2022-12-13 12:10:18
Φωτογραφία για Συναγερμός για το νέο «ιό της καμήλας». Ένας στους τρεις πεθαίνει
Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου που επιστρέφουν από το Κατάρ καλούνται να προσέχουν τα σημάδια της γρίπης των καμηλών, μια δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας σημαίνουν συναγερμό για τους ποδοσφαιρόφιλους που επιστρέφουν από το Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν στις πατρίδες τους τη «γρίπη της καμήλας», μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε έχουν σημειωθεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, κυρίως στην αραβική χερσόνησο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να “είναι σε εγρήγορση” στην προοπτική επιστροφής οπαδών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, γράφουν οι Times.


Ένα ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει: “Ο κίνδυνος μολύνσεων για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε όσους εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στην περιοχή, όπως στις καμήλες.

Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid

«Η ασθένεια μπορεί να αποκτηθεί από στενή επαφή με καμήλες ή από την κατανάλωση προϊόντων καμήλας π.χ. μη παστεριωμένο γάλα καμήλας».

Τι είναι το MERS-COV

Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.

Τα 5 συμπτώματα του «ιού της καμήλας»

Τα κοινά συμπτώματα της νόσου είναι: Αναπνευστικά προβλήματα

Βήχας Εμετός Πυρετός Διάρροια

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό της καμήλας. Οι γιατροί συνταγογραφούν συμπτωματική αγωγή.

Για τον νέο ιό μίλησε και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε τα ποδόσφαιρα. Αυτός ο ιός λέγεται αναπνευστικό "Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής". Το ξέρουμε από το 2012 και έχουμε από τότε 2.602 κρούσματα.

Είναι με την επαφή με την καμήλα, ή όταν κάποιος έχει κολλήσει διά της αναπνευστικής οδού. Όσοι πήγαν στο Κατάρ ανέβηκαν και σε μια καμήλα. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό. Αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό, αλλά έχει θανάτους στο 1/3 του συνόλου.»

Με πληροφορίες από Dailymail

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ