2023-05-09 11:50:57
Φωτογραφία για Οι πραγματικά ενεργοί πολίτες και η συμμετοχή τους στα κοινά, ελπίδα για αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.



Η τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού (Δήμοι και Κοινότητες), ως ο θεσμός πιο κοντά στον πολίτη, οφείλει να υπερβαίνει την απλή διαχείριση κάποιων ελάχιστων τοπικών «παραγόντων»,..... οι οποίοι σαν να χτυπάει ένα καμπανάκι, ενεργοποιούνται μόνο την προεκλογική περίοδο, με κύρια στόχευση την παραπολιτική, την παραπλάνηση, τις πρόσκαιρες ψευδείς εντυπώσεις, τη προσωπική αντιπαράθεση, την αντεκδίκηση, τη ψηφοθηρία, το ρουσφέτι, την διαπραγμάτευση της υποψηφιότητας τους και όλα όσα έχουμε ζήσει και γνωρίζουμε όλοι. Νοοτροπίες παλαιάς κοπής και ιδιοτέλεια, που τα έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος. «Παράγοντες» που το πρωί μπορούν να πουν κατεβαίνω με τον Α συνδυασμό και το βράδυ με τον Β συνδυασμό, τόσο πολιτικοποιημένοι.

Η ενασχόληση με τα κοινά θέλει αιρετούς με γνώση, χρόνο και μεράκι, με όρεξη για πολύ δουλειά, με συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά κυρίως θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ενεργούς πολίτες, που να παρακολουθούν με σοβαρότητα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και να συμμετέχουν στα κοινά, με μία συνέχεια και μία συνέπεια και όχι ιδιοτελείς που ενεργοποιούνται μόνο προεκλογικά, με ταπεινά ελατήρια προσωπικού συμφέροντος.

Όλα αυτά για να γίνουν, απαιτούν ανθρώπους που να εμφορούνται από αυτοδιοικητική κουλτούρα, από αυτοδιοικητική Παιδεία αλλά και Παιδεία γενικότερα, σοβαρούς, συνεπείς, ψύχραιμους, συναινετικούς, διαλογικούς, με αίσθηση του μέτρου και του σεβασμού στην αντίθετη άποψη, με ιδέες, με προτάσεις, ανθρώπους των έργων και όχι των λόγων και βερμπαλιστές.

Μοναδικό εσωτερικό κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά, πρέπει να είναι η αγάπη και η διάθεση προσφοράς στον τόπο.

mytikaspress

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ