2022-12-26 09:43:43
Φωτογραφία για «Tζόρνταν» και «Δούκας»: Τα λαγωνικά της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας
Οι «ένστολοι» σκύλοι του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο «Τζορνταν» με τον συνοδό του Π. Φωκά και ο «Δούκας» με τον Γ. Παπαλαμπρόπουλου

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

«Tζόρνταν» και «Δούκας» τα τετράποδα λαγωνικά της Κυνοφιλικής Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης (ΚΟΕΔ) της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας.....  Ο βέλγικος ποιμενικός μαλινουά «Τζόρνταν» είναι ενεργό μέλος της Μονάδας από τον Ιούνιο του 2019, έχοντας συμμετάσχει μέχρι σήμερα με τον συνοδό του Παναγιώτη Φωκά σε 24 επιχειρήσεις εντοπισμού αγνοούμενων ατόμων και εκτός των ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας βρει 4 ζώντες και έναν νεκρό.

Ο γερμανικός ποιμενικός «Δούκας» ανέλαβε τον Μάιο του 2022 και αυτός δράση έχοντας ήδη στο ενεργητικό του 10 συμμετοχές σε έρευνες, εντοπίζοντας δυο νεκρούς. Είναι ο σκύλος που τις τελευταίες ημέρες «πρωταγωνίστησε» στις αγωνιώδεις αναζητήσεις στο Παναχαϊκό όρος και στις Ανω Βελιτσές Δυτικής Αχαΐας, βρίσκοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες τις σορούς του 47χρονου πατρινού κυνηγού Δημήτρη Παπακωστόπουλου και του 59χρονου Αντώνη Σωτηρόπουλου.


Το πρωί της Παρασκευής μαζί με τον συνοδό του Γιάννη Παπαλαμπρόπουλο κλήθηκαν να συνδράμουν στις έρευνες για 92χρονη στη Κάτω Μακρυνού Αιτωλοακαρνανίας. Η γυναίκα αναζητήθηκε από την κόρη της χωρίς αποτέλεσμα, η οποία και ενημέρωσε την Αστυνομία καθώς η 92χρονη μητέρα της αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Τα σκυλιά της ΚΟΕΔ της 6ης ΕΜΑΚ έχουν ως αποστολή την ανεύρεση αγνοούμενων ανθρώπων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται α) για αναζήτηση εξαφανισμένων σε «ανοικτό πεδίο», όπως σε περιπτώσεις με ηλικιωμένους ή ορειβάτες σε υπαίθριους χώρους β) για τον εντοπισμό παγιδευμένων σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει συνέπεια σεισμού ή άλλης αιτίας και γ) για αναζήτηση έπειτα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων π.χ. κατολισθήσεις βράχων, χιονοστιβάδες ή πλημμύρες.

Η εκπαίδευση των «Τζόρνταν» και «Δούκα» είναι καθημερινή με τις εγκαταστάσεις της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής και του σανατορίου στην Ζάστοβα, να αποτελούν το «σχολείο» τους. Η αξιολόγηση συνοδών και σκύλων γίνεται δυο φορές το χρόνο, Δεκέμβριο και Ιούνιο.
pelop.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ