2022-12-12 07:24:36
Φωτογραφία για Λεβαντίνη. Μια ...κίτρινη λεβάντα
Αν και πρόκειται για εντελώς διαφορετικό είδος η Λεβαντίνη διαθέτει παρόμοιο γκριζοπράσινο φύλλωμα που αν τριφτεί είναι εξίσου αρωματικό με της Λεβάντας.  

Γενικά χαρακτηριστικά

Santolina chamaecyparissus η βοτανολογική της ονομασία και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή θάμνο με καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου.  

Ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας τόσο το συμπαγές ασημοπράσινο φύλλωμα, αποτελούμενο από μικρά, πτεροειδή και χνοώδη φύλλα αλλά και τα κίτρινα άνθη που εμφανίζονται σε ταξιανθίες στην κορυφή λεπτών και λείων βλαστών και παραμένουν στο φυτό για μεγάλο διάστημα και αφ΄ότου ξεραθούν. 

Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 50-60cm με λίγο μεγαλύτερη παράπλευρη ανάπτυξη έως 70-90cm. 

Ανήκει στα ιδιαίτερα δημοφιλή φυτά για διαμορφώσεις Μεσογειακών και κήπων μειωμένης φροντίδας, είναι ιδανική για φύτευση σε βραχόκηπους αλλά και ως φυτό εδαφοκάλυψης, ενώ το ίδιο ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε γλάστρες. 


Στην κηποτεχνία συχνά χρησιμοποιείται μαζί με ξηρόφυτα και αρωματικά βότανα όπως Λεβάντα, Ρίγανη,Θυμάρι κλπ. για την δημιουργία εντυπωσιακών παρτεριών με είδη μειωμένης φροντίδας. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Λεβαντίνη ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο με κομπόστ ή κοπριά, που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Η Λεβαντίνη  ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας. 

Σε ημισκιερές θέσεις αποκτά αραιό φύλλωμα και χάνεται το ομοιόμορφο και συμπαγές σχήμα του φυτού καθώς οι βλαστοί αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση του ήλιου.  

Αν και παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες σε συνθήκες παρατεταμένου παγετού και χιονόπτωσης ενδέχεται να ξεραθεί το επάνω μέρος του φυλλώματος το οποίο, αν κλαδευτεί, βλασταίνει ξανά την ερχόμενη άνοιξη. 

Πότισμα: Χρειάζεται σταθερά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού κάθε 4-5 ημέρες μόνο κατά το αρχικό στάδιο εγκατάστασης και ανάπτυξής της και μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει εντελώς.

Στην συνέχεια χρειάζεται ελάχιστο πότισμα και μόνο τις πολύ ζεστές περιόδους του καλοκαιριού.  

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται λίγο παραπάνω νερό από αντίστοιχα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του καλοκαιριού, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, επιδέχεται ελαφρύ κλάδεμα με σκοπό την διατήρηση του συμπαγούς σχήματος και την αφαίρεση τυχόν ξερών - ασθενικών κλαδιών. 

Ανήκει στα είδη αργής ανάπτυξης γι΄αυτό και δεν προσφέρεται για βαθιά κλαδέματα. 

Λίπανση: Δεν της  είναι απαραίττη η λίπανση και μόνο κατά τον πρώτο χρόνο ανάπτυξής της μπορεί προαιρετικά να χρησιμοποιηθει ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Λεβαντίνη ανθίζει από τον Μάϊο και έως το τέλος του καλοκαιριού.

Τα λουλούδια παραμένουν στο φυτό σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και αφού ξεραθούν. 

Ο πιο πρόσφορος τρόπος πολλαπλασιασμός της είναι με τρυφερά μοσχεύματα,  αρχές της άνοιξης ή ξυλοποιημένους βλαστούς στην διάρκεια του φθινοπώρου, όσο ακόμη δεν επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σε φυτώρια θα βρείτε μικρά ή ήδη αναπτυγμένα φυτά Λεβαντίνης για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτόν τον πολύ όμορφο θάμνο που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ