2023-01-14 07:32:13
Φωτογραφία για Συντάξεις: Πώς θα εκτυπώσετε την προσωπική σας διαφορά - Δείτε αν θα πάρετε αύξηση
Κομβικό σημείο στον χάρτη των αυξήσεων είναι η προσωπική διαφορά - Πώς λειτουργεί η θετική και η αρνητική προσωπική διαφορά; Πώς θα βρείτε την δική σας προσωπική διαφορά;

Η προσωπική διαφορά - θετική ή αρνητική - που διατηρούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα είναι το κλειδί για το ύψος της αύξησης που θα λάβουν οι συνταξιούχοι στα τέλη Ιανουαρίου. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα που έχουν προκαλέσει στις συντάξεις με θετικές και αρνητικές διαφορές οι νόμοι Κατρούγκαλο του 2016 και Βρούτση του 2020.

Γιατί και όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2023, μηδενίζουν ή περιορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον. Πάνω από 700.000 συνταξιούχοι θα χάσουν εντελώς την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ 250.000 - 350.000 θα πάρουν κουτσουρεμένη αύξηση λόγω επίσης προσωπικής διαφοράς.


Η διαδικασία για να βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να δουν οι συνταξιούχοι τι προσωπική διαφορά έχουν ώστε να ξέρουν τι αύξηση θα λάβουν η διαδικασία είναι απλή: Αν δεν έχετε φυλάξει τα παλαιότερα ενημερωτικά σημειώματα του 2019 που αναγράφουν την προσωπική σας διαφορά (θετική ή αρνητική) για να τη βρείτε μπορείτε να εισέρθετε στον ιστότοπο του e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Στη συνέχεια, από τη λίστα των υπηρεσιών, θα επιλέξετε την «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης».Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS, θα μπορέσετε να εκτυπώσετε το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας.

Στο σημείωμα θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά, τις κρατήσεις σας, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Αν εμφανιστεί μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα δεν είναι διαθέσιμο, σημαίνει ότι ανήκετε στην κατηγορία των συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ξεπερνούν τις 100.000 (4% των συνταξιούχων) και η αδυναμία ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού δεν συσχετίζεται με την αύξηση 7,75% την οποία θα λάβουν κανονικά.

Οι λιγότερο τυχεροί

Όσοι διατηρούν μικρή θετική προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016), για παράδειγμα κάτω από 30 - 40 ευρώ και μέσω της αναπροσαρμογής εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης δικαιούνται μια αύξηση η οποία κυμαίνεται για παράδειγμα κοντά στα 50 - 70 ευρώ είναι αυτοί που θα πάρουν τα λιγότερα. Η αύξηση που δικαιούνται «ψαλιδίζεται» από την μικρή προσωπική τους διαφορά, δεν απορροφάται ωστόσο ολόκληρη καθώς περισσεύει ένα ποσό το οποίο θα λάβουν ως καθαρή αύξηση στην τσέπη, αφού πρώτα έχουν μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά. Από το 2024 θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση που δικαιούνται.

Ποιοι δεν θα δουν αύξηση

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ.

Για παράδειγμα: στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ.

Με την αύξηση του 7,75% δηλαδή, 77,5 ευρώ τον μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

imerisia.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ