2023-01-13 07:55:13
Φωτογραφία για Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε το πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ στους Λιθουανικούς Σιδηροδρόμους
ΒΙΛΝΙΟΥΣ - Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Λιθουανίας Lietuvos Gelezinkeliai (Lithuanian Railways, LTG) πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αφαίρεση σιδηροδρομικής γραμμής προς τη Λετονία το 2008, αποφάσισε την Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). επικυρώνοντας την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην LTG πρόστιμο σχεδόν 28 εκατ. ευρώ το 2017. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το 2020 απέρριψε την αγωγή της λιθουανικής εταιρείας για ακύρωση της απόφασης του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αλλά μείωσε το πρόστιμο στα 20 εκατ. ευρώ.

«Η Επιτροπή διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη ανάλυση που καθιστά δυνατό να διαπιστωθεί με τα απαιτούμενα νομικά πρότυπα ότι η απομάκρυνση της σιδηροδρομικής υποδομής ήταν ικανή να έχει αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα», ανέφερε το ΔΕΕ σε δελτίο τύπου την Πέμπτη.

Η LTG ζήτησε από το ΔΕΕ να ακυρώσει, εν όλω ή εν μέρει, τις αποφάσεις τόσο του Γενικού Δικαστηρίου όσο και της ΕΚ και, εάν το αίτημα αυτό απορριφθεί, να ακυρώσει ή να μειώσει περαιτέρω το επιβληθέν πρόστιμο.


Το ΔΕΕ ανέφερε στην απόφαση ότι η αφαίρεση της γραμμής, η οποία «αναπόφευκτα» κατέστησε την υποδομή αχρησιμοποίητη όχι μόνο από τους ανταγωνιστές, αλλά και από την κυρίαρχη επιχείρηση, «δεν μπορεί να εκληφθεί ως άρνηση πρόσβασης (...), αλλά πρέπει να θεωρηθεί (...) ως ανεξάρτητη μορφή κατάχρησης».

Η LTG άσκησε έφεση στο ΔΕΕ τον Ιανουάριο του 2021.

Το σιδηροδρομικό τμήμα μήκους 19 χιλιομέτρων από το διυλιστήριο αργού της Orlen Lietuva στο Mazeikiai έως το Renge στη Λετονία διαλύθηκε το 2008.

Ο LTG είπε ότι η κατάσταση της γραμμής ήταν τόσο κακή που χρειάστηκε να αφαιρεθεί αμέσως, αλλά απέτυχε να το αποδείξει. Η εταιρεία ανοικοδόμησε το σιδηροδρομικό τμήμα μήκους 19 χιλιομέτρων στα τέλη του 2019, το οποίο της κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η LTG πλήρωσε ολόκληρο το ποσό του προστίμου τον Ιανουάριο του 2018 και αποδόθηκε 7,804 εκατ. ευρώ αφού το δικαστήριο το μείωσε.

baltictimes.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ