2023-03-06 11:52:03
Φωτογραφία για Σύγκρουση τρένων: Τι κάνουν οι Ιταλοί στον ΟΣΕ - Άφαντες οι επενδύσεις
Η ιταλική εταιρεία που αγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να έταξε λαγούς και... Ασημένια Βέλη, αυτό όμως που μένει από την πορεία της είναι το αίμα των νεκρών στα Τέμπη, η κακή ποιότητα υπηρεσιών και οι επενδύσεις 500 εκατ. που δεν έγιναν

Η αποκαρδιωτική διαπίστωση που έκανε προ τριετίας το ιταλικό think tank OBC Trans-europa για τη Hellenic Train, αλλά και η μόνιμα αρνητική δημοσιότητα που παράγουν οι τεράστιες καθυστερήσεις στις επιβατικές μεταφορές είναι η κορυφή, αλλά όχι το παγόβουνο για τη θυγατρική των Ιταλικών Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.

Από την τραγωδία των Τεμπών και τον τραγικό απολογισμό με τους πάνω από 57 νεκρούς, η πρώην κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ γράφει ένα μαύρο κεφάλαιο στο μεταφορικό της έργο που έρχεται να προστεθεί στα απανωτά κρούσματα αναξιοπιστίας των δρομολογίων της, που δοκιμάζουν τις αντοχές του επιβατικού της κοινού και την ποιότητα των υπηρεσιών της εξαιτίας της πολυετούς εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού δικτύου. Ισως αυτό να εξηγεί και την αφωνία της μητρικής εταιρείας που τις τελευταίες μέρες δεν βρήκε ούτε λίγα λόγια συμπάθειας να απευθύνει στις ελληνικές οικογένειες που μετρούν τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.


Τα συλλυπητήρια του ιταλικού κολοσσού δόθηκαν τρία 24ωρα μετά το δυστύχημα, κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης σε σχολιασμό δημοσιογραφικού ερωτήματος. Οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν όμως και με τις αναγκαίες διευκρινίσεις ως προς την ευθύνη για τη συντήρηση και διαχείριση του δικτύου αλλά και την κυκλοφορία των συρμών που, όπως δήλωσε η FS, ανήκουν στον ΟΣΕ.

Οι χαμηλοί δείκτες ικανοποίησης

Η ιταλική δεξαμενή σκέψης OBC Transeuropa δεν δίστασε να στηλιτεύσει την εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου προ τριετίας, μιλώντας για κακή εξυπηρέτηση από μια εταιρεία-μονοπώλιο που δεν έχει ανταγωνισμό. Ομως ακόμη και οι πρόσφατοι δείκτες μέτρησης της ίδιας της εταιρείας που ανακοινώνει η Hellenic Train στην ιστοσελίδα της αποδεικνύουν σοβαρή αδυναμία στη συνέπεια των δρομολογίων, με το ποσοστό ικανοποίησης να διαμορφώνεται στο 59,8%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65,18%, σαφώς επηρεασμένο από την πρωτοφανή κακοκαιρία «Ελπίδα» και την πολύωρη ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών των ιταλικών τρένων μέσα στα χιόνια. Τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία δηλώνει ότι στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των δεικτών ποιότητας με βαθμολογίες πάνω από 70%.

Aντι 45 εκατ. ευρώ

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας λειτουργίας, που ολοκληρώθηκε με τη μεταβίβαση στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ένα θετικό πρόσημο για τους Ιταλούς. Πέρυσι η εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψαν τη συμφωνία παράτασης για πέντε χρόνια της δεκαετούς σύμβασης για την ανάθεση «Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών», τα οποία θα λάβει η Hellenic Train αν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2029 επενδύσεις 163,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη την υπόσχεσή της για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ που ήταν στις υποχρεώσεις της έως το 2020.

Η νέα σύμβαση, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2031, προβλέπει πως η Hellenic Train θα επενδύσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029 περίπου 47,5 εκατ. ευρώ για τα πέντε «Ασημένια Βέλη», τις αμαξοστοιχίες ETR470 που δρομολογούνται στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, 54 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση 10 νέων υδρογονοκίνητων τρένων, 32 εκατ. για τη μίσθωση 10 νέων ηλεκτροκίνητων τρένων.

Επιπλέον, θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ για συστήματα τεχνολογίας, για εγκατάσταση περιστρεφόμενων θυρών στον σταθμό Αθηνών, για συστήματα πληροφόρησης επιβατών, για σύστημα διαχείρισης στόλου, και άλλα 15 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του μισθωμένου στόλου 15 τρένων.

Το καλοκαίρι, κατά την παρουσίαση της νέας επωνυμίας της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Μαουρίτσιο Καποτόρτο είχε δηλώσει ότι η εταιρεία επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος εμπορευματικών μεταφορών στα Βαλκάνια με στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής θυγατρικής τους. Ηδη οι Ιταλοί συνεργάζονται με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και στοχεύουν σε στενότερη συνεργασία με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τα στελέχη της FS δίνουν μεγάλη σημασία στον κλάδο των logistics, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια αγορά με μεγάλη ανάπτυξη και με προβλεπόμενη ετήσια αύξηση 20% το επόμενο διάστημα από 10% που είναι σήμερα.

Η διοίκηση της FS απασχολεί σήμερα 1.100 εργαζoμένους στη χώρα μας. Μέσα στην επόμενη δεκαετία έχει δηλώσει ότι θα δρομολογήσει 10 τρένα υδρογόνου και δέκα νέους συρμούς για την κάλυψη αναγκών σε προαστιακούς σιδηροδρόμους ανά τη χώρα. Ειδικά για τα τρένα υδρογόνου και τα νέα ηλεκτροκίνητα τρένα, η Hellenic Train θα πληρώσει τμήμα της δαπάνης μισθώματος (40%) που θα επιβαρύνει τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η τελευταία είναι αυτή που θα προχωρήσει στην ενοικίαση των είκοσι αμαξοστοιχιών με το υπόλοιπο 60% της δαπάνης να καταβάλλεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ακριβείς όροι που θα διέπουν τη σχέση ΓΑΙΑΟΣΕ - Hellenic Train θα καθοριστούν με σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών. Στη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται επίσης ότι το τελευταίο θα καταβάλλει κάθε χρόνο στην Hellenic Train ποσό μέχρι 50 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), το οποίο θα μειώνεται στην περίπτωση που δεν εκτελούνται τα δρομολόγια που προβλέπονται σε κάθε διαδρομή με ευθύνη του παρόχου.

protothema.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ