2023-01-12 17:26:17
Φωτογραφία για Λάρισα: Αθώος ο μηχανοδηγός για τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένου-οχήματος
ΤΟ 2016 ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το 2016 στο ύψος της Χάλκης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 47χρονος οδηγός του οχήματος.

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Ο μηχανοδηγός ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ενώ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τον αθώωσε αρχικά στο δικαστήριο που έγινε στις 22 Μαρτίου του 2022, η εισαγγελέας άσκησε έφεση καθώς είχε εντοπίσει συγκεκριμένες πλημμέλειες της απόφασης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του 2022 και ολοκληρώθηκε σήμερα με την αθώωση του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα ο οποίος πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου καθώς όπως τόνισε στην αγόρευση του, δεν προκύπτει η αμέλεια του κατηγορούμενου αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν ο θάνατος του οδηγού καθώς ο μηχανοδηγός έκανε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν τη στιγμή που διαπίστωσε ότι το όχημα ήταν στη διάβαση. Επεσήμανε ότι το κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση είναι η ταχύτητα με την οποία κινούνταν το τρένο και ότι αυτή ήταν η προβλεπόμενη σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο.


Τόνισε επίσης σχετικά με τη ταχυμετρική ταινία του τρένου ότι «πρόκειται για ένα γνήσιο αποδεικτικό μέσο», απατώντας έτσι στον ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής ότι η ταινία που αναλύθηκε δεν ήταν η αυθεντική. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας ρώτησε έναν μάρτυρα που τότε είχε το ρόλο του προϊσταμένου στο Μηχανοστάσιο Λάρισας, αν υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί τμήμα ταχυμετρικής ταινίας από το αρχείο του ΟΣΕ και το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχεία του συγκεκριμένου συμβάντος. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν ότι είναι πάρα πολλά τα επιμέρους στοιχεία που θα έπρεπε να ταιριάζουν με το συγκεκριμένο συμβάν κάνοντας λόγο για μια «απίστευτη σύμπτωση» αν αυτό συνέβαινε.

Η σύγκρουση

Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου του 2016 όταν το όχημα που οδηγούσε ο 47χρονος βρέθηκε στις ράγες, στο ύψος της Χάλκης τη στιγμή που διερχόταν από εκεί η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα-Βόλος. Ο 47χρονος, ελεύθερος επαγγελματίας με καταγωγή από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, κινούνταν στον ανατολικό παράδρομο της ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη όταν εισήλθε στην τότε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση που βρίσκεται στη διασταύρωση του παραδρόμου με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18.53, η αμαξοστοιχία θα ξεκινούσε με καθυστέρηση από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας με κατεύθυνση το Βόλο. Στις 19.01 η αμαξοστοιχία θα συγκρουστεί με το αυτοκίνητο του 47χρονου. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης είναι ότι το αυτοκίνητο «καρφώθηκε» στο τρένο και παρασύρθηκε για περισσότερα από 450 μέτρα με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.

Η ταχύτητα και η αθώωση

Η αιτία της σύγκρουσης της αμαξοστοιχίας με το όχημα ήταν σύμφωνα με την πολιτική αγωγή η ταχύτητα που ανέπτυξε ο μηχανοδηγός και υπερέβαινε κατά πολύ το όριο ταχύτητας των 80 χλμ. που ίσχυε για εκείνο το σημείο. Αυτή η μεγάλη ταχύτητα ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο η αιτία που δεν επέτρεψε στον μηχανοδηγό να ενεργήσει έγκαιρη τροχοπέδηση και ακινητοποίηση του συρμού. Επίσης η πολιτική αγωγή αμφισβήτησε τη γνησιότητα της ταχυμετρικής ταινίας της αμαξοστοιχίας που αναλύθηκε από τους πραγματογνώμονες, θεωρώντας πως αυτή άνηκε σε άλλη αμαξοστοιχία.

Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αθώωση του κατηγορουμένου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

larissanet.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ