2023-05-09 11:58:14
Φωτογραφία για Τα περί ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιότιμα μέλη, εκλεκτοί φίλοι και φίλες της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω για όσα συνέβησαν πριν από μέρες και αφορούν στο από ετών ζήτημα περί «Ομοσπονδίας Λογοτεχνικών Σωματείων Ελλάδας». Κλήθηκα τηλεφωνικά και άμεσα και όχι επίσημα μέσω κάποιας επιστολής ή email, την Παρασκευή 7 Απριλίου και ώρα 11.00πμ, επί της οδού, Ζωοδόχου Πηγής 2-4 στον 2ο όροφο, Αθήνα, για την πρώτη συνάντηση τεσσάρων σωματείων, ήτοι της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, με θέμα «Ίδρυση Ομοσπονδίας Λογοτεχνικών Σωματείων Ελλάδος».

Η ΕΕΛ είναι ένας λογοτεχνικός ιστορικός σύλλογος με μακρά ιστορία και με αιρετά διοικητικά όργανα, με επίσημο, έγκυρο και καταγεγραμμένο αριθμό μελών που την απαρτίζουν. Ως εκ τούτου, η επικοινωνία μου, με δεκάδες μέλη και φίλους της ΕΕΛ, μου έδωσαν, εν συντομία, τις ακόλουθες απαντήσεις - παρατηρήσεις σχετικά με το αίτημα για την υπό ίδρυση Ομοσπονδία των τεσσάρων Σωματείων.


1ον. Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών αργά ή γρήγορα θα αφομοιωθεί από σαφώς πιο αδύναμα σωματεία που βασίζονται στο κύρος της ΕΕΛ για να ενισχυθούν.

2ον. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και ο Σύνδεσμος Ιστορικών Συγγραφέων έχουν ελάχιστο ή ανύπαρκτο έργο εκδηλώσεων. Μόνο η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών λειτουργεί και με συνέπεια στο χώρο.

3ον. Στα εν λόγω σωματεία δεν υπάρχουν ίδιοι όροι ένταξης του υποψήφιου μέλους, ήτοι να έχει εκδώσει δύο τουλάχιστον βιβλία και να έχει πέντε έτη συγγραφικής παρουσίας στον λογοτεχνικό χώρο. Όλα τα μέλη τους είναι Λογοτέχνες; Είναι σωστό και δίκαιο για εξισώνουμε την πορεία και την προσφορά όλων.

4ον. Αργά ή γρήγορα θα μπει κάτω από την εποπτεία της Ομοσπονδίας η μεγάλη δραστηριότητα της ΕΕΛ και τα συμμετέχοντα σωματεία, αναπόφευκτα, θα ζητήσουν συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων στο δικό μας χώρο, περιορίζοντας την δική μας αυτονομία.

5ον. Όπως και πριν τέσσερα χρόνια, έτσι και τώρα, αρνούνται να καλέσουν άλλα Πανελλαδικά Σωματεία, όπως την Εταιρεία Συγγραφέων, την Εθνική.ΕΕΛ, τη Διεθνή Ε.Ε.Λ των Ιατρών Λογοτεχνών και των Δικαστών Λογοτεχνών, θέματα που είχαν προκύψει, χωρίς καμία προσέγγιση από την πλευρά τους και φυσικά χάνεται παντελώς ο ιστορικός ρόλος και το πλούσιο έργο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

6ον. Δεν δύναται κάποιος να προτείνει ομοσπονδία, όταν εκ προοιμίου και αναίτια απορρίπτει συγκεκριμένα σωματεία και παρουσιάζεται εκ συστάσεως διχαστικός και αλαζονικός, δεν υφίσταται βάση σύμπνοιας, ομόνοιας και συνεργασίας.

7ον. Η ΕΕΛ δεν αρνήθηκε αδελφοποίηση με άλλα λογοτεχνικά σωματεία και συλλόγους όπου μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη λογοτεχνία και την ισοτιμία των μελών τους..

8ον. Το θέμα της ομοσπονδίας πρέπει να απασχολήσει κάθε λογοτεχνικό σωματείο, να γίνουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Δ.Σ, να υπάρξει συμφωνία και να επικυρωθεί από εκλογές, από την πλειοψηφία των μελών του. Καθε τι άλλο, αφορά πρόχειρες συζητήσεις και σχεδιασμούς που μόνο αναταραχή και έχθρες φέρουν στην κοινωνία των λογοτεχνών.

9ον. Η λογοτεχνία δεν είναι γήπεδο, είναι βωμός όπου όλοι σκύβουμε και καταθέτουμε ταπεινά το έργο μας και θα πρέπει να λείπει από σκοπιμότητες και εραστές θώκων.

Κων/νος Καρούσος, Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Αθήνα 7/5/2023
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ