2022-12-10 14:58:54
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας  στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς



Την ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς Μακρυνείας επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία.....



Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αειμνήστου πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Αρτίκου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος διακόνησε για πολλά χρόνια στην Ενορία της Γαβαλούς και στην Ιερά Μονή Κατερινούς.

Κατά την προσφώνησή της η Ηγουμένη, Γερόντισσα Μαριάμ καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό και αναφέρθηκε στο ιστορικό, τα στάδια ανέγερσης, τις περιόδους ακμής και παρακμής της Ιεράς Μονής, την συμβολή της στους αγώνες του 1821, καθώς και στην σύγχρονη ιστορία της. Μίλησε για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τα σωζόμενα κειμήλια τονίζοντας, ότι η Ιερά Μονή Κατερινούς υπήρξε πνευματική, εθνική, εκκλησιαστική, πολιτιστική και φιλανθρωπική εστία για ολόκληρη την περιοχή.


Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε την Γερόντισσα για την θερμή προσφώνηση και τους καλούς λόγους και τόνισε, ότι συνεχίζοντας την ιερά οδοιπορία του στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς του διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία πτυχή της ζωής μας που η Εκκλησία να μην συμπορεύεται με την ιστορία αυτού του τόπου. Η Εκκλησία υπήρξε η μάνα που προσέφερε πνευματική, υλική και ηθική συμπαράσταση στην κοινωνία.

Επίσης, εξέφρασε την χαρά του, γιατί ιερούργησε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που είναι σφραγισμένος από την άσκηση και τους πνευματικούς αγώνες τόσων μοναχών, ευχαρίστησε την Ηγουμένη και την Αδελφότητα, γιατί κρατούν ακοίμητο το καντήλι της Παναγίας και υποσχέθηκε, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, να προχωρήσουν τα έργα ανακαίνισης και αποκατάστασης της Μονής. Τέλος αναφέρθηκε στην πνευματική παρακαταθήκη του μακαριστού π. Νικολάου Αρτίκου, του οποίου πολλά προσωπικά και εκκλησιαστικά κειμήλια παραχώρησε η οικογένειά του για να διαφυλαχθούν στο Κειμηλιοφυλάκιο της Ιεράς Μονής.

Μεταξύ των πολλών προσκυνητών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβαλούς κ. Ανδρέας Γούλας.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/FLPHAw9tWKKD4Vvz6

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ