2023-03-24 14:37:33
Φωτογραφία για Ανακτώντας την εμπιστοσύνη
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η τραγωδία των Τεμπών δημιούργησε μία τομή και στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ωστόσο δεν ανέτρεψε τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου απομένει αρκετός χρόνος, ωστόσο από τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα για τη στρατηγική και τους στόχους τους.

Ο Μητσοτάκης, με τη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη, απευθύνθηκε στους πολίτες του Κέντρου, που απογοητεύθηκαν από την αδυναμία της κυβέρνησης να προλάβει την τραγωδία και να ανασυγκροτήσει έναν διαλυμένο Οργανισμό, όπως είναι ο ΟΣΕ. Πρόκειται για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος κοντά στο 4%, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις απομακρύνθηκε από τη Ν.Δ. και κατευθύνθηκε προς τους αναποφάσιστους ή την αποχή. Τι είπε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πείσει αυτό το κρίσιμο για το εκλογικό αποτέλεσμα τμήμα ψηφοφόρων; Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί, απομάκρυνε τις διοικήσεις ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, αποδέχθηκε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και προπαντός προχωρά σε μέτρα για την ανάταξη όχι μόνο των σιδηροδρόμων, αλλά συνολικά όλου του Δημοσίου, με σκοπό να μην υπάρξουν άλλες «μαύρες τρύπες» στη λειτουργία κρίσιμων κρατικών δομών
. Επέμεινε, δηλαδή, στη μεταρρυθμιστική πολιτική, όπου έχει την πολιτική υπεροχή έναντι των αντιπάλων του, αναγνώρισε λάθη και κυρίως παρουσίασε προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, επέμεινε στη γραμμή ότι για το δυστύχημα ευθύνεται η κυβέρνηση, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις Σπίρτζη ότι όλοι φταίνε εκτός από την κυβέρνηση Τσίπρα, επισκέφθηκε το γιαπί της Λάρισας συνοδευόμενος από έναν εδώ και 13 χρόνια συνταξιούχο σιδηροδρομικό, που είναι κομματικό στέλεχος, ενώ σε κομματικό επίπεδο έδωσε συγχωροχάρτι στον Πολάκη, ο οποίος θα συμμετάσχει κανονικά στο ψηφοδέλτιο Χανίων. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας με τη γραμμή που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες ενδιαφέρεται να συσπειρώσει το κόμμα του, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, παρά την κάμψη της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά είδε και οριακές απώλειες προς το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη, το οποίο φαίνεται να ξεπερνά τώρα το κατώφλι του 3%. Εγκατέλειψε το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, επέλεξε τη μετωπική με την κυβέρνηση και υιοθέτησε ξανά τον πολακισμό.

eleftherostypos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ