2023-03-05 15:03:37
Φωτογραφία για Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο σύστημα σηματοδότησης
Πυροσβέστες και διασώστες εργάζονται μετά από σύγκρουση τρένου κοντά στη Λάρισα, την Παρασκευή, στην Ελλάδα. [Αποστόλης Δόμαλης/ΕΠΑ]

Ελβίρα Κριθάρη

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Σύμβασης 717 για την αυτόματη λειτουργία και σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου παρουσιάζει εσωτερική αλληλογραφία της ΕΡΓΟΣΕ, του κλάδου έργων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), που αποκαλύπτει η Καθημερινή. Επίσης, έδειξε, μεταξύ άλλων αποτυχιών, ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς την ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών.

Τα προβλήματα στην εφαρμογή της σύμβασης 717, η οποία έχει διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς παρείχε χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους, έγιναν γνωστά από νωρίς σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, αφήνοντας το δίκτυο απροστάτευτο από ανθρώπινο λάθος. Πηγές στην ERGOSE σημειώνουν ότι «αν λειτουργούσε η σηματοδότηση ETCS [Ευρωπαϊκά Συστήματα Ελέγχου Τρένων], ένας υποθετικός τρομοκράτης σταθμάρχης, ακόμα κι αν ήθελε να συντρίψει δύο τρένα, δεν θα μπορούσε». Σημειώνουν επίσης τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της σύμβασης 717 ως κρίσιμες για την επιδείνωση της σιδηροδρομικής ασφάλειας.


Τα έγγραφα που έλαβε η Καθημερινή αποδεικνύουν ότι επανειλημμένα έγιναν γνωστά στους υπευθύνους του έργου προβλήματα αναβάθμισης συστημάτων σηματοδότησης και αυτόματης λειτουργίας, καθώς και προβλήματα με διαδρομές τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Προφητικά αποδείχθηκαν τα ζητήματα ασφαλείας που έθεσε σε επιστολή του ο Χρήστος Κατσιούλης, ο οποίος το 2022 παραιτήθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής του εποπτικού οργανισμού για τη Σύμβαση ETCS 10005.

Ο Κατσιούλης, ο οποίος εργαζόταν ως βοηθός επόπτη για το Συμβόλαιο 717, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, τροποποιήσεις του, ελλιπείς μελέτες από μία από τις δύο εταιρείες της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει το νότιο τμήμα του δικτύου. Αθήνα-Πλατύ), και την εκτέλεση εργασιών χωρίς την ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών.

Ο κατάλογος των 10 παρατηρήσεων που αφορούσαν ζητήματα ασφάλειας και αυξήσεις κόστους κατά την υλοποίηση του έργου περιελάμβανε αναφορά στην ενσωμάτωση μη εγκεκριμένων υλικών, τη μη συμμόρφωση με τις τεχνικές προδιαγραφές και την απαξίωση του προς αποσυναρμολόγηση εξοπλισμού σηματοδότησης.

Ο κατάλογος σημείωσε επίσης ότι οι μελέτες που διέθετε η ERGOSE τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν ανεπαρκείς και μη ασφαλείς.

Σύμφωνα με εργαζόμενους της ΕΡΓΟΣΕ, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση της Καθημερινής, δεν δόθηκε απάντηση στις εσωτερικές καταγγελίες Κατσιούλη.

ekathimerini.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ