2023-03-28 08:24:32
Φωτογραφία για Πατατάκια: Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε τρόφιμα από φουσκωμένες συσκευασίες;
Κανονικά, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό, παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν τη διαρροή υγρών, τα οποία μπορούν να υποθάλπουν βακτήρια πριν μαγειρευτούν. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν η συσκευασία των τροφίμων φαίνεται να είναι «πρησμένη»;

Σύμφωνα με την ειδική του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Επιθεώρηση τροφίμων Meredith Carothers, η οποία μίλησε με το EatingWell, έχετε απόλυτο δίκιο όταν ανησυχείτε στη θέα των συσκευασιών τροφίμων με περίσσιο αέρα.

“Το φούσκωμα αυτό μπορεί να συμβεί στη συσκευασία λόγω των αερίων που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της αλλοίωσης στα τρόφιμα”, δήλωσε η Carothers. Αυτό συμβαίνει επειδή η βακτηριακή ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό αερίων. Αν δείτε ένα πακέτο ωμών τροφίμων που μοιάζει σαν να το φούσκωσε κάποιος με αέρα και να έγινε σαν μπαλόνι, θα πρέπει να το αποφύγετε ή να το απορρίψετε.


Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα αγαθά, τα οποία μπορούν να διογκώνονται λόγω βακτηρίων. Στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων αγαθών, αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει παρουσία Clostridium botulinum, το οποίο είναι ένα βακτήριο που παράγει αλλαντική τοξίνη, η οποία προκαλεί δηλητηρίαση ή να προκαλέσει και το θάνατο ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Από την άλλη, τα βαθουλώματα είναι κάτι διαφορετικό. Αν το βαθούλωμα είναι ασήμαντο και δεν έχει σπάσει τη σφράγιση του κουτιού, είναι μάλλον εντάξει.

Η Carothers προσθέτει ότι δεν είναι όλα τα φουσκωμένα δοχεία τροφίμων “κακά”. Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ή MAP, προσθέτοντας σκόπιμα αέρια για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

Η MAP είναι ο λόγος για τον οποίο μια σακούλα με chips πατάτας φαίνεται φουσκωμένη: το άζωτο εισάγεται για να κρατήσει τα chips πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και για να βοηθήσει τα τρόφιμα να αποφύγουν τη μηχανική καταπόνηση κατά τη μεταφορά. Μόλις ανοίξει ένα πακέτο MAP, ωστόσο, τα τρόφιμα θα υποβαθμιστούν με κανονικό ρυθμό.

Και ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να προχωρήσετε σε ένα “τεστ οσμής” για να αξιολογήσετε την ποιότητα των τροφίμων, λάβετε υπόψη ότι τα τρόφιμα που είναι γεμάτα βακτήρια δεν έχουν αναγκαστικά δυσάρεστη οσμή. Αν το πακέτο σας φαίνεται αφύσικο, μην το ρισκάρετε, απλά πετάξτε το. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ