2023-02-11 16:06:08
Φωτογραφία για Έξι από τα καλύτερα γραφικά σιδηροδρομικά ταξίδια της Ευρώπης
Η θέα είναι καλύτερη από ένα αργό τρένο, λέει ο ειδικός των σιδηροδρόμων μας, ο οποίος προτείνει έξι χαλαρές διαδρομές σε μερικά από τα πιο μαγευτικά τοπία της Ευρώπης

Νίκι Γκάρντνερ

Οι απολαύσεις ew συναγωνίζονται τη χαλάρωση σε ένα άνετο τρένο και την παρακολούθηση του τοπίου να γλιστρά πέρα ​​από το παράθυρο. Εδώ είναι έξι από τις αγαπημένες μου διαδρομές, που κυμαίνονται από λιγότερο από τέσσερις έως πάνω από εννέα ώρες, που ολοκληρώνονται τόσο εύκολα σε μια μέρα. Οι κάρτες Interrail ισχύουν για όλα αυτά τα ταξίδια, αν και μια μικρή επιβάρυνση (1,50 € έως 4 €) καταβάλλεται από τους κατόχους διαβατών στα γαλλικά, πολωνικά και ισπανικά δρομολόγια.

Κολωνία προς Βασιλεία

Αναχωρεί 10.53 από Κολωνία (καθημερινά)

Χρόνος ταξιδιού 4 ώρες 43 λεπτά (318 μίλια) Έκπτωση

ναύλου από 29,90 €, πλήρης 135 €

Αγορά Deutsche Bahn


Οι ταξιδιώτες με σιδηρόδρομο που κατευθύνονται νότια από τη γερμανική Ρηνανία προς τις Άλπεις έχουν κακή επιλογή. Οι περισσότεροι επιλέγουν τρένα υψηλής ταχύτητας σε γραμμές νέας κατασκευής που αψηφούν το στημόνι και το υφάδι της γης. Αλλά είναι πιο ενδιαφέρον να ακολουθήσετε την παραδοσιακή διαδρομή νότια, ακολουθώντας τον κλασικό σιδηρόδρομο του φαραγγιού του Ρήνου ανάντη από το Koblenz.

Από τα τρένα που τρέχουν νότια από την Κολωνία (φωτογραφία παραπάνω) που ακολουθούν αυτήν τη γραμμή, η κορυφαία επιλογή μου είναι το EC9 το μεσημέρι του πρωινού, καθώς αυτό το ελβετικό τρένο προς τη Βασιλεία και τη Ζυρίχη είναι το μόνο της ημέρας που περιλαμβάνει ελβετικό βαγόνι πανοραμικής προβολής. Είναι μόνο πρώτης κατηγορίας (αναβαθμίσεις από 10€ στα εισιτήρια προσφοράς) και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό αλλά ακριβό ελβετικό αυτοκίνητο εστιατορίου. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τη διαδρομή καθώς το τρένο ανεβαίνει στον Ρήνο, με θέα στον Μέλανα Δρυμό και πάνω από τον ποταμό στην περιοχή της Αλσατίας της Γαλλίας.

Ζυρίχη προς Γκρατς

Zell-am-See, Σάλτσμπουργκ.

Αναχωρεί στις 08:40 από Ζυρίχη (καθημερινά)

Διάρκεια ταξιδιού 9 ώρες 34 λεπτά (451 μίλια) Έκπτωση

ναύλου από 33,10 €, πλήρης 111,50 €

Αγορά Αυστριακών Σιδηροδρόμων

Πιεσμένος για την αγαπημένη μου διαδρομή βορρά-νότου μέσω των Άλπεων, θα επέλεγα τον σιδηρόδρομο Bernina από το St Moritz στην περιοχή Engadin της Ελβετίας μέχρι το Tirano στην Ιταλία. Αλλά για μεγαλύτερα ταξίδια στις Άλπεις, αναζητήστε διαδρομές ανατολής-δύσης. Η κορυφαία επιλογή μου είναι το καθημερινό τρένο Transalpin από τη Ζυρίχη προς την αυστριακή πόλη Γκρατς .

Υπάρχει ένας συνδυασμός αυστριακών και ελβετικών καροτσιών: ένα αυστριακό αυτοκίνητο εστιατορίου όπου το στρούντελ μήλου είναι τόσο καλό όσο θα περίμενε κανείς και μια πρώτης τάξεως ελβετική άμαξα, οπότε αξίζει να πληρώσετε το ασφάλιστρο για ένα εισιτήριο πρώτης θέσης (από € 20 επιπλέον στους ναύλους προσφοράς). Το ταξίδι διασχίζει το Λιχτενστάιν και ακολουθεί τον σιδηρόδρομο Arlberg ανατολικά στο Αυστριακό Τιρόλο. Πέρα από το Ίνσμπρουκ, η διαδρομή εκτείνεται μέσω Zell-am-See και Selzthal προς την αυστριακή επαρχία της Στυρίας.

Δουβλίνο προς Tralee

MacGillycuddys Reeks, Co Kerry.

Αναχωρεί στις 08:30 από Dublin Heuston (με απευθείας τρένο μόνο τις Κυριακές)

Διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες 52 λεπτά (208 μίλια) Έκπτωση

ναύλου από 26,99 €, πλήρης 33,99 €

Αγορά Ιρλανδικού σιδηροδρόμου

Ο σταθμός Heuston του Δουβλίνου, ένα όμορφο κτίριο σε κορινθιακό στιλ, είναι πιο φιλόξενος ένα ήσυχο πρωινό Κυριακής. Παίρνω καφέ και πρωινό καθώς δεν υπάρχει κέτερινγκ στις 8.30 π.μ. στο County Kerry. Είναι το μόνο τρένο της εβδομάδας από το Δουβλίνο που προσφέρει μεσημεριανό άφιξη στο Killarney και στο Tralee στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας. Ο σταθμός του Δουβλίνου πήρε το όνομά του από τον Sean Heuston, τον Ιρλανδό ρεπουμπλικανό ήρωα που εκτελέστηκε από τους Βρετανούς τον Μάιο του 1916 στο Kilmainham Gaol , το οποίο βρίσκεται ακριβώς στα αριστερά καθώς το τρένο μας ξεκινάει από το σταθμό Heuston.

Το ταξίδι στο Tralee περνά μέσα από μερικά ένδοξα τοπία. Η σιδηροδρομική γραμμή κινείται νοτιοδυτικά, περνώντας τα βουνά Galtee για να φτάσει στη χώρα εκτροφής γαλακτοκομικών προϊόντων της Golden Vale. Πέρα από το Mallow, ακολουθούμε δυτικά την κοιλάδα Blackwater. Στην προσέγγιση προς το Killarney είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές όψεις της Ιρλανδίας, με το βουνό Mangerton να κατατάσσεται δυτικά στο MacGillycuddy's Reeks. Αφού σταματήσει στο Killarney, το τρένο κάνει μια τελευταία άνοιξη στην ακτή, όπου το Tralee Casement έχει τη διάκριση ότι είναι ο πιο δυτικός σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης. Γιατί Casement; Ο σταθμός πήρε το όνομά του από τον Roger Casement, έναν Ιρλανδό εθνικιστή που απαγχονίστηκε στη φυλακή Pentonville στο Λονδίνο το 1916.

Μπεζιέ προς Κλερμόν-Φεράν

Beziers, Occitanie.

Αναχωρεί 09.33 από Béziers (καθημερινά)

Διάρκεια ταξιδιού 6 ώρες 28 λεπτά (246 μίλια) Έκπτωση

ναύλου από 20 €, πλήρης 58,60 €

Αγορά SNCF Connect

Το Intercité Aubrac από το Béziers στο Clermont-Ferrand προσφέρει, πολύ απλά, την καλύτερη διαδρομή με τρένο έξι ωρών στη Γαλλία. Ακόμη και οι καλύτερες σιδηροδρομικές διαδρομές στις γαλλικές Άλπεις δεν ταιριάζουν με το Ligne des Causses που εκτείνεται βόρεια από το Béziers.

Παρά την ετικέτα Intercité, το Aubrac έχει την αίσθηση μιας περιφερειακής υπηρεσίας, κάνοντας περισσότερες από πολλές στάσεις σε εξοχικούς σταθμούς στη διαδρομή. Η γραμμή διασχίζει τους λόφους για να φτάσει στην κοιλάδα Tarn , περνώντας πολλά φαράγγια σε εντυπωσιακές οδογέφυρες. Αυτή η πρώην κύρια διαδρομή ηλεκτροδοτείται καθ' όλη τη διάρκεια και είναι κυρίως μονής τροχιάς. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει επιβιώσει. Εάν μπείτε στον πειρασμό, μην περιμένετε πολύ – το μέλλον της διαδρομής δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το IC Aubrac προσφέρει μια εξαιρετική σειρά συνεχόμενων συνδέσεων από το Clermont – συνεχίστε προς το Vichy, το Nevers ή ακόμα και το Παρίσι (με μια βραδινή άφιξη στη γαλλική πρωτεύουσα). Αυτός είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος να ταξιδέψετε από την περιοχή Occitanie στο Παρίσι από το να πηδήξετε απλώς με το υψηλής ταχύτητας TGV.

Βαρσοβία προς Μόκαβα

Καθεδρικός Ναός Białystok, Białystok.

Αναχωρήσεις: 07.35 από Βαρσοβία (καθημερινά)

Διάρκεια ταξιδιού 6 ώρες 6 λεπτά (228 μίλια)

Ναύλος 20 €

Αγορά Λιθουανικός Σιδηρόδρομος

Η Μόκαβα είναι ένα μέρος με 100 ψυχές, λίγο πάνω από τα πολωνικά σύνορα. Δεν υπήρχε απευθείας τρένο από τη Βαρσοβία στη Λιθουανία για μια δεκαετία, οπότε η εκτόξευση τον περασμένο μήνα μιας υπεραστικής πόλης από την πολωνική πρωτεύουσα στη Μόκαβα ήταν έκπληξη. Το τρένο ονομάζεται Hańcza, από το όνομα ενός ποταμού και μιας λίμνης στη βορειοανατολική Πολωνία.

Είναι ένα ταξίδι μέσα από πανέμορφα τοπία, περαστικά χωριά και πόλεις που αντικατοπτρίζουν το πολιτιστικό μωσαϊκό των Πολωνο-Λιθουανικών συνόρων: παλιά εβραϊκά κράτη, ξύλινες εκκλησίες που μπορεί να είναι ρωμαιοκαθολικές, ελληνοκαθολικές ή ορθόδοξες και κοινότητες των Τατάρων της Βαλτικής με μικρά σωζόμενα μουσουλμανικές μειονότητες.

Οι ζοφερές υπόγειες πλατφόρμες στον κεντρικό σταθμό της Βαρσοβίας είναι το σημείο εκκίνησης. Η πρόοδος είναι χαλαρή, κατά μέσο όρο 37 μίλια/ώρα και με μερικές μεγάλες στάσεις στη διαδρομή – 30 ολόκληρα λεπτά στο Białystok. Οι φήμες για τρόλεϊ κέτερινγκ επί του σκάφους είναι αβάσιμες, οπότε η παρατεταμένη στάση στο Μπιάλιστοκ είναι θεϊκό δώρο. Το Mockava είναι το τέλος της γραμμής για το πολωνικό τρένο, αλλά απέναντι από την αποβάθρα ένα σύγχρονο λιθουανικό τρένο περιμένει για τη μετάβαση στο Κάουνας και το Βίλνιους.

Μαδρίτη προς Σεβίλλη

Σταθμός Santa Justa, Σεβίλλη.

Αναχωρεί 10,55 από Μαδρίτη (καθημερινά)

Διάρκεια ταξιδιού 8 ώρες 3 λεπτά (403 μίλια)

Τιμή 50,70 €

Αγορά Renfe

Τα ταχύτερα ισπανικά τρένα υψηλής ταχύτητας κινούνται ασταμάτητα μεταξύ αυτών των δύο πόλεων σε μόλις 2½ ώρες. Αλλά υπάρχει μια καλή εναλλακτική για τους αργούς ταξιδιώτες. Ένα καθημερινό τρένο Media Distancia (MD) ακολουθεί μια βαθιά αγροτική, πολύ όμορφη διαδρομή προς τη Σεβίλλη. Αυτή η καθημερινή περιφερειακή υπηρεσία ξεφεύγει από τις υπόγειες εξέδρες των προαστίων στη Μαδρίτη Atocha και διασχίζει δυτικά την περιοχή της Εξτρεμαδούρα, προσφέροντας καλή θέα στις κοιλάδες Tajo και Guadiana προτού διασχίσει νότια τη Sierra Morena για να φτάσει στη Σεβίλλη.

Αξιολογώ τις τελευταίες τρεις ώρες του ταξιδιού ως μία από τις καλύτερες βόλτες με τρένο στην Ιβηρική. Για μια διανυκτέρευση, επιλέξτε την περιτειχισμένη πόλη Cáceres - ένα ωραίο μέρος για περιστασιακή περιπλάνηση - πριν συνεχίσετε για τη Σεβίλλη το επόμενο απόγευμα.

Ο Nicky Gardner είναι συγγραφέας και συνεκδότης του περιοδικού Hidden Europe

theguardian.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ