2023-02-23 17:33:12
Φωτογραφία για Γυάλινα πορτάκια ντουλαπιών κουζίνας. Γιατί και πως να τα χρησιμοποιήσετε
Το γυαλί είναι, γενικά, ένα υλικό που προσθέτει αισθητική αλλά και φωτεινότητα με όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιηθεί στην διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ειδικά τα γυάλινα πορτάκια ντουλαπιών κουζίνας ενδείκνυνται σε σχέση με άλλου τύπου συμπαγή υλικά σε πολλές περιπτώσεις και πρόκειται για ένα στοιχείο που μπορεί να καθορίσει σημαντικά την όλη εικόνα του χώρου της κουζίνας. 

Οι γυάλινες πόρτες ταιριάζουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ντουλάπια κάθε τύπου και στυλ, ανεξάρτητα από τον γενικό τους σχεδιασμό αλλά και το γενικό ύφος που έχει διαμορφωθεί η κουζίνα. Από το αυθεντικά χωριάτικο - ρουστίκ και το vintage έως κουζίνες ιδιαίτερα μοντέρνου design, στις οποίες κατά βάση χρησιμοποιείται όχι το κλασικό πλήρως διάφανο αλλά διαφορετικό είδος γυαλιού. 

Η πολύ πιο έντονη αντανάκλαση του φωτός που προσφέρει τα γυαλί, σε σχέση με κάθε είδους πλήρως αδιαφανή και συμπαγή υλικά, κάνει τα γυάλινα πορτάκια στα ντουλάπια κουζίνας της επάνω σειράς ιδανικά για χώρους που είτε δεν διαθέτουν έντονο φυσικό φως, είτε είναι  γενικά διαμορφωμένοι σε σκούρες αποχρώσεις.


Για να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την συγκεκριμένη ιδιότητα του γυαλιού και μια μικρή ή σκούρας απόχρωσης κουζίνα να είναι περισσότερο φωτεινή και οπτικά να φαίνεται μεγαλύτερη τα ντουλάπια με γυάλινες πόρτες μπορούν ακόμη και να έχουν διαφορετική πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σε σχέση με αυτά της κάτω σειράς. 

Και στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων τίποτα δεν είναι μονό θετικό ή μόνο αρνητικό :) Έτσι η διαφάνεια του γυαλιού προσθέτει μεν αισθητική και φως όπως ταυτόχρονα  επιτρέπει την οπτική επαφή με το εσωτερικό του ντουλαπιού κάτι που επιβάλλει αυτό να είναι τακτοποιημένο. 

Ιδιαίτερου σχεδιασμού γυαλί όπως και απλά τζάμια τύπου αμμοβολής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γυάλινα πορτάκια έτσι ώστε τα αντικείμενα στο εσωτερικό των ντουλαπιών να είναι περισσότερο δυσδιάκριτα.

Ο εσωτερικός φωτισμός ντουλαπιών με γυάλινες πόρτες είναι ένα στοιχείο που αυξάνει ακόμη περισσότερο την φωτεινότητα της κουζίνας και λειτουοργεί γενικά πολύ ιδιαίτερα στην όλη εικόνα του χώρου. 

Η πλήρως ή μερική οπτική επαφή με το εσωτερικό του ντουλαπιού, ανάλογα με τον τύπο γυαλιού που θα χρησιμοποιηθεί, καθορίζει και χρωματικά την συνολική αισθητική του χώρου.

Έτσι ειδικα σε κουζίνες διαμορφωμένες συνολικά σε λευκό, μπεζ και γενικά neutral αποχρώσεις η γενική εικόνα του χώρου διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το αν στα ντουλάπια θα τοποθετηθούν ίδιων ή έντονων και εντελώς διαφορετικών αποχρώσεων.

Ακόμη και μόνο μερικά πιάτα, ποτήρια κλπ σε έντονες αποχρώσεις προσθέτουν χρώμα σε μια πχ λευκή κουζίνα και λειτουργούν πολύ ιδιαίτερα και διακοσμητικά. 

Τα γυάλινα πορτάκια είναι ιδανικά για κουζίνες μοντέρνου αλλά και κλασικού σχεδιασμού όπου κάποια τμήματα ντουλαπιών της επάνω σειράς χρησιμοποιούνται και ως "προθήκες" για την ανάδειξη ιδιαίτερεων διακοσμητικών αντικειμένων, πορσελάνινων σερβίτσιων κλπ.

Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τύπος σε γυάλινα πορτάκια είναι και αυτός που διαθέτει εσωτερικά ξύλινα πηχάκια σαν διακοσμητικά του τζαμιού.

Χρησιμοποιείτε και για λειτουργικούς λόγους σε ντουλάπια μεγάλου μεγέθους, ώστε το γυαλί να συγκρατείται από το ξύλο για μεγαλύτερη ασφάλεια, και ταιριάζει γενικά περισσότερο σε κουζίνες κλασικού και ρουστίκ στυλ.  

Η γενική σύγχρονη τάση στον σχεδιασμό κουζίνας είναι η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του χώρου κάτω από τον πάγκο, έτσι που στο επάνω μέρος της κουζίνας να τοποθετούνται λιγότερα ντουλάπια, ώστε ο χώρος να "απελευθερώνεται" οπτικά, σε σχέση με την εικόνα που δημιουργεί μια κουζίνα γεμάτη ντουλάπια σε όλα τα σημεία.

 

Και σε κουζίνες τέτοιου σχεδιασμού τα γυάλινα πορτάκια λειτουργούν πολύ όμορφα αισθητικά, ειδικά αν τα μενομωμένα ντουλάπια της επάνω σειράς προορίζονται όχι μόνο για τοποθέτηση σκευών καθημερινής χρήσης αλλά και αντικειμένων  με κάποιο διακοσμητικό ενιαφέρον. 

Οι γυάλινες πόρτες προσθέτουν πολύ ιδιαίτερη αισθητική και σε ξύλινα ή ντουλαπια σε αποχρώσεις φυσικού ξύλου.

Ανάλογα με τον γενικό σχεδιασμό του χώρου ντουλάπια τέτοιας μορφής είναι ταιριαστά τόσο σε ρουστίκ όσο και πιο σύγχρονου ή και minimal σχεδιασμού κουζίνες. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ