2023-02-07 16:20:58
Φωτογραφία για Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Γολγοθάς για τους επιβάτες τρένων και καθυστερήσεις άνω των 2,5 ωρών - Προέχει ο έλεγχος, λένε οι υπεύθυνοι
Εικόνα αρχείου

Με συνολικές καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τις 2,5 ώρες αναχωρούν τα τρένα της Hellenic Train από τις πρωινές ώρες της Τρίτης εξαιτίας των συνεχών εκχιονισμών που πραγματοποιούν τα συνεργεία του ΟΣΕ, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής της υποδομής πριν από κάθε αναχώρηση.

Αιτία είναι η μεγάλη ποσότητα χιονιού και στις γραμμές μεταξύ Θήβας και Αλιάρτου, την ώρα που στην περιοχή δεν έχει σταματήσει να χιονίζει.

Η ταλαιπωρία των επιβατών είναι πολύωρη καθώς τρεις αμαξοστοιχίες έχουν μετρήσει έως τώρα καθυστερήσεις από 94 έως και 146 λεπτά καθυστέρησης, ενώ λίγο πριν τις 2 μ.μ. η εταιρία ανακοίνωσε και την πρώτη κατάργηση δρομολογίου που αφορά το C120 (Αθήνα – Λιανοκλάδι) που εκτελείται με λεωφορείο και η αστυνομία έδωσε εντολή για κατάργησή του.

Εδώ και αρκετές ώρες προκειμένου να εκτελεστεί ενα σιδηροδρομικό δρομολόγιο θα πρέπει να προπορευτεί μηχανή εκχιονισμού. Στόχος είναι να μη ζήσουμε και φέτος περιστατικά αποκλεισμού εκατοντάδων επιβατών μέσα στα χιόνια μέσα σε αμαξοστοιχίες που κολλούσαν η μία μετά την άλλη σε διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου,


Συγκεκριμένα σήμερα, όπως έχει ανακοινώσει η Hellenic Train έως τώρα:

Η αμαξοστοιχία 52 αναχώρησε από την Αθήνα με 65 λεπτά καθυστέρηση, αλλά στη συνέχεια εξαιτίας της κακοκαιρίας αναγκάστηκε να σταθμεύσει στον σταθμό Οινόης. Τελικώς αναχώρησε από εκεί με 146 λεπτά καθυστέρηση.

Η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι 55 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με 94 λεπτά καθυστέρηση.

Η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι 53 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα), η οποία είχε αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη στις 8.56 το πρωί, αναγκάστηκε να σταθμεύσει στον σταθμό Λιανοκλαδίου από όπου αναχώρησε ύστερα από 113 λεπτά καθυστέρησης.

Οπως εξηγεί στο «ethnos.gr» ο σύμβουλος της διοίκησης στον ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης με την υφιστάμενη κατάσταση του καιρού, ο μοναδικός ασφαλής τρόπος να εκτελεστούν τα δρομολόγια των τρένων είναι να προπορευτεί μηχανή εκχιονισμού: «Δε γίνεται να διώξουμε αμαξοστοιχίες χωρίς να έχουμε κάνει πρώτα έλεγχο στη γραμμή. Ετσι, "τρέχουμε" πρώτα την ειδική μηχανή βαριάς επιθεώρησης της γραμμής και εφόσον αυτή είναι καθαρή, τα τρένα αναχωρούν μεν με καθυστέρηση, αλλά με ασφάλεια».

Οι επιθεωρήσεις αυτές γίνονται από τις 11 το πρωί στο τμήμα της γραμμής από την Οινόη έως την Τιθορέα όπου και εντοπίζεται το ζήτημα με τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Εχουν επιστρατευτεί δύο μηχανές εκχιονισμού, ενώ το σύνολο των εργαζομενων δουλεύει από το περασμένο Σάββατο με 12ωρες κυλιόμενες βάρδιες.

Σιδηροδρομικοί επισημαίνουν ότι οι εργασίες αυτες θα μπορούσαν να γίνουν ταχύτερα εάν άνοιγαν και κάποιοι ενδιάμεσοι σταθμοί. Ο κ. Τερεζάκης απαντά ότι το ενδεχόμενο κέρδος χρόνου θα ήταν πολύ μικρό και γι΄αυτό η διοίκηση του Οργανισμού επέλεξε τη λύση αποστολής προσωπικού στα σημεία που είναι περισσότερο απαραίτητο.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα προβλήματα σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας όταν, όπως έγραψε το «ethnos.gr», διακόπηκε η ηλεκτροκίνηση και έμεινε κοντά στη Σφενδάλη τρένο με 170 επιβάτες. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, αιτία δεν ήταν το χιόνι στις γραμμές, αλλά για ακόμα μία φορά κορμός καμμένου δέντρου που βρέθηκε σε αυτές και έκοψε το καλώδιο ηλεκτροκίνησης.

ethnos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ