2022-12-30 13:37:28
Φωτογραφία για Γουινίπερος. Το ανθεκτικό χαμηλής ανάπτυξης κωνοφόρο, για κήπους και μπαλκόνια
Ανθεκτικός και χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες ο Γουνίπερος είναι κατάλληλος για φύτευση σε κήπους και μπαλκόνια, μεμονωμένα αλλά και σε συνδυασμό με άλλα κωνοφόρα ή καλλωπιστικά  είδη. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Juniper (Άρκευθος) η βοτανολογική ονομασία του γένους -που ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρρισοδειών-  και περιλαμβάνει δεκάδες  επιμέροος είδη και ποικιλίες που διαφέρουν τόσο στα μορφολογικά χαρακτηριστικά όσο και στον τρόπο ανάπτυξης, αφού κάποια από αυτά είναι δενδροειδή ενώ άλλα έρποντα ή χαμηλής ανάπτυξης  κωνοφόρα. .

Η  πιο κοινή καλλιεργήσιμη ποικιλία στις κλιματολογικές  συνθήκες της Ευρώπης είναι ο Γουινίπερος  ο Πλαγιοκλαδής, που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 20-30cm και είναι ιδανικός για εδαφοκάλυψη, φύτευση σε βραχόκηπους ή υπερυψωμένα σημεία όπου αναπτύσσεται ως κρεμοκλαδές, ενώ ευδοκιμεί ικανοποιητικά και σε δοχεία φύτευσης. 

Το λεπιδοειδές πυκνό φύλλωμα, που προσομοιάζει πολύ με αυτό του άγριου κυπαρρισιού, έχει σκουροπράσινη ή κιτρινοπράσινη απόχρωση, ανάλογα με την ποικιλία, και με την πάροδο των ετών των κάτω μέρος των βλαστών ξυλοποιείται. 


Σε συγκαλλιέργειες αρσενικών και θηλυκών φυτών, μετά τα  δύο χρόνια από την αρχική τους φύτευση, αυτά εμφανίζουν στρογγυλούς καρπούς που χρησιμοποιούνται τόσο σε φαρμακευτικά σκευάσματα όσο και για αρωματισμό ποτών όπως το τζιν ή και σαν μπαχαρικό σε κάποιες ευρωπαϊκές κουζίνες. Οι καρποί σχηματίζονται στην διάρκεια του καλοκαιριού και συλλέγονται το φθινόπωρο όταν έχουν αποκτήσει σκούρο μωβ-μαύρο χρώμα. 

Φροντίδα

Χώμα: Ο Γουινίπερος δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές  απαιτήσεις, αρκεί το χώμα  του να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά σε πλήρως ηλιόλουστα αλλά και ημισκιερά, ενώ σε συνθήκες πλήρους σκιάς η ανάπτυξή του καθυστερεί και επηρεάζεται η γενική ευρρωστία του φυτού.  

Αν και προτιμά το κρύο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και στις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά όταν έχει πλήρως εγκατασταθεί σε ένα ημισκιερό σημείο. 

Ιδανικές θέσεις για τον Γουινίπερο είναι και τα σημεία κάτω από δέντρα όπου περνά το φως αλλά όχι ο έντονος μεσημερινός ήλιος στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πότισμα: Στο αρχικό στάδιο φύτευσης και εγκατάστασής του έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, τις ζεστές περιόδους της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Στην συνέχεια αφού εγκλιματιστεί πλήρως στο περιβάλλον που θα τοποθετηθεί μπορεί να αντέξει ακόμη και χωρίς νερό για πολλές εβδομάδες, γι΄αυτό και ανήκει στα είδη που προτιμούνται για κήπους μειωμένης φροντίδας και βραχόκηπους μαζί με φυτά που επίσης έχουν μειωμένες ανάγκες σε νερό. χει σχετικά αυξημένες ανάγκες σε νερό.

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται λίγο παραπάνω νερό από όσο τα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη αργής ανάπτυξης γι΄ αυτό και θα πρέπει να απογεύγονται τα βαθιά κλαδέματα και κυρίως  το κόψιμο ξυλοποιημένων βλαστών.

Αρχές της άνοιξης ή του φθινοπώρου μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά μόνο για διατήρηση του σχήματός του και αφαίρεση ξερών - ασθενικών βλαστών. 

Λίπανση: Χωρίς να του είναι απαραίτητη η λίπανση ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, συμβάλλει στην πιο γρήγορη ανάπτυξή του.  

Φυτά σε γλάστρα μπορούν να διατηρηθούν και σε μορφή μπονσάϊ και να αποκτήσουν πολύ ιδιαίτερη όψη. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Κάποιες ποικιλίες στην διάρκεια του καλοκαιριού παρουσιάζουν δυσδιάκριτη ανθοφορία με πολύ μικρά άσπρα - ροζ λουλούδια, όμως οι περισσότερες είναι μη ανθοφόρες. 

Ο πιο πρόσφορος τρόπος πολλαπλασιασμός του είναι με τρυφερά μοσχεύματα,  αρχές της άνοιξης όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Τα μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν και σε νερό αντί για χώμα, έως να αποκτήσουν ρίζες. 

Σε πολλά  φυτώρια θα βρείτε Γουινίπερο σε διάφορες  ποικιλίες και μεγέθη για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτόν το ιδιαίτερα ανθεκτικό και όμορφο κωνοφόρο που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ