2023-01-16 08:03:13
Φωτογραφία για Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου  τίμησε τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Μακαριστού

Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την κοίμησή του.. Το πρωί της Κυριακής 15 ης Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο του

Μακαριστού Μητροπολίτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγαπώσα καρδία και τα έργα αγάπης του ταπεινού Επισκόπου Κοσμά, ο οποίος έζησε κατά το παράδειγμα και τις διδαχές του προστάτου του, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, έχοντας στη ζωή του δύο αγάπες, μια προς τον Θεό και μια προς τους ανθρώπους.


Ο Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, κατά την επιμνημόσυνη προσλαλιά του, μίλησε με συγκίνηση για τον μακαριστό προκάτοχό του, για τις αρετές και το έργο του, ευχόμενος να εφαρμόζουμε στη ζωή μας όλα όσα εκείνος εφήρμοσε, βίωσε και δίδαξε στην δική του ζωή. Να αποκτήσουμε και εμείς την μεγάλη αγάπη που είχε εκείνος στον Θεό, την αφοσίωση του στην Εκκλησία, τον ομολογιακό του ζήλο και την ιεραποστολική διάθεση για την εν Χριστώ ανακαίνιση των ανθρώπων.

Μεταξύ των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλήθος κόσμου.

Το απόγευμα της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Μακαριστό Μητροπολίτη, με ομιλητή τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, αρχιμ. Γαβριήλ.

Ο Γέροντας Γαβριήλ μίλησε για τον μακαριστό Κοσμά, μέσα από την πολύχρονη γνωριμία τους και τις πολλές επισκέψεις του στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Αναφέρθηκε στην πνευματική γνωριμία του με τον όσιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη.

Μίλησε για την ταπείνωσή του, το ασκητικό του φρόνημα, τον ιεραποστολικό του ζήλο, την λειτουργική του μεγαλοπρέπεια, υπογραμμίζοντας, ότι ο Θεός, σε κάθε εποχή, στέλνει τους δικούς του ανθρώπους για να παρηγορούν, να στηρίζουν και να ενισχύουν τον λαό. Ένας τέτοιος άνθρωπος του Θεού υπήρξε και ο Μακαριστός

Επίσκοπος Κοσμάς, ο οποίος έτρεχε και μάζευε τα σκορπισμένα πρόβατα του Θεού για να τα επιστρέψει στην Εκκλησία και να τα προσφέρει στον Θεό.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία και τα σημαντικότερα σημεία – σταθμούς της ζωής του Μακαριστού Ποιμενάρχου, ενώ η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής

Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» έψαλλε βυζαντινούς ύμνους, μελοποιημένους από τον μακαριστό Πρωτοψάλτη Απόστολο Παπαχρήστο, αδελφό του Μητροπολίτου Κοσμά.

Κλείνοντας την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση ο Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός τόνισε, ότι σήμερα ζήσαμε παραδείσιες εμπειρίες, με τους υπέροχους Βυζαντινούς Ύμνους και την πνευματική ομιλία του Γέροντος Γαβριήλ. Ζήσαμε τον

παράδεισο και το οφείλουμε σε εκείνον που είναι στον παράδεισο. Ο μακαριστός Κοσμάς, όπως κήρυττε διαρκώς όταν ζούσε, συνεχίζει και τώρα να μας διδάσκει, ότι ο σκοπός της ζωής μας είναι ο παράδεισος. Τίποτα δεν πρέπει να μας κρατήσει αιχμαλώτους στη γη. Αυτό οφείλουμε, τιμώντας την μνήμη του, να κάνουμε και εμείς,

να αγωνισθούμε για την αιώνια ζωή, βιώνοντας όσα και εκείνος έζησε και δίδαξε.

Μεταξύ του πλήθους που γέμισε ασφυκτικά τον Ιερό Ναό του Αγίου

Σπυρίδωνος ήταν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και έως την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 16:00’ το απόγευμα στον Ιερό Ναό εκτίθεται προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών η Τιμία Κάρα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Δαυίδ του εν Ευβοία.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.app.goo.gl/c9LdMhxPniEcMxy68

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.app.goo.gl/nit6rSPeXAiU5KUA9

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ