήμα του και να αφαιρεθούν τυχόν ξερά - ασθενικά κλαδιά. 

Το βαθύ κλάδεμα έχει σαν αποτέλεσμα την μη ανθοφορία του την επόμενη ανθοφόρα περίοδο, αφού τα άνθη εμφανίζονται στους παλαιούς ξυλοποιημένους βλαστούς. 

Λίπανση: Ένα κοκκώδες ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά  από τις αρχές της άνοιξης και ανά τρίμηνο, ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη και ανθοφορία του. Για φυτά σε γλάστρα είναι προτιμότερη η χρήση υγρού λιπάσματος. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το  Λοροπέταλο ανθοφορεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Ο πιο πρόσφορος τρόπος πολλαπλασιασμός του είναι με μοσχεύματα,  αρχές της άνοιξης ή στην διάρκεια του φθινοπώρου, όσο ακόμη δεν επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σε φυτώρια θα βρείτε μικρά ή ήδη αναπτυγμένα φυτά Λοροπέταλου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας έναν από τους λιγοστούς καλλωπιστικούς θάμνους με κοκκινωπό φύλλωμα.
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ