2022-12-24 17:42:49
Φωτογραφία για Το τρένο στην Πελοπόννησο και η πραγματικότητα
“Το τρένο μπαίνει στις ράγες της Πελοποννήσου”: Σπουδαίο νέο για την περιφέρειά μας και για τους φίλους του σιδηροδρόμου. Την αρχική ευφορία, όμως, διαδέχεται προβληματισμός κι επιφυλάξεις όσον αφορά την υλοποίηση της εξαγγελίας. Και αυτό γιατί η πραγματικότητα δημιουργεί δυσκολίες.

Γιάννης Σινάπης

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, μεταξύ του γ.γ. Μεταφορών Ι. Ξιφαρά, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Σπ. Πατέρα και του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Λαμπρόπουλου, αποφασίστηκε: “Να πραγματοποιηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του υπάρχοντος δικτύου Πατρών - Πύργου - Καλαμάτας - Τριπόλεως - Ναυπλίου - Κορίνθου ως ενιαίου έργου. Η υλοποίηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του ενιαίου έργου από τον ΟΣΕ, η οποία θα λάβει υπόψη τις επιμέρους μελέτες βιωσιμότητας των αξόνων Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου και Κάτω Αχαγιάς - Πύργου, έργων που βρίσκονται ήδη σε τροχιά δημοπράτησης”.


Εδώ είναι η πραγματικότητα και οι δυσκολίες, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. Προαστιακά και κυρίως τουριστικά υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Γιατί η Πελοπόννησος είναι γεμάτη μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και το δίκτυο από μόνο του, με τα εντυπωσιακά κτήρια των σταθμών, τις γαλαρίες, τις τοξωτές γέφυρες και τα εξαιρετικής ομορφιάς τοπία μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, φυσιολάτρες και φίλους του σιδηροδρόμου απ’ όλο τον κόσμο. Εμπορευματικά το σιδηροδρομικό δίκτυο πρέπει να συνδέεται μ’ ένα μεγάλο κι ενεργό λιμάνι, όπως είναι η Πάτρα, για να υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Επιβατικά υπάρχουν οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις, καθώς στη χάραξη της γραμμής δεν προβλέπεται αλλαγή. Θα παραμείνει η ίδια που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εποχή του Τρικούπη. Αλήθεια, γνωρίζουν οι αρμόδιοι πόση ώρα κάνει και θα κάνει το τρένο από την Καλαμάτα έως την Τρίπολη, έως το Αργος και μέχρι την Κόρινθο, όπου και θα χρειαστεί μετεπιβίβαση για να συνεχίσει προς την Αθήνα; Και κανονική να γίνει η γραμμή, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” και τις οδικές μεταφορές.

Αυτό θα δείξει η μελέτη βιωσιμότητας, να μην κοροϊδευόμαστε. Να ξεκαθαρίσουμε για ποιο λόγο θέλουμε το τρένο και για ποιο σκοπό μπορεί να προσελκύσει κόσμο και να έχει προοπτική.

eleftheriaonline.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ