2023-05-14 09:36:48
Φωτογραφία για Ο πλάτανος στον Αη Νικόλα του Μύτικα είναι εκεί, αγέρωχος, με πλούσια κόμη και τα κλαδιά του, πανέμορφος, μέρος της ιστορίας του χωριού μας.

 Φωτογραφία του πλατάνου στον Αη Νικόλα του Μύτικα, σήμερα Σάββατο 13 Μαΐου 2023.



 Του Βασίλη Σούλα.

Ως γνωστό σε όλους, τα δέντρα πολλές φορές χρειάζεται να κλαδεύονται, είτε για λόγους που αφορούν το ίδιο το δέντρο ως φυτικό οργανισμό (εδώ παίζουν ρόλο ειδικές γνώσεις που έχουν να κάνουν με το είδος του δέντρου και τα χαρακτηριστικά του), είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του αστικού περιβάλλοντος.. Διαπιστώσαμε ότι ένα μικρό κλάδεμα, όσο χρειαζόνταν, έγινε στον πλάτανο του Αη Νικόλα Μύτικα απαραίτητο για τρεις λόγους:

1) Γιατί τα κλαδιά του πλατάνου είχαν πλησιάσει και είχαν ήδη μπλεχτεί με τα ηλεκτροφόρα καλώδια που μεταφέρουν το ρεύμα στον οικισμό και κανένας δεν θα ήθελε παράδειγμα να δει τον Μύτικα να μένει καλοκαιριάτικα από ρεύμα, επειδή με ένα καλοκαιρινό μπουρίνι (σύνηθες), ένα κλαδί έσπασε και έκοψε το καλώδιο. Σε αυτή τη περίπτωση όλοι θα λέγαμε: «μα καλά κανείς από τους υπεύθυνους δεν βλέπει το δέντρο που μεγάλωσε και τα καλώδια είναι μέσα στα κλαδιά του».


2. Γιατί τα κλαδιά του είχαν μπει εντός του δρόμου και επειδή από εκεί περνά πάνω στη πολύ κλειστή στροφή το λεωφορείο, υπήρχε πρόβλημα. Όλοι νομίζω θα κατακρίναμε αν το καλοκαίρι το λεωφορείο αδυνατούσε να πάρει στροφή και θα έπρεπε να κάνει μανούβρα πάνω στο μώλο, που συνήθως είναι γεμάτος παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Όταν κλαδιά των δέντρων μπαίνουν μέσα στο δρόμο πρέπει να κόβονται, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και εμποδίζουν την κίνηση. Όλοι οι άνθρωποι με κοινό νου και ενσυναίσθηση αυτά τα γνωρίζουν και πράττουν ανάλογα.

3. Γιατί αρκετά από τα κλαδιά του είχαν κατέβει πάρα πολύ χαμηλά, που υπήρε άμεσα ο κίνδυνος τραυματισμού ανθρώπων, από αυτούς που επιλέγουν να καθίσουν στο παγκάκι από κάτω ή πηγαίνουν για την σκιά του πλησίον του κορμού του. Αν κάποιος τραυματιζόνταν ή έβγαζε κανένα μάτι, σίγουρα όλοι θα λέγαμε: «...μα καλά αυτό το δέντρο κοντεύει να ακουμπήσει στο δρόμο, οι υπεύθυνοι τυφλοί είναι..., δεν το βλέπουν...»

Ο πλάτανος φυσικά παρέμενει στη θέση του, αγέρωχος, με πλούσια κόμη και τα κλαδιά του, πανέμορφος, μέρος της ιστορίας του χωριού μας και ούτε έχει εξαφανιστεί, ούτε έχει καταστραφεί. Είναι εκεί να δίνει την ομορφιά του, την σκιά του και τη δροσιά του.

Εξιστορούμε για τους νεότερους για να μαθαίνουν, ότι τα πλατάνια στον Αη Νικόλα ήταν δύο, ένα δεξιά και ένα αριστερά, τα οποία ήταν τεράστια και σε μία μεγάλη καταιγίδα που έκανε πριν πολλά χρόνια, όταν εμείς ήμασταν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου (όπως πολύ συχνά γίνεται στον Μύτικα και με το συγκεκριμένο σημείο πραγματικά ανεμοδαρμένο κυρίως από τον επικίνδυνο άνεμο Γαρμπή), το ένα πλατάνι ξεριζώθηκε και έπεσε ολόκληρο, ευτυχώς προς το δρόμο και κατόπιν απομακρύνθηκε (πάλι καλά που δεν είχαμε χειρότερα να πέσει προς τον Ιερό Ναό) και το σημερινό υπάρχον πλατάνι, έσπασε στη μέση του κορμού του.

Άρα η εμπειρία έχει δείξει, ότι δεν είναι και πολύ σοφό να αφήνεις στον Μύτικα τα δέντρα ανεξέλεγκτα να πηγαίνουν και πολύ ψηλά, λόγω των συχνών και έντονων ανέμων που επικρατούν, γιατί όταν θα πέσει το εκάστοτε δέντρο σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα σπίτι, πάνω σε ένα άνθρωπο, πάλι τότε όλοι θα λέγαμε: «...μα καλά τι ανεύθυνοι είναι όλοι τους...., αφήνουνε στον Μύτικα που λυσομανά ο άνεμος ακλάδευτο ένα τόσο ψηλό και επικίνδυνο δέντρο».

Καλό είναι λοιπόν να βλέπουμε να πράγματα ορθά όπως είναι. Η κριτική χρειάζεται σίγουρα για να πηγαίνουν μπροστά τα θέματα.... η κριτική όμως.... και όχι η κριτική εκ του καναπέως χωρίς γνώση, όπως αναφέρει εύστοχα το άρθρο της προηγούμενης ανάρτησης mytikaspress.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ