2023-02-18 06:57:17
Φωτογραφία για Απάντηση του ΟΣΕ σε ερώτηση σχετικά με την ισόπεδη διάβαση στη Θεόπετρα
Ο ΟΣΕ στην απάντησή του αναφέρει:

Το με αρ. πρωτ. 24293/25-01-2023/ΥΠΥΜΕ έγγραφο με θέμα : «Κρατική αβλεψία και κωλυσιεργία κοστίζουν ανθρώπινες ζωές στην ισόπεδη διάβαση Θεόπετρας στη ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας.»

Σε συνέχεια της Ερώτησης στην Βουλή, από τον Βουλευτή κο Κωνσταντίνο Χήτα, σας ενημερώνουμε ότι :

Η σχετική ερώτηση της Βουλής αναφέρεται στην Ισόπεδη Διάβαση στη ΧΘ 73+098 της γραμμής Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας, η οποία διασταυρώνει την ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας. Η εν λόγω Ισόπεδη Διάβαση είναι εξοπλισμένη με σύστημα ΑΣΙΔ όπως άλλωστε και όλες οι ΙΔ της γραμμής Π-Κ. Η τοποθέτηση του συνόλου των ΑΣΙΔ πραγματοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση της γραμμής την περίοδο 1999-2000.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΣΕ δεν απαιτείται η ύπαρξη προσωπικού φύλαξης στην εν λόγω ΙΔ εφόσον υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΑΣΙΔ.

Σε πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήσαν στελέχη του Τμήματος Γραμμής Βόλου διαπίστωσαν ότι υφίστανται όλα τα προβλεπόμενα προειδοποιητικά σήματα του ΚΟΚ σε σχέση με την προσέγγιση σιδηροδρομικής διάβασης. Επιπλέον υπάρχουν και σήματα περιορισμού της ταχύτητας των οδικών οχημάτων.


Με την ανακοίνωση ΣΟΧ αριθ. 1/2019 σταδιακά προσλήφθηκαν στον ΟΣΕ με σύμβαση ορισμένου χρόνου ενός (1) έτους 160 έκτακτοι Φύλακες Ισόπεδων Διαβάσεων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της ασφαλούς διέλευσής πεζών και οχημάτων, από τις φυλασσόμενες διαβάσεις του ΟΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο όγδοο του ν. 4506/2017 (ΦΕΚ Α/191) το οποίο καταργήθηκε με την παρ. 3 του άρθρουόΐ του ν. 4765/2021 από 15.05.2021.

Ως εκ τούτου και για λόγους διασφάλισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας απευθυνθήκαμε στην ελεύθερη αγορά με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού για την Φύλαξη των Ισόπεδων Διαβάσεων για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των συρμών.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Σπυρίδων Κ. Πατέρας

 Η ΕΡΩΤΗΣΗΤου:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

 

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ:      «Κρατική αβλεψία και κωλυσιεργία κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές στην ισόπεδηδιάβαση Θεόπετρας στην ε. ο. Τρικάλων – Καλαμπάκας»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Καλαμπάκας και των Τρικάλων, τεράστιος κίνδυνος ελλοχεύει για κάθε ανυποψίαστο οδηγό, ντόπιο ή επισκέπτη, που κινείται στην εθνική οδό Τρικάλων – Καλαμπάκας και ειδικότερα στο σημείο της ισόπεδης διάβασης της Θεόπετρας. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται το εξής παράδοξο αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνο: ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται στον διπλής κατεύθυνσης δρόμο με ταχύτητα,ξαφνικά υποχρεώνονται να φρενάρουν ή για να περάσει το τρένο ή για να διασχίσουν τα ίδια τις γραμμές. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, εκατοντάδες είναι τα ατυχήματα τα οποία έχουν προκληθεί κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο σημείο. Πρόκειται δηλαδή για ένα χρόνιο πρόβληματο οποίο παρά το γεγονόςότι έχει επισημανθεί τόσο από Νομαρχία όσο και από την Περιφέρεια, εντούτοις δεν έχει ως τώρα κατορθωθεί σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ να δοθεί μια εφικτή και ασφαλής λύση.Πολλές είναι οι λύσεις που έχουν ως τώρα προταθεί και εξεταστεί, μεταξύ αυτών και η τοποθέτηση ΑΣΙΔ (Αυτόματο Σύστημα Ισόπεδης Διάβασης). Καμιά όμως εξ αυτών δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα με τα ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο να εξακολουθούν να υφίστανται και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να αυξάνεται. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από την Πολιτείανα φροντίσει επιτέλουςνα δοθεί μια οριστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και να σταματήσουν οι αναίτιες και άδικες θυσίες στον Μολώχ της ασφάλτουπροερχόμενες από αβλεψίακαι κωλυσιεργία κάποιων.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:1.   Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να λάβετε ικανά μέτρα, ώστε να αποτρέψετε τη συνέχιση των αναίτιων και άδικων απωλειών συνανθρώπων μας στο σημείο της ισόπεδης διάβασης της Θεόπετρας στην εθνική οδό Τρικάλων– Καλαμπάκας;2.    Για ποιους λόγους κι ενώ το χρόνιο πρόβλημα στο εν λόγω σημείο έχει επισημανθεί τόσο από Νομαρχία όσο και από την Περιφέρεια, εντούτοις δεν έχει ως τώρα κατορθωθεί σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ να δοθεί μια εφικτή και ασφαλής λύση;

 

3.    Προτίθεσθε να προβείτε σε νέες προσλήψεις προσωπικού φύλαξης των διαβάσεων του ΟΣΕ, αλλά και να ενισχύσετε τις υποδομές φύλαξης, ώστε να σταματήσουν οι εκατόμβες θυμάτων στα επίμαχα σημεία;

 

4.       Για ποιους λόγους απορρίφθηκε η λύση της τοποθέτησης ΑΣΙΔ (Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης), η οποία θα αποτελούσε μια αξιόπιστη και εφικτή λύσηστο πρόβλημα του συγκεκριμένου σημείου;Ο ερωτών Βουλευτής 

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.comsidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ