2023-03-12 10:26:24
Φωτογραφία για 25 Kήποι με υπερυψωμένα παρτέρια
Ο τρόπος διάταξης των φυτών είναι ένα  από τα βασικά στοιχεία για την πετυχημένη διαμόρφωση κάθε κήπου και τα υπερυψωμένα παρτέρια συμβάλλουν σημαντικά, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και κάνοντας την φροντίδα των φυτών ευκολότερη. 

Υπερυψωμένο θεωρείται κάθε παρτέρι, ανεξάρτητα από μέγεθος, σχήμα και υλικό οριθοθέτησης, στο οποίο έχει τοποθετηθεί πρόσθετο χώμα έτσι που τα φυτά να βρίσκονται σε αρκετό ύψος από το επίπεδο του εδάφους. 

Η τοποθέτηση των βασικών φυτών ενός εξωτερικού χώρου σε παρτέρια αυτής της μορφής δημιουργεί έναν περισσότερο οργανωμένο και καθαρό κήπο, σε σχέση με τα συμβατικά παρτέρια εφαπτόμενα του εδάφους, αφού το χώμα βρίσκεται εντός της ψηλής οριοθέτησης του παρτεριού με αποτέλεσμα το δάπεδο να παραμένει πολύ παραπάνω καθαρό από χώματα, νερά, λάσπες. 

Τα υπερυψωμένα παρτέρια είναι επίσης ιδανικός τρόπος διαμόρφωσης για χώρους με σημεία που παρουσιάζουν υψομετρικές διαφορές και είναι απολύτως κατάλληλα όχι μόνο για μεγάλους αλλά και μικρούς κήπους, λόγω του ότι επεκτείνουν οπτικά κατά ύψος την όλη διαμόρφωση, ειδικά αν σε αυτά τοποθετηθούν όχι μόνο καλλωπιστικά αλλά και θάμνοι-δέντρα.


Στενά υπερυωμένα παρτέρια μπορούν να περιβάλλουν και τους χώρους αναψυχής ενός κήπου ή και μιας μικρής αυλής, έτσι που ο χώρος που έχει επιλεγεί πχ  σαν καθιστικό - τραπεζαρία κήπου να διατηρείται καθαρός αλλά χωρίς να στερείται της ομορφιάς του φυσικού πράσινου.  

Τα  υπερυψωμένα παρτέρια είναι  πολύ περισσότερο λειτουργικά και ...ξεκούραστα και σε ό,τι αφορά την φροντίδα των φυτών, αφού για τις εργασίες κηπουρικής δεν απαιτείται σκύψιμο όπως σε παρτέρια στο επίπεδο του εδάφους, για αυτό και πολύ συχνά προτιμούνται για λαχανόκηπους. 

Τα χτιστά είναι τα πιο εντυπωσιακά και λειτουργικά όμως υπερυψωμένα παρτέρια μπορούν να δημιουργηθούν και με ξύλο, μεταλλικές κατασκευές και κάθε άλλο είδος υλικό δόμησης. Στο ίδιο σημείο μιας τέτοιας διαμόρφωσης μπορούν ασφαλώς και να συνδυαστούν διαφορετικά υλικά, ανάλογα με την χρήση του χώρου και την γενική αισθητική κάθε κήπου. 

Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα των υπερυψωμένων παρτεριών ότι ευκολότερα τα φυτά μπορούν να προστατευτούν - σκεπαστούν, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ το χώμα τους συγκρατεί την θερμοκρασία περισσότερο από όσο το εκτεθειμένο έδαφος κάτι που επίσης συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.  

Το σημαντικότερο όφελος για τα ίδια τα φυτά που τοποθετούνται σε υπερυψωμένα παρτέρια είναι πως το μείγμα χώματος που θα τοποθετηθεί στα παρτέρια είναι της απολύτου επιλογής μας, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κήπους που το χώμα τους είναι άγονο και που όσο και αν εμπλουτιστεί κατά τόπους στις περιοχές φύτευσης εξακολουθεί να μην ευνοεί την ανάπτυξη ειδικά φυτών που έχουν ανάγκη από πλούσιο σε συστατικά φυτόχωμα. 

Πρόκειται, γενικά, για παρτέρια που συμβάλλουν σημαντικά στην αισθητική αλλά και την λειτουργικότητα κάθε κήπου έτσι το κόστος δημιουργίας τους, που είναι φυσικά μεγαλύτερο από την απευθείας φύτευση στο έδαφος, ισοφαρίζεται από τα πλεονεκτήματά τους, αφού με μερικά υπερυψωμένα παρτέρια στα κατάλληλα σημεία ένας κήπος δεν ...πρασινίζει απλά αλλά διαμορφώνεται μόνιμα.

Η δε χρήση οικονομικών υλικών όπως τούβλα-τσιμεντόλιθοι κλπ για την δημιουργία ενός απλού σοβατισμένου παρτεριού μειώνει σημαντικά την δαπάνη σε σχέση πχ με υπερυψωμένα παρτέρια διαμορφωμένα ή επενδεδυμένα με πέτρες επίστρωσης ή άλλα πιο εξεζητημένα υλικά.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ