2023-03-09 18:57:48
Φωτογραφία για Ν. Φαρμάκης: «Εθνική πληγή άνοιξε στα Τέμπη, το “όλα στο φως” δεν πρέπει να μείνει απλό σύνθημα»



     Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την ομόθυμη απόφαση όλων των παρατάξεων για την έκδοση  ψηφίσματος, ξεκίνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τη συνεδρίασή του, σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι το πρωτοφανές δυστύχημα έχει δημιουργήσει μία βαθιά πληγή στην εθνική συλλογική συνείδηση και αφού διατύπωσε τη συντριβή του για την απώλεια δεκάδων αθώων,

αλλά και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, υπογράμμισε ότι το πρώτο ζητούμενο μετά την τραγωδία είναι η απόδοση Δικαιοσύνης προς κάθε κατεύθυνση. «Το “όλα στο φως” δεν πρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση να μείνει απλό σύνθημα, αλλά πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη, όποιον και αν αφορά, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται. Η απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδης προϋπόθεση αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης, δικαίωσης των αθώων θυμάτων και των οικείων τους, αλλά και την πιο ισχυρή απόδειξη μίας ζώσας και αληθινής δημοκρατίας» σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του συνόλου των αρμοδίων φορέων η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου που θα εμπεδώσει την ασφάλεια στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, ειδικά τις μαζικές. «Μπορεί να πει κάποιος ότι μοιάζει με ουτοπία να μην υπάρχουν καθόλου ατυχήματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να ανέχεται “τυφλά” τρένα, ξεπερασμένες υποδομές και ακατάλληλα για κυκλοφορία μεταφορικά μέσα. Ο αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός των μεταφορικών υποδομών και ο έλεγχος των μεταφορικών μέσων, αποτελεί μείζονα υποχρέωση ενός κράτους του 21ου αιώνα» είπε ο κ. Φαρμάκης.

Τέλος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση υπηρετεί τον πολίτη και ενώνει την κοινωνία, επεσήμανε ότι συνολικά οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να κάνουν έναν ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο που θα καταλήξει σε εθνικές αποφάσεις. «Οι μεγάλες συμφορές δεν πρέπει να παράγουν άγονες αντιπαραθέσεις και να μετατρέπονται σε κομματικά “πινγκ πονγκ”, αλλά να αναδεικνύουν την ενότητα του ελληνικού λαού στις κρίσιμες στιγμές και να οδηγούν σε αποφάσεις εθνικού χαρακτήρα για τη βελτίωση του κράτους και την ισχυροποίηση των θεσμών», τόνισε.



Μετά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, που σημείωσαν επίσης την ανάγκη διαλεύκανσης των αιτιών της τραγωδίας καθώς και αναζήτησης και απόδοσης των ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, ενώ συστάθηκε επιτροπή που κατέληξε στην έκδοση ομοφώνου ψηφίσματος.

Στη συνέχεια, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 



Το σχέδιο ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

 

Η πρωτοφανής σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αφήνει βαριά τη σκιά της πάνω  στην Ελλάδα και δημιουργεί βαθιά πληγή στησυνείδηση του Ελληνικού λαού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ερμηνεύοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματα των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

Πρώτον, διατυπώνει τη συντριβή του για την απώλεια δεκάδων αθώων πολιτών και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους τους, γνωρίζοντας ότι καμία έκφραση συμπαράστασης δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της άδικης απώλειας, ειδικά όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους. Εύχεται δε στους τραυματίες, ταχεία και πλήρη επούλωση των σωματικών και ψυχικών πληγών.

Δεύτερον, συντασσόμενοι δίπλα στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, απεργούς, μαθητές, φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας με το αίτημα να βγει στο φως όλη η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών, ζητάμε από τη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία, την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας, που όπως αποδεικνύεται, έχουν πολλές και βαθιές ρίζες στον χρόνο και αφορούν σε εκούσιες ή ακούσιες πράξεις ή παραλείψεις, που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει  πολλές ακόμα τραγωδίες.  Το όποιο "ανθρώπινο λάθος" δεν μπορεί να συγκαλύψει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τα εγκληματικά κενά στην ασφάλεια του δικτύου και την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας που από το 2017 εκμεταλλεύεται το δίκτυο των σιδηροδρόμων στη χώρα, με τη γενναία μάλιστα χρηματοδότησή της από το κράτος, όπως οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει.

Η απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης, δικαίωσης των αθώων θυμάτων και των οικείων τους, αλλά και την πιο ισχυρή απόδειξη μίας ζώσας και αληθινής δημοκρατίας.

Τρίτον, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των αρμόδιων φορέων του κράτους, τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου που θα εμπεδώσει την ασφάλεια στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, ειδικά τις μαζικές.  Το κράτος δεν μπορεί να ανέχεται «τυφλά» τρένα, ξεπερασμένες υποδομές και ακατάλληλα για κυκλοφορία μεταφορικά μέσα. Ο αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός των μεταφορικών υποδομών και ο έλεγχος των μεταφορικών μέσων, αποτελεί μείζονα υποχρέωση ενός κράτους του 21ου αιώνα.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας διατυπώνει την αναγκαιότητα για μέγιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση για την ασφάλεια των επιβατών.

 
 
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ