2023-03-15 09:47:11
Φωτογραφία για Τσίπρας: Αναλογικές οι ευθύνες για τα Τέμπη
Την επάνοδό του στα πολιτικά δρώμενα -μετά από απουσία δύο εβδομάδων από τη δημόσια σφαίρα σε ένδειξη πένθους- σηματοδότησε η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, με φόντο τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Δίνοντας σήμα για την σταδιακή επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κανονικότητα, ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα ηθικού ασυμβίβαστου για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, εγκάλεσε για «εξαφάνιση» τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και εκτίμησε ως εφικτό το στόχο της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις επικείμενες εκλογές, παρά τα ισχνά δημοσκοπικά κέρδη για το κόμμα του, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις.

Δύο εβδομάδες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε ακόμη σίγουρος και αποφασιστικός ως προς την έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών εντός του προσεχούς Μάϊου, απορρίπτοντας σενάρια περαιτέρω παράτασής τους.


Επιπλέον, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο παρουσίασε ως «θεματοφύλακα» των χρόνιων παθογενειών του ελληνικού κράτους. «Είμαι έτοιμος ν’ αναλάβω οποιαδήποτε ευθύνη μου αναλογεί και μας αναλογεί. Αλλά γι' αυτό το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άποψή μου μιλά διαρκώς για παθογένειες. Και μιλά διαρκώς για διαχρονικές ευθύνες. Η γνώμη μου είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός, την ημέρα που έγινε αυτό το τραγικό δυστύχημα, είναι δυο εκπρόσωποι οικογενειών που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια». «Και είναι δυο εκπρόσωποι μιας πολιτικής η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί», το οποίο φαντάζει «αδιανόητο», όπως είπε, αν και παρατήρησε πως «ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και εγώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «είχε αυτό το αίτημα, το επιτελικό κράτος», σημείωσε. 

«Σύγκρουση συμφερόντων»

Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τεθεί οι χειρισμοί του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» στην περίπτωση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Συγκεκριμένα, «εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργού που σήμερα βρίσκεται στην κρίση όλης της ελληνικής κοινωνίας και αύριο στην κρίση της Δικαιοσύνης... Εδώ υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων, δεν το καταλαβαίνετε; Τι παράλογο λέω; Σε ποια χώρα δεν θα είχε παραιτηθεί;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος δεν έκρυψε πως αρχικά είχε «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον κ. Ντογιάκο για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά εκείνος «έκανε ό,τι μπορούσε για να μη βγει η αλήθεια», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Από τα βέλη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ως προς την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ερωτηθείς, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας για τη συμμετοχή του πρώην Υπουργού, Νίκου Τόσκα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την τραγωδία στο Μάτι, «στη μεν περίπτωση Τόσκα είχαμε την παραίτησή του αφότου διαχειρίστηκε όλη -και επιχειρησιακά- την εξέλιξη, και αφότου απολογήθηκε με τον τρόπο που απολογήθηκε στον ελληνικό λαό. Εδώ έχουμε την εξαφάνιση Καραμανλή, δεν έχουμε την παραίτηση Καραμανλή» εξήγησε από μέρους του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διενέργειας Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών, λέγοντας πως αν «έρθουν στη Βουλή φάκελοι, δικογραφίες, ονόματα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει επ' αυτού» και συμπλήρωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για όποιον χρειαστεί, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται για να μάθουμε την αλήθεια και να υπάρχει δικαιοσύνη».

Μνήμες ΟΣΕ

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απαρίθμησε τα έργα της διακυβέρνησής του αναφορικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας και της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων (δύο σταθμάρχες, 72% τηλεδιοίκηση, σύστημα GSMR και Κέντρο Ελέγχου στην Καρόλου), καθώς πολλά από αυτά τα διαχειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά, όπως τόνισε χθες και ως εκ τούτου τα θυμάται, κατά πληροφορίες, με κάθε λεπτομέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε και τη δέσμευση του κ. Τζεντιλόνι για επενδύσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ για δεκαπέντε χρόνια από τη Hellenic Train κατά τις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία περιέγραψε ως μονόδρομο, λόγω των εγχώριων παθογενειών, αλλά και των κοινοτικών προστίμων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Κυλιόμενες… συνεργασίες

Στο ενδιάμεσο, στην Κουμουνδούρου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η φθορά της κυβέρνησης αποτυπώνεται ανοιχτά σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες. Στην κατεύθυνση αυτή, «οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πτώση της κυβερνώσας Παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Πριν έρθω στο στούντιο έμαθα για δυο μετρήσεις που βγήκαν σήμερα, μία στο 2,5% και μία στο 2,9%, άρα βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, μολονότι ακόμη πιο βελτιωμένη καταγράφεται η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φέρεται να έχει στη διάθεσή της τις τελευταίες ημέρες και η Κουμουνδούρου. Παραμένοντας ψύχραιμος και συγκρατημένος, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος, θα είναι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση» και συμπλήρωσε πως «ο στόχος που έχουμε θέσει συλλογικά, να βγει πρώτος δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής προκειμένου να έχουμε πολιτική αλλαγή, είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός».

Περιγράφοντας, μάλιστα, τις «μεγάλες αυτοδύναμες κυβερνήσεις» της Μεταπολίτευσης ως «ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις, αλαζονικές κυβερνήσεις» που αναπαράγουν τις χρόνιες παθογένειες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε πως «τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να πάμε σε μια κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης, προγραμματικής συμφωνίας», βλέποντας προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο ίδιος αναγνώρισε πως «μέχρι τις εκλογές, όλα τα κόμματα, ακόμη και τα λεγόμενα όμορα κόμματα, θα είναι ανταγωνιστικά», προσθέτοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης θα διεκδικεί από την ίδια δεξαμενή ψήφους, εγώ το ίδιο, άλλα κόμματα προοδευτικά το ίδιο, θα έχουμε αυτές τις αντιδικίες». Ταυτόχρονα, όμως, η λαϊκή ετυμηγορία θα προσφέρει, κατά τον κ. Τσίπρα, «τη δυνατότητα για να δούμε αν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο», με την προϋπόθεση την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Στην προοπτική αυτή, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο «κυβέρνησης των ηττημένων», λέγοντας πως «είναι απολύτως σαφές ότι πέρα της δυνατότητας να βγαίνουν οι αριθμοί -και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί, κακά τα ψέματα, πολύ δύσκολο θα είναι να βγαίνουν-, υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για τις αποφάσεις του κόμματός του αναφορικά με την υπόθεση του κ. Πολάκη, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και τα δημοκρατικά κόμματα, τα σοβαρά δημοκρατικά κόμματα έχουν διαδικασίες. Δεν είναι οι αρχηγοί αυτοί που αποφασίζουν, έχουν συλλογικά όργανα, έχουν Επιτροπή Δεοντολογίας, έχουν Πολιτική Γραμματεία» εξήγησε ο κ. Τσίπρας. «Εγώ είχα την ευθύνη όταν διαπίστωσα ότι ο Παύλος Πολάκης υπέπεσε σε ένα παράπτωμα σημαντικό και αλλοίωσε την εικόνα για τη θέση του κόμματος, να τον παραπέμψω στα αρμόδια όργανα. Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, δεν είναι τώρα η ώρα -εννοώ του πένθους- όταν τελειώσουν αυτές οι δραματικές στιγμές, θα τα λύσουμε συλλογικά. Σε κάθε περίπτωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί κάποιον, κάτι, κάποιους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να καταστρέψει, έρχεται για να δημιουργήσει», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ