2022-12-21 10:43:23
Φωτογραφία για «Βιώσιμη πόλη» για Ξηρόμερο και Θέρμο
«Βιώσιμη πόλη» για Ξηρόμερο και Θέρμο. Οι στοχεύσεις των δύο μικρών Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας μέσα από το δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη»...... σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” και σε ποια προγράμματα συμμετέχουν και τι έχει εξασφαλίσει ο κάθε Δήμος προς όφελος των δημοτών του.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η «βιώσιμη πόλη» είναι το δίκτυο των δήμων για την επιτυχή υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ σε δεύτερη φάση μπορεί να υποστηρίξει τους δήμους που μετέχουν στο δίκτυο αυτό στην υλοποίηση έργων, αλλά και στην υποστήριξη με τεχνογνωσία, καθώς το δίκτυο αυτό απαρτίζεται κυρίως από μικρούς δήμους, οι οποίοι στερούνται ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας και έχουν όφελος από τους μεγάλους που επίσης συμμετέχουν.

Μέσα από το δίκτυο αυτό δίνεται και η ευκαιρία δικτύωσης και συντονισμού που απαιτούν τα προγράμματα που μπορεί να εξασφαλίσει το δίκτυο «βιώσιμη πόλη» και ένας μικρός Δήμος όπως λ.χ. του Θέρμου και του Ξηρομέρου.


Οι Δήμοι Θέρμου και Ξηρομέρου μετέχουν στο δίκτυο αυτό μαζί με τουλάχιστον 70 ακόμη δήμους, που συνεχώς αυξάνονται!

Ο Δήμος Ξηρομέρου εκμεταλλευόμενος το δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» έχει ήδη εκπαιδεύσει στελέχη του στο πρόγραμμα του δικτύου που σχετίζεται με την ενεργειακή φτώχεια στα νοικοκυριά των δημοτών (POWERPOOR).

Το ευρωπαϊκό έργο powerpoor έχει ως σκοπό την καταγραφή των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ υπάρχει και «οδηγός» για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση στα νοικοκυριά αυτά. «Τρέχει» το πρόγραμμα εδώ και τουλάχιστον 3 μήνες και μέσα στο 2023 ο Δήμος θα συστήσει και το πρώτο πιθανότατα γραφείο ενεργειακής φτώχειας στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο θα ασχολείται με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας .

Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι πιλοτικό και το «τρέχουν» 3 δήμοι στην Ελλάδα και 17 σε όλη την Ευρώπη, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Ακόμη, ο Δήμος Ξηρομέρου παρακολουθεί και συμμετέχει ακόμη σε ένα πρόγραμμα μέσω της «Βιώσιμης πόλης» που είναι σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και την μετατροπή τους σε άλλες μορφές ενέργειας, συμμετέχει σε ακόμη ένα πρόγραμμα που μέσα στην ημέρα κάποιοι δρόμοι θα μπορούν να κλείνουν ώστε να δημιουργούνται κοινόχρηστοι χώροι περιπάτου, αθλοπαιδιών, συναναστροφής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία μπορείς να εκπονήσεις και να υποστηρίξεις μια σειρά μελετών και να υλοποιήσεις τα έργα αυτά, όταν βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο» τόνισε ο κ. Τριανταφυλλάκης, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή δημοτών, το οποίο μόνο όφελος έχει για την τσέπη των δημοτών.

«Μέσω της ευελιξίας ενός αναπτυξιακού οργανισμού που εξασφαλίζει το δίκτυο «βιώσιμη πόλη» εμείς επιτυγχάνουμε ανάθεση μελετών και εξασφάλιση μελετών. Ο Δήμος Θέρμου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τις μελέτες για έργα. Αυτό σημαίνει πως δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε άμεσα κάποιο έργο και να το υλοποιήσουμε και να παρουσιαστεί κατά την προεκλογική περίοδο. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε όλες τις διαδικασίες και να έχουμε έτοιμες μελέτες για στοχευμένα έργα, που πραγματικά έχει ανάγκη ο Δήμος Θέρμου και η απόδοσή τους θα είναι ουσιαστική για τους δημότες. Αν έχουμε τις μελέτες, υπάρχει η υπεραξία και μέσα από τα ανάλογα προγράμματα εξασφαλίζουμε την χρηματοδότηση.

Επίσης μέσα από άλλα δίκτυα που συμμετέχουμε μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επίβλεψη έργων και έτσι ο Δήμος Θέρμου «θεραπεύει» την ανυπαρξία Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δήμο. Αν δηλαδή χρειαζόμαστε ένα δασολόγο μπορούμε να απευθυνθούμε στο δίκτυο της ΔΕΠΑΝ, στο οποίο και συμμετέχουμε και να τον εξασφαλίσουμε για την επίβλεψη ενός έργου ή για τη θεώρηση μιας μελέτης, γιατί δεν διαθέτουμε αντίστοιχες ειδικότητες στο Δήμο μας.

Ο Σπύρος Κωνσταντάρας

Επίσης, μελετάμε μέσα από διάφορα προγράμματα λ.χ. το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ή μέσω της δημιουργίας αυτόνομων ενεργειακών σταθμών ή πάρκων την αυτονομία των Δήμων και πως μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας» τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο οποίος διευκρίνισε πως την επίβλεψη έργων δεν την έχει εντάξει στο δίκτυο «βιώσιμη πόλη», διότι το Θέρμο συνεργάζεται ακόμη με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, ωστόσο για τα νέα έργα θα υπάρξει η συνεργασία με το δίκτυο «βιώσιμη πόλη» ή το δίκτυο ΔΕΠΑΝ.

«Συνεργαζόμαστε και με άλλα δίκτυα με τεράστια οφέλη για το Δήμο Θέρμου σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη στο Δήμο Θέρμου έχουμε στήσει μια υποτυπώδη Τεχνική Υπηρεσία με έναν ακόμη μηχανικό που πήραμε και έτσι θα μπορούμε μέσα από το προσωπικό που έχουμε και τη βοήθεια των δικτύων να κάνουμε μόνοι μας την δουλειά μας σε πολλούς και διάφορους τομείς.

Εξασφαλίσαμε επίσης να βγει σε διαγωνισμό ένας αρχιτέκτονας μηχανικός. Η εξασφάλιση και η υλοποίηση μελετών είναι το πρώτο και βασικότερο για να έχουμε πολλαπλά οφέλη για τους δημότες μας. Μέσα από την βοήθεια των δικτύων μπορούμε να δώσουμε λ.χ. μελέτες αναπλάσεων για επικαιροποίηση, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα μέχρι και τώρα λόγω του μικρού αριθμού ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε ως μικρός Δήμος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ