2023-04-07 09:05:07
Φωτογραφία για Δείπνο με στυλ σε τρένο, με 90 μίλια την ώρα
Τα ταξίδια με τρένο ευδοκιμούν στην Κεντρική Ευρώπη, όπως και τα βαγόνια για φαγητό. Καβαλήσαμε τις ράγες από την Πράγα στη Ζυρίχη και πέρα, δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα και απολαμβάνοντας τη θέα.

Οι επιβάτες του σιδηροδρόμου Rhaetian της Ελβετίας μπορούν να γευματίσουν με τοπικά πιάτα στο βαγόνι φαγητού Gourmino καθώς η ελβετική ύπαιθρος περνάει μπροστά τους.

Κείμενο Evan Rail

Ήταν ένας οικείος ήχος σε οποιοδήποτε αξιοπρεπές εστιατόριο της Κεντρικής Ευρώπης: το καθησυχαστικό χτύπημα ενός σεφ που ισοπεδώνει το σνίτσελ που είχα παραγγείλει στον σερβιτόρο ένα λεπτό νωρίτερα. Το τραγανό λευκό τραπεζομάντιλο μπροστά μου έλαμπε έντονο λευκό και τα καθίσματα του συμποσίου πρόσφεραν τον ίδιο μινιμαλιστικό σχεδιασμό με μερικά από τα πιο μοντέρνα σημεία της περιοχής. Αλλά μια πτυχή ήταν διαφορετική από τις άλλες πρόσφατες γευστικές εμπειρίες μου: Στο πανοραμικό παράθυρο που έβλεπα το τραπέζι μου, ένα τοπίο του Παλαιού Κόσμου πετούσε με πάνω από 90 μίλια την ώρα.


Ήμουν στο βαγόνι ενός τρένου, στα μισά του δρόμου από το σπίτι μου στην Πράγα για μια εκδήλωση στη Βουδαπέστη. Παρά την εξαιρετική εξυπηρέτηση και τη δροσερή διακόσμηση, το γεύμα ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενα: ένα τραγανό, απίθανο λεπτό, τηγανητό φιλέτο κοτόπουλου, τρυφερό στο εσωτερικό, συνοδευόμενο από το πλατωνικό ιδεώδες των κροκέτες πατάτας και μια craft μπύρα που είχε παρασκευάστηκε κατά παραγγελία για το τρένο. Δεν ήταν απλώς καλό. Ήταν θεαματικό.

Όπως η αναγέννηση των νυχτερινών τρένων, τα βαγόνια για φαγητό ανθίζουν στην Ευρώπη. Αντί για το κουρασμένο φαγητό των προηγούμενων εποχών, πολλοί πλέον προσφέρουν εποχιακά μενού που αναδεικνύουν τις τοπικές συνταγές και τους τοπικούς παραγωγούς. Σε ορισμένα τρένα, τα πρότυπα είναι αρκετά υψηλά, αν και οι τιμές είναι γενικά προσιτές, με τα κύρια πιάτα να ξεκινούν συχνά από περίπου 12 ευρώ ή περίπου 13 δολάρια.

Το κοινό έχει πιάσει. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι θαυμαστές μοιράζονται φωτογραφίες από τα αγαπημένα τους γεύματα στο σκάφος. Οι γνώστες διαφωνούν για το ποιοι σιδηρόδρομοι έχουν τα καλύτερα μενού, βασιζόμενοι στο Polskie Koleje Państwowe (PKP) στην Πολωνία, στον Deutsche Bahn στη Γερμανία ή στους Τσεχικούς Σιδηροδρόμους, όπου είχα τα σνίτσελ μου. Είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Amtrak σκότωσε τα περισσότερα βαγόνια φαγητού σε διαδρομές τρένων ανατολικά του ποταμού Μισισιπή το 2019.

Οι επιβάτες απολαμβάνουν το πρωινό του ψαρά της τραπεζαρίας Gourmino, το οποίο, για τον συγγραφέα, περιελάμβανε καπνιστή πέστροφα, Prosecco, καφέ και κρουασάν.

Για να μάθω περισσότερα, επικοινώνησα με τον David Ecker, ο οποίος διαχειρίζεται τον λογαριασμό Twitter @_DiningCar από το σπίτι του στη Βιέννη. Το φαγητό στα ευρωπαϊκά τρένα φαίνεται να ανθίζει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είπε, ενώ τα βαγόνια για φαγητό έχουν γίνει σπάνια σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

«Νομίζω ότι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχετε την καλύτερη εμπειρία», είπε. «Αλλά φυσικά, αν ψάχνετε για τα κυριότερα σημεία, τότε πρέπει να πάτε στην Ελβετία».

Με μερικές συμβουλές από τον κ. Ecker, σχεδίασα ένα ταξίδι που θα μου επέτρεπε να δοκιμάσω μια χούφτα αυτοκίνητα για φαγητό, δρομολογώντας το ταξίδι μου στη Βιέννη, καθώς μεγάλο μέρος της αναγέννησης στα ευρωπαϊκά ταξίδια με τρένο φαίνεται να οδηγείται από τον εθνικό σιδηρόδρομο της Αυστρίας, ÖBB . Από την Πράγα, θα ξαναδοκίμαζα το βαγόνι των Τσεχικών Σιδηροδρόμων και μετά θα συνδεόμουν με ένα πολωνικό τρένο με ένα βαγόνι WARS. Μετά από μια διανυκτέρευση στη Βιέννη, θα έπαιρνα το σούπερ γρήγορο τρένο ÖBB Railjet για να επισκεφτώ έναν φίλο μου στη Ζυρίχη και να πάρω ένα τρένο για τις Άλπεις. Αργότερα, θα επέστρεφα στο σπίτι ενώ δοκίμαζα τα γεύματα στον εθνικό σιδηρόδρομο της Γερμανίας, παίρνοντας τα γρήγορα τρένα InterCity Express (ICE) της Deutsche Bahn.

Πριν φύγω, φόρτωσα την εφαρμογή Eurail/Interrail Rail Planner στο τηλέφωνό μου και αγόρασα μια κάρτα πέντε ημερών τρένου πρώτης θέσης για ενήλικες για 376 ευρώ. Αναζήτησα τα μενού των αυτοκινήτων για φαγητό στο Διαδίκτυο, έκλεισα μερικά ξενοδοχεία κατά μήκος της διαδρομής μου, μετά ετοίμασα τις βαλίτσες μου και περπάτησα στον Praha Hlavní Nádraží, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας της Τσεχίας, παραλείποντας το μεσημεριανό γεύμα για να βεβαιωθώ ότι είχα μια υγιή όρεξη.

Σνίτσελ, γκούλας και κρασί Μοραβίας

Δεν ήμουν ο πρώτος επιβάτης στο αυτοκίνητο της τραπεζαρίας καθ' οδόν προς την Οστράβα της ανατολικής Δημοκρατίας της Τσεχίας, και έτσι πέτυχα το πρώτο μου εμπόδιο. Ήθελα να παραγγείλω ένα ενημερωμένο τσέχικο κλασικό, χοιρινό ψητό με ψητά κολοκυθάκια και σπανάκι, αλλά η γοητευτικά ανόητη νεαρή σερβιτόρα με πληροφόρησε ευτυχώς ότι οι δύο τελευταίες μερίδες είχαν παραγγείλει οι εύσωμοι κύριοι που θηλάζουν το πρώτο από τα πολλά μπουκάλια μπύρας Pilsner Urquell στο το επόμενο τραπέζι. Βάναυσα είχαν πάρει και τις τελευταίες μερίδες από την κρέμα καροτόσουπας με εστραγκόν.

Επέλεξα γκούλας, καθώς και ένα άλλο σνίτσελ — χοιρινό αυτή τη φορά — με πατατοσαλάτα. Καθώς τα άγονα χωράφια της κεντρικής τσεχικής υπαίθρου έδιναν τη θέση τους στους χιονισμένους λόφους των Βοημίας-Μοραβίας Highlands, ξεψύχησα με ένα από τα μοναδικά ποτά του τρένου: μια χλωμή μπύρα σε στιλ Νέας Αγγλίας από το βιοτεχνικό ζυθοποιείο Pivovar Chroust, που παρασκευάστηκε σε συνεργασία με έναν άλλο τοπικό κατασκευαστή, τον Pivovar Falkon, αποκλειστικά για τα βαγόνια τραπεζαρίας JLV στα τρένα της Τσεχίας και δεν διατίθεται πουθενά αλλού. Σούπερ φρουτώδες και πολύ χαμηλή σε πικράδα, ήταν ένα εξαιρετικό απεριτίφ που ανεβάζει τη διάθεση.

Η τραπεζαρία σε ένα τρένο των τσεχικών σιδηροδρόμων.

Δεν υπήρχε τίποτα κακό με το γκούλας μου: το σερβίρω ζεστό, γεμισμένο με κομμάτια τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας και πατάτες τυλιγμένες σε ένα παχύρρευστο ζωμό από πάπρικα. Το χοιρινό σνίτσελ που ακολούθησε φαινόταν σαν ένα βήμα κάτω από την υπερβατική εκδοχή που μου είχε εμπνεύσει το ενδιαφέρον — αρκετά τραγανό εξωτερικά, αλλά όχι τόσο τρυφερό εσωτερικά. Η πατατοσαλάτα εξαργύρωσε το γεύμα, απηχώντας τη συνταγή της γιαγιάς μου: ένας πύργος από καλομαγειρεμένους κύβους πατάτας, λαδωμένο με κομμάτια τουρσιά άνηθου, βραστό αυγό και τρυφερά καρότα, δεμένα σε ένα πλούσιο dressing μαγιονέζας.

Ένα άλλο αποκλειστικό μπουκάλι πήγε τα πράγματα σε άλλο επίπεδο: το Znovín Znojmo Kerner 2020, ένα ημίξηρο κρασί όψιμης συγκομιδής από την ανατολική περιοχή της Μοραβίας της χώρας. Οι λευκοί της Μοραβίας έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, και κατάλαβα γιατί. Προερχόμενο από το riesling και το trollinger, το kerner σταφύλι αναδείκνυε πετρώδεις νότες ορυκτών με μια πινελιά σταφίδας και μελιού - όπως το μητρικό του riesling, αλλά με το δικό του στυλ. Έφυγα από το τρένο νιώθοντας ικανοποιημένος, κυρίως λόγω της τιμής: ολόκληρο το γεύμα ήταν 412 τσεχικές κορώνες, ή περίπου 19 $.

Οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι είναι μεταξύ πολλών γραμμών τρένων στην Κεντρική Ευρώπη που έχουν αξέχαστα βαγόνια για φαγητό.

Πάπρικα κοτόπουλο και βιολογική μπύρα

Μετά από μια ώρα στο σταθμό της Οστράβα, ήμουν έτοιμος να δω πώς θα συγκρινόταν μια πολωνική τραπεζαρία. Αλλά όταν επιβιβάστηκα στο τρένο της PKP, έμαθα ένα σημαντικό μάθημα για τα βαγόνια. «Υποθέτω ότι το άφησαν στην Πολωνία», απάντησε ο αγωγός, όταν ρώτησα πού μπορεί να είναι το βαγόνι του τρένου μας. Τρεις ώρες αργότερα, αποβιβάστηκα στον κεντρικό σταθμό της Βιέννης, πεινασμένος.

Αυτή ήταν η μόνη καταστροφή που έζησα. Μετά από μια ονειρική νύχτα στο νέο Hotel Josephine της πόλης , σταμάτησα για ένα ελαφρύ πρωινό στο ιστορικό βιεννέζικο καφέ Café Sperl , προετοιμαζόμενος για μεσημεριανό γεύμα στο ÖBB Railjet για τη Ζυρίχη.

Το επίπεδο τοπίο έξω από τη Βιέννη έδωσε τη θέση του σε λόφους, ακολουθούμενους από βουνά. Έστειλα στον γιο μου μια φωτογραφία της οθόνης που δείχνει την ταχύτητα του τρένου ως 233 χιλιόμετρα, ή λίγο λιγότερο από 145 μίλια, την ώρα. Έμοιαζε σαν να ήμασταν σε αεροπλάνο, αν και τα καθίσματα ήταν πιο ευρύχωρα.

Όσο καινούργιο και λαμπερό κι αν φαινόταν, η τραπεζαρία ήταν λιγότερο απολαυστική από την παλαιότερη έκδοση των Τσεχικών Σιδηροδρόμων από πολλές απόψεις, με λιγότερα καθίσματα, πλαστική αίσθηση και χωρίς τραπεζομάντιλα — τραγανό, λευκό ή άλλο. Το σέρβις ήταν λιγότερο προσεκτικό, επίσης, όπως αντικατοπτρίζεται στη χλιαρή σούπα τρούφα-σελινό, η οποία κατά τα άλλα ήταν κρεμώδης και χορταστική, υπονοώντας μοσχοκάρυδο και υποτιμώντας τις νότες τρούφας-ελαίου. Ένα τοπικό κυρίως πιάτο, το kärntner ritschert (9,90 ευρώ), βελτίωσε τα πράγματα: ένα στιφάδο που κολλάει με παϊδάκια, σαν κασουλέ από μαργαριτάρι, λευκά φασόλια και καπνιστές μπουκιές από την αυστριακή περιοχή της Καρινθίας κοντά στην Ιταλία και τη Σλοβενία. Μυρωδάτο με μαντζουράνα και μαϊντανό, έβαλε πόντο στον πίνακα αποτελεσμάτων του ÖBB. Ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν το αξιοσημείωτο Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen 2022 (12,70 ευρώ), ένα λευκό κρασί από την περιοχή Wachau της Αυστρίας στον Δούναβη,

Καθώς το τοπίο κέρδιζε υψόμετρο, έβλεπα το χιόνι, αλλά είδα πολύ λίγα μέχρι μετά το Ίνσμπρουκ. Μόλις ο ήλιος ήταν πίσω από τα βουνά, παρήγγειλα δείπνο: βιολογικό κοτόπουλο πάπρικας με spätzle (12,90 ευρώ) και μια τοπική βιολογική μπύρα, Schladminger Bio Zwickl (4,30 ευρώ). Δεν με πείραξε η κρύα θερμοκρασία στο lager, αλλά θα προτιμούσα το κοτόπουλο πιο ζεστό και με λιγότερα τραγανά κομμάτια χόνδρου ή οτιδήποτε άλλο δεν ήταν κρέας. Είχε μια γευστική, κρεμώδη σάλτσα, ωστόσο, που μούλιαζε όμορφα στα ζυμαρικά.

Συνολικά, ήταν μια αξιοπρεπής προσπάθεια και εκτίμησα ότι το αυστριακό μενού περιείχε επίσης επιλογές για χορτοφάγους και vegan. Αλλά τα γεύματά μου υπέφεραν από την ατμόσφαιρα της τραπεζαρίας του Railjet και την άψογη εξυπηρέτηση, και καθώς έφευγα από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης, περίμενα ήδη με ανυπομονησία το ταξίδι μου στις Άλπεις το επόμενο πρωί.

Ο Mio Maric, ο επικεφαλής σερβιτόρος στο αυτοκίνητο φαγητού Gourmino, καλωσορίζει τους επιβάτες.

Καπνιστή πέστροφα και Prosecco

Στην αρχή φαινόταν ότι η Ζυρίχη δεν είχε αλλάξει πολύ από την τελευταία μου επίσκεψη πριν από 30 χρόνια. Αλλά παρατήρησα πολλά νέα κτίρια καθώς το τρένο μας γλίστρησε έξω από την πόλη, γλιστρώντας κάτω από την ανατολή του ηλίου δίπλα στη λίμνη της Ζυρίχης προς το Chur, όπου περίμενε η επόμενη σύνδεσή μου.

Απέναντι από την εξέδρα, εντόπισα τα κόκκινα βαγόνια του Ραιτικού Σιδηροδρόμου και την ξύλινη επένδυση, αιωνόβια βαγόνι τραπεζαρίας ενός υπεραλπικού τρένου γνωστού ως Gourmino.

Ο σερβιτόρος με καλωσόρισε με ευγένεια, απλώνοντας το χέρι του για να διαλέξω όποιο τραπέζι μου άρεσε στο vintage αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1920. Ήταν λίγο πριν τις 9 το πρωί όταν αναχωρήσαμε. Λίγα λεπτά αργότερα δοκίμαζα τις πρώτες μπουκιές από το πρωινό του ψαρά μου (28 φράγκα ή περίπου 31 $): κρύα φιλέτα καπνιστή πέστροφα, ζεστά ρολά, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι, Prosecco και καφέ, μαζί με ένα κρουασάν τόσο ζεστό, τραγανό και νιφάδες σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν τηγανητό.

Πρωινό στην τραπεζαρία Gourmino.

Ένας σερβιτόρος στο αυτοκίνητο φαγητού Gourmino σερβίρει σούπα με πράσο πατάτας.

Ήταν μια εμπειρία άλλης τάξης, όπως είχε πει ο κ. Έκερ. Τα τραπεζομάντιλα ήταν κρεμ, όχι λευκά, και τα ένιωθα απαλά και λεία αντί για τραγανά και αμυλούχα. Μικροσκοπικά φωτιστικά φώτιζαν κάθε τραπέζι, με αναδιπλούμενους μεταλλικούς κρίκους δίπλα τους — για να κρατούν μπουκάλια σαμπάνιας, φανταζόμουν. Έμοιαζε σαν το παιδί της αγάπης του Orient Express και ενός σαλέ για σκι του μεσαίου αιώνα, με έξι τετραθέσιους θαλάμους και πέντε διθέσια τραπέζια επιπλωμένα με γυαλιστερή ξύλινη επένδυση και χοντρό ύφασμα μπροκάρ. Ήπια το Prosecco μου, έφαγα μια μπουκιά καπνιστή πέστροφα και μέτρησα τις ευλογίες μου καθώς το τρένο ανέβαινε στις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων στο δίωρο ταξίδι μας στο Σεντ Μόριτζ.

Αφού αποβιβάστηκα στο St. Moritz, επισκέφθηκα το μουσείο αφιερωμένο στον ζωγράφο Giovanni Segantini και περιηγήθηκα στα αξιοθέατα για μερικές ώρες, επιβιβάστηκα σε ένα διαφορετικό τρένο Gourmino για την επιστροφή στο Chur. Προσέφερε περισσότερα από τα ίδια, μόνο καλύτερα.

Για μεσημεριανό, επέλεξα το μενού τριών πιάτων, prix fixe (49 φράγκα) και ένα ποτήρι Von Salis Heidi-Wii Maienfelder Blanc de Noir (9 φράγκα), ένα κομψά ξηρό λευκό κρασί. Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη, με απτή προσοχή στη λεπτομέρεια. Η βουτυράτη σούπα πατάτας με πράσο έφτασε αχνιστή. Το κοτόπουλο stroganoff περιελάμβανε κίτρινα καρότα κειμήλια, τέλεια μαγειρεμένα, μια χιονόμπαλα με κοντόκοκκο ρύζι και μια σάλτσα με άρωμα πιπεριού. Για επιδόρπιο, η ξεφλουδισμένη, καραμελωμένη μηλόπιτα χώρισε τη διαφορά μεταξύ μιας τάρτας του Παλαιού Κόσμου και της συνταγής «όσο αμερικανική όσο». Έξω από το παράθυρο υπήρχε μια σειρά από οδογέφυρες, σήραγγες, γέφυρες και βουνοκορφές που άξιζαν φωτογραφίας, που εντείνονταν από την εξαιρετική κουζίνα και την ιστορική διακόσμηση στο εσωτερικό. Ανακοινώσεις στα αγγλικά και γερμανικά εξήγησαν ότι η διαδρομή μας ήταν μέρος ενός καταλόγου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που φαινόταν δίκαιο: Το τοπίο ήταν πανέμορφο. Αλλά αν μπορούσα, θα έδινα ένα βραβείο στην ίδια την τραπεζαρία.

Άποψη του ελβετικού τοπίου όπως φαίνεται από το παράθυρο της τραπεζαρίας Gourmino.

Εικόνες:  Κλάρα Τούμα για τους New York Times

nytimes.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ