2022-12-11 08:28:38
Φωτογραφία για ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ  ΦΩΤΙΑ…. ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ!  Γράφει-Σχολιάζει  ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Φωτιά , κυριολεκτικά, πήρε το παρασκήνιο για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του 2023!.... Οι Παραταξιακοί μηχανισμοί αλλά και μεμονωμένοι συμπολίτες μας, που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής του στις εκλογές, βρίσκονται σε μια πρωτοφανή εγρήγορση, επιδιώκοντας, από τώρα, να λάβουν θέση στο μαραθώνιο εκλογικό παιχνίδι. Όλοι τους, ή στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμφωνούν ότι αυτές οι εκλογές θα είναι απρόβλεπτες και οπωσδήποτε αμφίρροπες.

Τα ποσοστά 60%, 75% κλπ , που σε καθημερινή βάση βλέπουμε να δημοσιεύονται από άγνωστους-γνωστούς σχολιαστές των blogs, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων αφορούν μύχιους πόθους κάποιων που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα και στη χειρότερη είναι απόψεις αιθεροβαμόνων, και ως εκ τούτου ανάξιες να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω σχολιασμού.

Ουδείς εκτιμά ότι η λύση θα δοθεί στον πρώτο γύρο, καθώς με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, την φυσιολογική φθορά που υφίσταται - κατά κανόνα- η κυβερνώσα παράταξη, αλλά κυρίως του γεγονότος ότι οι Συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την Δημαρχία θα είναι από 4 έως 6, δεν αφήνουν περιθώρια για αυτοδυναμία σε κάποιον εκ των Συνδυασμών
. Αυτή τη στιγμή οι Συνδυασμοί που θα κατέλθουν στις εκλογές είναι 5, ήτοι του νυν Δημάρχου κ. Τριανταφυλλάκη, του κ. Στάικου, του κυρίου Μπόνη, της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο αναμενόμενος να ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο, στον οποίο ο βασικός κορμός θα είναι στελέχη και προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ενώ θα πλαισιώνονται, ισότιμα, από πολίτες κάθε κομματικής απόχρωσης. Στο σχήμα δεν έχει επιλεγεί η ηγεσία, αλλά ενδιαφέρον υπάρχει , σύμφωνα με πληροφορίες μου, από τους κυρίους Τζαχρήστα, Γεωργούλα και Ζιώγα, όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου. Πληροφορίες, προφανώς, εκ των έσω και οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν, από ουδέναν εκ των αναφερομένων, αλλά εμμέσως- κατά την άποψή μου- επιβεβαιώθηκαν με τις ανακοινώσεις Τζαχρήστα και Γεωργούλα.

Ωστόσο, στον υπό εκκόλαψη Συνδυασμό το θέμα της ηγεσίας παραμένει ανοικτό, για λίγο ακόμη χρόνο, καθώς αναμένεται, οσονούπω, η απόφαση προβεβλημένου προσώπου, μπροστά στην υποψηφιότητα του οποίου θα υπάρξει υποχώρηση των άλλων υποψηφιοτήτων. Το εν λόγω πρόσωπο είναι πιθανόν να επιλέξει την απλή υποψηφιότητα, αντί της ηγεσίας του Συνδυασμού.

Επ αυτού υπάρχουν αρκετές πληροφορίες μη δημοσιεύσιμες- προς το παρόν, και μέχρι να υπάρξει ασφαλής διασταύρωση.

Τυχόν υποψηφιότητα του συγκεκριμένου προσώπου θα αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων και θα επηρεάσει κατά καθοριστικό τρόπο το εκλογικό σκηνικό στο Ξηρόμερο.

Μέχρι τις εκλογές απομένουν σχεδόν 10 μήνες, διάστημα υπεραρκετό για την διαμόρφωση του τελικού σκηνικού, πόσο μάλλον που η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές, που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και στις Αυτοδιοικητικές, σε πανελλήνια κλίμακα και φυσικά και στο Ξηρόμερο.

Μην αιφνιδιαστείτε δηλαδή, αν δείτε κάποιος ή κάποιοι Συνδυασμοί να αποσύρονται την τελευταία στιγμή, ή να συμπράττουν με άλλους. Πολλώ δε μάλλον μην ξαφνιαστείτε όταν θα διαπιστώνετε ότι κάποιοι σύμβουλοι θα λειτουργούν ως ‘’κινούμενη άμμος’’. Με απλά λόγια, αυτά που συμβαίνουν σε όλες τις εκλογές θα γίνουν και σε αυτές του 23, ενδεχομένως, όμως, με μεγαλύτερη ένταση, γιατί η πόλωση είναι ήδη μεγάλη, το κλίμα αρκετά βεβαρυμμένο και αμφίρροπη η έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν ακόμα και με το ‘’διάβολο’’, αρκεί να επιτύχουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και να ικανοποιήσουν τις όποιες θεμιτές-θέλω να πιστεύω- φιλοδοξίες τους.

Με τα σημερινά δεδομένα η αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο-που απαιτεί το 43%των ψήφων συν μία επιπλέον- δεν φαντάζει πιθανή, πράγμα που αναγκάζει τους Συνδυασμούς να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στον δεύτερο γύρο προσαρμόζοντας , αναλόγως, τους στόχους και την πρακτική τους, αλλά, προπάντων, τα σενάρια για τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλον, ή άλλους Συνδυασμούς. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ήδη συζητούνται διάφορα σενάρια, σε επίπεδο βολιδοσκοπήσεων, σε αυτή τη φάση. Από αυτή την διαδικασία, η Λαϊκή Συσπείρωση, αυτο-εξαιρείται για λόγους αρχής. Από την συγκεκριμένη παράταξη δεν έχω σχετική πληροφόρηση, αλλά η πρακτική της, σε τέτοιου είδους συνεργασίες είναι πάγια.

Δεν είναι προβλέψιμο, αν την ίδια στάση θα ακολουθήσει και κάποιος άλλος Συνδυασμός.

Τα σενάρια συνεργασίας, που αυτή τη στιγμή έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων- και όχι των διαπραγματεύσεων- είναι δύο:

Το πρώτο, προβλέπει την αυτόνομη κάθοδο στον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο γύρο ο μειοψηφών Συνδυασμός, ή οι μειοψηφούντες θα στηρίξουν τον Συνδυασμό, που θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Το δεύτερο και επικρατέστερο, προβλέπει, επίσης, αυτόνομη κάθοδο στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο στήριξη του Συνδυασμού, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό.

Όμως, η στήριξη θα πραγματοποιηθεί υπό όρους και προϋποθέσεις, που αφορούν το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Δήμου, συμμετοχή στη Διοίκηση και λειτουργία του , με τον ορισμό αντιδημάρχων, προέδρου ΔΣ, ή Γενικού Γραμματέως του Δήμου, Προέδρων και Διοικήσεων σε Δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς κλπ . Προφανώς, τα ποσοστά των Συνδυασμών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ‘’διανομή’’ των θέσεων και των αξιωμάτων.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τρένα με άλογα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τρένα με άλογα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ