2023-03-15 18:35:48
Φωτογραφία για Σπύρος Ευαγγέλου Λυγκώνης: Η πνευματική δύναμη της Εκπαίδευσης και της Κανδήλας Ξηρομέρου Αιτ/νίας.Το ζεύγος διδασκάλων Σπύρος Ευαγγέλου Λυγκώνης και Ελένη Κολοβού. Το 1918/19 ο Σπύρος Λυγκώνης, μετατέθηκε μαζί με τη γυναίκα του Ελένη Κολοβού, στο Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας όπου δίδαξε για λίγο χρονικό διάστημα τους 148 μαθητές (79 αγόρια και 69 κορίτσια!!). Όμως, η Μικρασιατική Εκστρατεία, γνωστή ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919-1922, τον οδήγησε στην πρώτη γραμμή του πολέμου και τους 148 μαθητές του σχολείου τους ανέλαβε η γυναίκα του Ελένη Κολοβού. ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας από το Αρχοντοχώρι, συνταξιούχο Δάσκαλο Σπύρο Μήτση, για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας του, ώστε να μάθουμε όλοι μας άγνωστα πράγματα της τοπικής εκπαιδευτικής μας ιστορίας, μια πραγματική και ανειδιοτελής συνεισφορά στη συλλογική μνήμη του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

------------------------------------


Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.

Ο δημοδιδάσκαλος Σπυρίδων Ευαγγέλου Λυγκώνης, (1898-1978), γεννήθηκε στην Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτ/νίας το 1898. Ήταν ο πρώτος στη σειρά από τα επτά παιδιά του παππά Βαγγέλη Λυγκώνη και της Μ. Κοψιδά (Σπύρος, Χρήστος, Πάνος, ΝίκοΓιάννης, Δήμητρα, Μαρία, Σοφία).

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας, με δάσκαλο τον Ξενοφών Κατωπόδη. Ως μαθητής ήταν παιδί εξαιρετικά ευφυές και πολύ ευαίσθητο.

Το σχολικό έτος 1911-1912 γράφτηκε στο Ελληνικό Σχολείο Κατούνης απ’ όπου και αποφοίτησε το 1914 (ΓΑΚ Μεσολογγίου, Ελληνικό Σχολείο Κατούνης).

Δείτε εδώ την εργασία.

mytikaspress

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ