2023-01-10 19:05:21
Φωτογραφία για Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει πάνω από 300 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους – Τι λέει η μελέτη
Η Ευρώπη πρέπει να επενδύει 302 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την κατασκευή σχετικής υποδομής τα επόμενα δύο χρόνια, εάν θέλει να επιτύχει τους στόχους της να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν, έδειξε νέα μελέτη .

Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change , απαιτούνται επειγόντως σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, συσκευές αποθήκευσης και άλλες υποδομές 

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι συγγραφείς της μελέτης βασίστηκαν σε 56 σχετικές τεχνολογικές και επενδυτικές μελέτες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα. Επικεντρώθηκαν στις χώρες της ΕΕ, αλλά έλαβαν επίσης υπόψη στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Κατά την άποψή τους, η πιο δραματική αύξηση στις ανάγκες για επενδύσεις είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


«Προκειμένου να προωθηθεί η απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές όλων των τομέων της ζωής, πρέπει να επενδυθούν περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ σε ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι 24 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα ετησίως από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο Bjarne Steffen, καθηγητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και συν-συγγραφέας της μελέτης, σε δήλωση των μέσων ενημέρωσης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση όσον αφορά την επέκταση των δικτύων διανομής και των σιδηροδρόμων. Σε αυτές τις περιοχές, επίσης, απαιτούνται πρόσθετες οικονομικές ροές 40% έως 60% σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2020 για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και τη μετατόπιση της κυκλοφορίας από οδικό σε σιδηρόδρομο.

Ο Steffen και η συν-συγγραφέας του Lena Klaaßen σημείωσαν επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει περαιτέρω αυτές τις τάσεις.

«Για να εισάγει όσο το δυνατόν λιγότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία , η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα ετησίως σε ηλιακή και αιολική ενέργεια. Συγκριτικά, απαιτούνται σημαντικά λιγότερες επενδύσεις -περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- σε πρόσθετες υποδομές φυσικού αερίου όπως οι τερματικοί σταθμοί LNG», είπε ο Steffen.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι πιθανό να προσελκύσουν λιγότερα κεφάλαια στο μέλλον στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις που απαιτούνται ιδιαίτερα σε συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν κατά 70% μέσα σε λίγα χρόνια.

Νέες πολιτικές

Ο Klaaßen επεσήμανε ότι τα χρήματα για να γίνουν τόσο μεγάλες επενδύσεις είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ευρώπη —δεδομένου του μεγέθους των αγορών μετοχών και ομολόγων της ηπείρου. Η κύρια πρόκληση, ωστόσο, είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητες πολιτικές πολιτικές αρκετά γρήγορα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια θα εισρεύσουν στα σωστά έργα.

«Τα πολιτικά μέτρα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στη χρηματοδότηση σε εκείνους τους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για επενδύσεις», εξήγησε. «Για παράδειγμα, οι υφιστάμενοι κανονισμοί στην ΕΕ επικεντρώνονται στον εντοπισμό βιώσιμων τίτλων, παρά το γεγονός ότι σημαντικές υποδομές που σχετίζονται με το κλίμα δεν χρηματοδοτούνται καθόλου μέσω των αγορών μετοχών».

Ο ερευνητής ανέφερε ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντίθετα, γίνεται συχνά δυνατή από ιδιώτες επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι τράπεζες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μέσω εγγυήσεων εσόδων και καθιστώντας τις διαδικασίες έγκρισης όσο το δυνατόν πιο γρήγορες και προβλέψιμες.

mining.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ