2023-04-22 13:21:43
Φωτογραφία για Παναιτωλικό όρος: «Πλώρη» για την ανάπτυξη μονοπατιών



«Πλώρη» για την ανάπτυξη μονοπατιών. Ορειβατικά μονοπάτια, όλων των βαθμίδων δυσκολίας, συνολικού μήκους 123.755μ. στοχεύει να αναπτύξει ο Δήμος Αγρινίου στο Παναιτωλικό όρος όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” .

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα «ανθίζει» με γρήγορους ρυθμούς ο εναλλακτικός τουρισμός, καθώς η χώρα μας διαθέτει τις κατάλληλες «υποδομές» για διάφορες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια κλπ.



Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται ταχέως η δημιουργία μονοπατιών σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό ο Δήμος Αγρινίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», να υποβάλλει μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση μεγάλης κλίμακας για την εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής του Παναιτωλικού Όρους.



Στο πλαίσιο της πρότασης που αναμένεται να υποβληθεί και σκοπός είναι να χρηματοδοτηθεί από  Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται η σήμανση, διάνοιξη και συντήρηση ορειβατικών διαδρομών του Παναιτωλικού όρους στις ΤΚ Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής και Σιτομένων της ΔΕ Παναιτωλικού, στην ΔΚ Παραβόλας και στις ΤΚ Κυρά Βγένας και Λαμπιρίου και στις ΤΚ Αγίου Βλασίου, Πεντακόρφου, Σιδήρων, Χούνης και Ψηλοβράχου της ΔΕ Παρακαμπυλίων συνολικού μήκους 123.755μ.



Στόχος και σκοπός είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να προστατευτεί από τις όποιες καταστροφές, αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των επισκεπτών.

Πέραν αυτού σκοπός και στόχος είναι να προσελκύσει νεαρά άτομα και να αναπτύξει το φιλοδασικό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Αυτά θα επιτευχθούν μέσα από την οργανωμένη διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών στον ορεινό όγκο του Δήμου Αγρινίου, ώστε να ικανοποιήσει την ζήτηση των πεζοπόρων – περιηγητών.



Η οργάνωση θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνονται μερικές απλές δραστηριότητες αναψυχής όπως, πεζοπορία, ξεκούραση και απόλαυση της φύσης και του τοπίου, με γνώμονα την αισθητική βελτίωση του τοπίου, καθώς επίσης και η βελτίωση της υγείας και της αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος, άρα και της αξίας του.



Στην περιοχή του Παναιτωλικού όρους υπάρχουν υποδομές όπως παρατηρητήρια, φυλάκια, υδροληψίες, κρήνες, εκκλησίες κλπ και σκοπός είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν.



Ενδεικτικά μέσα από την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού σκοπός είναι να προβληθεί το καταφύγιο στο Περιστέρι, ο Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου και ο Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  ο καταρράκτης – βρύση Κακόσταλος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, η πηγή Φτέρης στα Σιτόμενα, ο Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία, ο καταρράκτης Σεπετού, ο Ι.Ν. της Αγίας Δευτέρας με την κρεμαστή γέφυρα και όχι μόνο.



Τα μονοπάτια της περιοχής θα περιέχουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας (εύκολο, μέτριο, δύσκολο).



Με τα συγκεκριμένα στοιχεία σκοπός είναι ο καθαρισμός των μονοπατιών, η διαπλάτυνση τους, η διάνοιξή τους και η κατασκευή ή η νέα χάραξη μονοπατιών.



Επίσης, η σήμανση των διαδρομών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του δικτύου των διαδρομών, ώστε ο πεζοπόρος και ο ορειβάτης να γνωρίζουν επ ακριβώς που πρέπει να κινηθούν, να επιλέξουν τη διαδρομή που τους ενδιαφέρει και να μπορούν να προσανατολιστούν εύκολα. Η σηματοδότηση των διαδρομών σκοπός είναι να γίνει με πινακίδες κατεύθυνσης και χρωματισμό, όπως επίσης σκοπός είναι και η δημιουργία ειδικών κατασκευών, όπως πέτρινα σκαλοπάτια, σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και ξύλινα κιόσκια.



Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ