2023-04-08 12:49:49
Φωτογραφία για Μπρουγκμάνσια. Από τα πιο όμορφα και αρωματικά φυτά εξωτερικού χώρου
Η εντυπωσιακή και έντονα αρωματική Μπρουγκμάνσια ένα από τα ομορφότερα αλλά ταυτόχρονα και πιο τοξικά καλλωπιστικα φυτά. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Στο γένος Brugmansia γανήκουν επτά διαφορετικά είδη με αρκετές επιμέρους ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στην μορφολογία - μέγεθος των φυτών και στις αποχρώσεις των λουλουδιών. 

Με καταγωγή από την Καραϊβική και την Αυστραλία η  Μπρουγκμάνσια αναπτύσεται ως πόα ή χαμηλό δέντρο και η ανθισμένη όψη της είναι πραγματικά μαγική

Η καλλωπιστική αξία της οφίλεται στα μεγάλα (10-20cm) άνθη της που έχουν σχήμα τρομπέτας και από τα οποία έχουν προκύψει οι ονομασίες "Τρομπέτα" και "Σάλπιγγα των αγγέλων" όπως συχνά αποκαλείται.

Τα κρεμοκλαδή άνθη αναπτύσσονται στις άκρες των βλαστών και λόγω του σχηματισμού και του μεγέθους τους προσδίδουν στα ανθισμένα φυτά ονειρεμένη εμφάνιση. 

Οι πιο κοινές ποικιλίες διαθέτουν λευκά λουλούδια ενώ σε άλλες αυτά μπορεί να είναι δίχρωμα σε κίτρινες -  πορτοκαλί ή ροζ-κοκκινωπές αποχρώσεις.  


Τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα αρωματικά, ειδικά μετά την δύση του ηλίου. 

Αναπτύσσεται σε ομπρελοειδή μορφή και το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 2-5 μέτρα με λίγο μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη.

Πρόκειται για ημιαειθαλές είδος που διατηρεί το φύλλωμά του και στην διάρκεια του χειμώνα, σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, ή χάνει ένα μεγάλο μέρος του αν το κλίμα της περιοχής που θα καλλιεργηθεί είναι ψυχρό.  

Για αρκετά χρόνια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης και είναι κατάλληλη κυρίως για περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα ενώ δεν ευδοκιμεί ικανοποιητικά σε τοποθεσίες με ιδιαίτερα ψυχρούς χειμώνες.

Όπως και πολλά άλλα τροπικής όψης φυτά η Μπρουγκμάνσια είναι από τα πλέον τοξικά είδη, για αυτό και θα πρέπει η πρόσβαση σε όλα τα τμήματα του φυτού να είναι ελεγχόμενη για κατοικίδια και παιδιά μικρής ηλικίας. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Μπρουγκμάνσια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με  πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε ημισκιερά σημεία προστατευμένα από τον έντονο ψυχρό αέρα και κυρίως από τον μεσημεριανό ήλιο, ειδικά τα θερμά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Ιδανικές θέσεις αυτές που το φυτό θα δέχεται αρκετές ώρες πρωϊνό και απογευματινό ήλιο ενώ θα παραμένει προστατευμένο από την άμεση έκθεση στον ήλιο τις ώρες του μεσημεριού.

Σε συνθήκες πλήρους σκιάς η ανθοφορία της είναι αισθητά μειωμένη. 

Πότισμα:  Ειδικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της και μέχρι να μορφοποιηθεί σε μορφή δέντρου ψηλότερο από ένα μέτρο χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα. 3-4 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και ακόμη και καθημερινό τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. ΄

Όταν εγκατασθεί πλήρως και αναπτυχθεί αρκετά επίσης θα πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.

Κλάδεμα:  Αναπτυγμένα φυτά επιδέχονται βαθιά κλαδέματα, ανάλογα και με το ύψος - όγκο που επιθυμούμε να διατηρήσουν. 

Κλαδεύεται αρχές της άνοιξης, όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες.  

Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης έως το  φθινόπωρο κάθε 20-30 ημέρες χρησιμοποιείστε για την Μπρουγκμάνσια ένα πλήρες ενισχυτικό λίπασμα σε υγρή μορφή. 

Αποφύγετε, όπως και σε όλα τα φυτά, τις λιπάνσεις όταν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Μπρουγκμάνσια ανθοφορεί άνοιξη και καλοκαίρι, ενώ σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να παραμείνει ανθισμένη και έως τα μέσα του φθινοπώρου. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά και με ξυλώδη ή τρυφερά μοσχεύματα Σεπτέβριο - Νοέμβριο ή Μάρτιο-Iούνιο αντίστοιχα. 

Ο πολλαπλασιασμός της είναι σχετικά εύκολος και τρυφεροί βλαστοί ριζώνουν σε λίγες εβδομάδες και αν τοποθετηθούν σε νερό.  

Αν και στην χώρα μας δεν είναι από τα πιο δημοφιλή είδη σε στα περισσότερα μεγάλα φυτώρια θα βρείτε Μπρουγκμάνσια σε διάφορα μεγέθη - ποικιλίες, για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτό το πραγματικά πανέμορφο φυτό. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ