2023-06-01 11:36:49
Φωτογραφία για Προς δημοπράτηση οι μελέτες του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ) του Δήμου Ξηρομέρου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε), προϋπολογισμού 1.072.374,47 €.
Με σχετικό μας δημοσίευμα στις 17 Μαΐου 2022, σας ενημερώσαμε για την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), με σχετικό Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ) κ. Νίκο Ταγαρά (δείτε εδώ), όντας ίσως από τους πρώτους Δήμους που κάνανε την σχετική αίτηση όταν το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει.. Η δημοτική αρχή του Γιάννη Τριανταφυλλάκη, εξ αρχής είχε κατανοήσει την σημαντικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, ενήργησε ΑΜΕΣΑ και πιστώνεται δικαίως σήμερα την πολύ θετική αυτή εξέλιξη. Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν την διοίκηση του Δήμου την είχαν άλλοι ή μάλλον προσωπικά ξέρουμε.

Το συγκεκριμένο πολύ μεγάλο εγχείρημα για όλο τον Ελλαδικό χώρο, έχει κύριο του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ), με Αναθέτουσα Αρχή & Φορέα Υλοποίησης το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε).


Σήμερα λοιπόν σας ενημερώνουμε, ότι αναρτήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το εντοπίσαμε (σελ. 45 δείτε εδώ), η διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων μελετών, σε τμήματα άνω των ορίων του Ν. 4412/2016, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, για την ανάθεση 36 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ). Ανάμεσα στους 36 Δήμους και ο Δήμος Ξηρομέρου.

Με απλά λόγια για να το καταλάβετε, το Τ.Π.Σ του Δήμου Ξηρομέρου βαίνει προς δημοπράτηση.

Το συνολικό ποσό για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Τ.Π.Σ) του Δήμου Ξηρομέρου, είναι 1.072.374,47 € και κατανέμεται ως εξής:

2023 - 321.712,34 €.

2024 - 428.949,79 €.

2025 - 321.712,34 €.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ μέλλον του Δήμου μας. Μιλάμε για το κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης του χώρου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ξηρομέρου, μιας και υπάρχει ισχυρή αλληλεξάρτηση μεταξύ των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων και του χώρου μέσα στον οποίο αυτές αναπτύσσονται.

Το πρόβλημα ορθολογικής διαχείρισης του χώρου, απαιτεί μελέτες και προσσεγίσεις από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ώστε ο καθένας μέσα από την δική του οπτική, να μελετήσουν και να δώσουν λύσεις για την ορθή οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο.

Με λίγα λόγια μιλάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ένα εργαλείο συγκερασμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο, με επιδιωκόμενο τελικό αποτέλεσμα επίτευξη στόχων κοινωνικών και οικονομικών, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και τελική κεντρική στόχευση, το καλύτερο αποτέλεσμα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των Τ.Π.Σ είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Χώρα μας να αποκτήσει ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Φυσικά για να υλοποιηθούν τα Τ.Π.Σ., απαιτούνται χρήματα και μάλιστα απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και προέρχεται από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατομμύρια ευρώ του Υ.Π.ΕΝ.

Η ολοκλήρωση των μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με Αναθέτουσα Αρχή το ΤΕΕ, συντελείται σταδιακά και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο των μελετών έως την 30η Ιουνίου 2025.

Ελπίζουμε να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτό το μεγάλο έργο και για τον Δήμο Ξηρομέρου, γιατί αφορά την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για το τόπο μας.

Όλα τα τελευταία πολλά χρόνια, δυστυχώς η πορεία του τόπου μας, οι επιλογές και οι πράξεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν είχαν αναπτυξιακή κατεύθυνση και αυτό δεν είναι μία γνώμη, μία άποψη, αποδεικνύεται δυστυχώς από τη ζοφερή πραγματικότητα.

Με την παρούσα δημοτική αρχή και μέσα από πολλή δουλειά, κάτι έχει αλλάξει και αυτό είναι φανερό στον κάθε καλοπροαίρετο.

mytikaspress.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ