2023-05-30 23:37:17
Φωτογραφία για Προσοχή: Επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής κυκλοφορεί ευρέως στην Ελληνική αγορά



Σε 17 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διανέμεται συμπλήρωμα διατροφής το οποίο συνιστά κίνδυνο για όσους πάσχουν από αλλεργίες. Η Ουγγαρία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για vegan πρωτεΐνη σε σκόνη σε διάφορες γεύσεις.

Πρόκειται για το προϊόν Nutriverse – Vegan Protein PEA και RICE στο οποίο μετά από αναλύσεις, εντοπίστηκε σόγια ένα από τα βασικά αλλεργιογόνα, χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

Ο κίνδυνος από τη RASFF χαρακτηρίζεται σοβαρός.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νομοθεσία ορίζει ότι τα συστατικά που προκαλούν συχνότερα αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων. Δηλαδή: δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, καρκινοειδή, αυγά, ψάρια, φιστίκια, σόγια, γάλα, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, ξηροί καρποί Βραζιλίας, φιστίκια, μακαντέμια ή ξηροί καρποί Queensland), σέλινο, μουστάρδα, σουσάμι, διοξείδιο του θείου ή θειώδη, λούπινα, μαλάκια. Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας προκαλούνται κυρίως από πρωτεΐνες και μόνο σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές. Η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι άμεση ή καθυστερημένη, αλλά περισσότερες τροφικές αλλεργίες είναι άμεσες.


themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ