2023-04-11 13:18:09
Φωτογραφία για Ιράν: Σε γυναίκες χωρίς χιτζάμπ «θα απαγορεύεται η είσοδος στο μετρό»
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες στους δρόμους και να χρησιμοποιεί τα ήδη υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης για να εντοπίζει όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα ένδυσης.

Ομάδες επιβολής του χιτζάμπ θα αναπτυχθούν στο μετρό της Τεχεράνης και θα απαγορεύουν σε όσες γυναίκες δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα την είσοδο στο τρένο, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Πολλές Ιρανές, ιδίως στα αστικά κέντρα, αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες που επιβάλλουν το χιτζάμπ, σε μια ένδειξη πως το κίνημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία», που ξεκίνησε με μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεχίζονται, αλλά μεμονωμένα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Τεχεράνης είχε ανακοινώσει πως, «σε συμμόρφωση με τις αξιώσεις του ευγενούς λαού του Ιράν για το θέμα του χιτζάμπ», θα εγκαινίαζε ένα πρότζεκτ ηχητικής υπενθύμισης στις γυναίκες που κυκλοφορούν στους σταθμούς του μετρό. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ήδη εικόνες με γυναίκες που εμποδίζονται να εισέλθουν σε σταθμούς μέσω των ακυρωτικών μηχανισμών.


Σύμφωνα με τον Μασούντ Νταρστί, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης, θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία «χιτζάμπ» για να υπενθυμίζει τη χρήση της μαντίλας. Οπως ανέφερε ο ίδιος, το προσωπικό της υπηρεσίας αυτής θα είναι επιφορτισμένο με την εφαρμογή των κανόνων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες στους δρόμους και να χρησιμοποιεί τα ήδη υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης για να εντοπίζει όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα ένδυσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι παραβάτριες θα «λαμβάνουν προειδοποιητικά γραπτά μηνύματα»ν ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα.

Το νέο επαπειλούμενο μέτρο έρχεται ενώ μαθήτριες γυμνασίων σε Τεχεράνη, Καράτζ και άλλες πόλεις εξακολουθούν να καταγγέλλουν δηλητηριάσεις.

Και χθες, Κυριακή, δεκάδες κορίτσια δηλητηριάστηκαν σε πολλά σχολεία του Ιράν, που συγκλονίζεται εδώ και τέσσερις μήνες από μυστηριώδεις υποθέσεις δηλητηρίασης μαθητριών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από το τέλος Νοεμβρίου, πολλά σχολεία του Ιράν, στην πλειονότητά τους θηλέων, πλήττονται από αιφνίδιες δηλητηριάσεις από εισπνοή αερίων ή από άλλες τοξικές ουσίες που προκαλούν αδιαθεσία και λιποθυμία και που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ακόμη και νοσηλεία.

Πηγή: Guardian, kathimerini.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ