2023-01-25 14:16:06
Φωτογραφία για Ερώτηση Ελληνικής Λύσης για τα άγρια άλογα του Πεταλά
Ερώτηση κατέθεσε ο Αποστόλος Αβδελάς, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικης Λύσης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «αναγριεμένα» άλογα της Λεπενούς και την ανάγκη προστασίας και επιτήρησης τους... Η ερώτηση:

«Κύριε Υπουργέ,

Συνυφασμένα με τον κάμπο της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα με το όρος Πεταλά είναι τα «αναγριεμένα» άλογα. Ονομάζονται έτσι, διότι θεωρούνται ότι τα άλογα της εν λόγω φυλής εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους, στην υπηρεσία των οποίων έζησαν για πολλές δεκαετίες, αλλά, όταν οι άνθρωποι τα άφησαν να επιστρέψουν στη φύση, άρχισαν σταδιακά να ανακτούν τα χαρακτηριστικά τους, τα οποία παρέμεναν στο DNA τους εν υπνώσει.

Μικρόσωμα, ανθεκτικά, ορεινού τύπου εκπροσωπούν ένα άριστο είδος ελληνικής πανίδας, διατηρώντας τα αρχέγονα γονιδιακά

χαρακτηριστικά τους, βαίνοντας όμως ο αριθμός αυτών διαρκώς μειούμενος (από 1.000 πριν μια εικοσαετία σήμερα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 200).


Αίτια της μείωσης αυτών, εκτός της κατά καιρούς εξόντωσής τους (στο παρελθόν καταγγελλόταν ακόμη και λαθρεμπόριο αλόγων προς τα σφαγεία της Ιταλίας), είναι και η υποβάθμιση του ενδιαιτήματος της αγέλης αυτών, με συνέπεια την αδυναμία εξεύρεσης επαρκούς ποσότητας τροφής και νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που οδηγεί δυστυχώς στον υποσιτισμό και την αφυδάτωσής της.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως μεριμνήσετε, δια των ανάλογων ενεργειών, προκειμένου αφενός να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης της αγέλης υπό προστασία και επιτήρηση των «αναγριεμένων» αλόγων του όρους Πεταλά Αιτωλοακαρνανίας και αφετέρου να ανακηρυχθεί το εν λόγω είδος ημιάγριας πανίδας ως προστατευόμενο και μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς;».
agriniopress
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ