2023-03-22 15:36:45
Φωτογραφία για Με επιτυχία η εκδήλωση της ΑΚΤΙΔΑΣ για την «Η Ελλάδα που δεν αλλάζει»
Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Δευτέρα 20 Μαρτίου, ο Όμιλος Πολιτικής Σκέψης & Δράσης "ΑΚΤΙΔΑ", με τη διάλεξη του αντιπροέδρου του, πανεπιστημιακού καθηγητή Οικονομικών Κώστα Μελά και με θέμα «Η Ελλάδα που δεν αλλάζει».. Η εκδήλωση έγινε εξ αιτίας της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, κυρίως νέους ανθρώπους και αρκετούς τραυματίες. Όμως ο κ. Μελάς δεν στάθηκε μόνο στην τραγωδία, που ερευνάται από την δικαιοσύνη και ειδικούς. Αλλά εμβάθυνε στο ευρύτερο πρόβλημα της πολυποίκιλης εθνικής καχεξίας μας, που δεν αφήνει την Ελλάδα να αλλάξει, να πάει μπροστά και να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, σε όλους του τομείς και όχι μόνο στους σιδηροδρόμους. Όπως στην πολιτική, στα κόμματα, στους θεσμούς, στην οικονομία, στο παραγωγικό μοντέλο, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια αλλά και στην κοινωνική μας κουλτούρα. Ακόμη και στην πάσχουσα δικαιοσύνη, με την εμφατική επισήμανση, ότι έχουμε μια διαμπερή νομικοποίηση της πολιτικής και της κοινωνίας, παραπέμποντας τις ευθύνες όλων στα δικαστήρια αντί να αποτελούν αντικείμενο δημοκρατικού διαλόγου υπεύθυνων πολιτών.


Ο ομιλητής, όπως και άλλοι που παρενέβησαν, αναγνώρισαν σοβαρές τεχνολογικές προόδους, με επιπτώσεις όμως όχι μόνο θετικές καθώς επισήμαναν, ότι δεν μπορεί να είναι στόχος η τεχνολογική δημοκρατία και η αυτοματοποιημένη κοινωνία, που υποβαθμίζουν το ελεύθερο ανθρώπινο πνεύμα.

Τονίστηκε, ότι ο κύκλος της συνευθύνης πολιτικού συστήματος, κομματοκρατίας, χειραγωγούμενων μέσων ενημέρωσης, διαφθοράς , μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και κοινωνικής αποχαύνωσης οδηγεί τον πολίτη, αντί να αποφασίζει ελεύθερα για αυτά που θέλει να καταφέρει, να υποβάλλεται στο να αποφασίζει πολλά που δεν τα θέλει. Και τελικά να μην ξέρουμε, ως κοινωνία, ούτε πού πάμε ούτε που θέλουμε να πάμε.

Ειδικά για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς υπογραμμίστηκε, πως ενώ συνταγματοποιήθηκαν σωστά από το 1974, υποβιβάζονται συνεχώς και ευτελίζονται " σε βαθμό κακουργήματος", ως δημόσιος χώρος, σε βάρος των πολιτών και της δημοκρατίας, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Διαπιστώθηκε, ότι για όλα αυτά, κύρια ευθύνη έχουν το πρωθυπουργοκεντρικό πολιτικό σύστημα της ιδιοτελούς κομματοκρατίας, η καταρράκωση της διάκρισης των βασικών λειτουργιών του πολιτεύματος και η συνεχής υποβάθμιση της κοινωνικής κουλτούρας, θέμα που αγγίζει την ευρύτερη παιδεία.

Προτάθηκαν σοβαρές τομές στο πολιτικό σύστημα ώστε να γίνει δημοκρατικότερο, με αλληλοελεγχόμενες λειτουργίες, με επίκεντρο τον πολίτη καθώς και ένας γενικότερος αναστοχασμός όλων μας, για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε την πατρίδα μας και που θέλουμε να πάμε. Αναγνωρίστηκε πάντως, ότι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, όπως είναι διαμορφωμένο, περνάνε μέσα από τις δικές του νομοθετικές επιλογές και ο αναστοχασμός μας περνάει μέσα από χρονοβόρες συνεχείς προσπάθειες, με στόχο την αναβάθμιση της κοινωνικής μας κουλτούρας, με την βοήθεια της παιδείας και της τεχνολογικής προόδου.

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης:

· Στο κανάλι της ΑΚΤΙΔΑΣ στο Youtube

" Η Ελλάδα που δεν αλλάζει" - YouTube

· Στο site της ΑΚΤΙΔΑΣ

Η Ελλάδα που δεν αλλάζει (aktida.net)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΚΤΙΔΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΛΟΓΗΣ

πρόεδρος ΔΣ,

καθηγητής Νευροχειρουργικής
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ