2023-01-25 11:22:51
Φωτογραφία για Άσκηση και παιδιά: Μικρότερος ο κίνδυνος κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων
Τα παιδιά που ασκούνται στην καθημερινότητα τους έχουν μικρότερη ευαισθησία στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα, δείχνει μια νέα πολωνική επιστημονική μελέτη.

Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρει πως όσο πιο πολύ κινητικό και αθλητικό είναι ένα παιδί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να αρρωστήσει.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής έρευνας «Pediatric Research» του «Nature», μελέτησαν 104 παιδιά τεσσάρων έως επτά ετών, μετρώντας επί 24ωρης βάσης για 40 μέρες τη σωματική κινητικότητά τους με ειδικό βραχιόλι που φορούσαν στο χέρι.

Παράλληλα τα παιδιά καταγράφονταν επί 60 μέρες από τους γονείς τους για τυχόν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης όπως βήχας, φτάρνισμα κ.α.

Στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, η έκθεσή τους στο κάπνισμα και σε κατοικίδια στο σπίτι κ.α.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τα παιδιά που έκαναν 1.000 περισσότερα βήματα ημερησίως κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ημερών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 4,1 μέρες κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, τα παιδιά που αφιέρωναν τρεις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε αθλητικές δραστηριότητες, αντιμετώπιζαν μια λοίμωξη ή ένα κρυολόγημα με πιο ήπια συμπτώματα και ανάρρωναν σχετικά γρήγορα.

Στα 47 παιδιά που ο μέσος ημερήσιος όρος βημάτων τους ήταν 5.668 κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της έρευνας, ο συνολικός αριθμός των ημερών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες ήταν 947.

Ωστόσο, για μια άλλη ομάδα 47 παιδιών με περισσότερη σωματική δραστηριότητα (9.368 βήματα τη μέρα κατά μέσο όρο), ο συνολικός αριθμός των ημερών με συμπτώματα κρυολογήματος ή άλλης αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος (724).

Οι επιστήμονες από το σύνολο της έρευνας συμπέραναν πως όσο περισσότερο ασκούνται και δραστηριοποιούνται τα παιδιά τόσο μειώνεται και ο κίνδυνος να αναπτύξουν λοιμώξεις και άλλου είδους ασθένειες, καθώς μέσω της άσκησης ενισχύονται οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και των Τ-λεμφοκυττάρων.

Πηγή: News4Health.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ