2023-06-04 18:39:22
Φωτογραφία για Συνάντηση με τον βασικό μέτοχο της AVRAMAR ζητούν τώρα οι τράπεζες.Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank.

Πηγή: https://www.mononews.gr

Της Έφης Καραγεώργου.

2 Ιουνίου 2023 00:00

«Θάλασσα» τα έκανε το management της AVRAMAR και τώρα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι MUBADALA, για να βρουν άκρη και κυρίως να μην «σκάσουν» στα χέρια τους τα 350 εκατ. δάνεια, που έχουν ως εγγύηση τα ψάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο, όπως και το due diligence που έχουν αποφασίσει οι τέσσερις τράπεζες και βρίσκονται στην αναζήτηση του ελεγκτικού οίκου που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Οι τράπεζες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν το management της εταιρείας αναθεώρησε επί τα χείρω, από τα 50 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ, τα EBIDTA για το 2023.


Και ταυτόχρονα ζήτησε νέο δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη γενικών αναγκών της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το πρόβλημα εστιάζεται στο πώς υλοποιείται το business plan της εταιρείας και αν οι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν λεφτά. Και τι θα γίνει αν μετά από ένα μήνα χρειαστούν πάλι λεφτά;

«Πώς θα εμπιστευτώ το management, που ενώ χθες έλεγε θα βγάλω 50 εκατ. ευρώ EBIDTA το 2023, τώρα λέει 30 εκατ. ευρώ, να του δώσω έστω και ένα ευρώ;» λέει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια για τις τράπεζες είναι ότι ενέχυρο στα δάνεια είναι τα ψάρια, αντί να είναι οι μετοχές της εταιρείας.

Διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άνθρωπος που παρακολούθησε τη διαδικασία:

«Οι τράπεζες ήταν απελπισμένες, είχαν χάσει πολλά λεφτά και όταν ήρθε ο επενδυτής από τον φόβο μην τον χάσουν δέχτηκαν να έχουν για ενέχυρο τα ψάρια».

Να σημειωθεί ότι το διάστημα 2018-2020 ολοκληρώθηκε η τριπλή συγχώνευση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρεύς-Σελόντα-Περσεύς, με νέο μέτοχο τα Amerra Capital και Mubadala Investment Company.

Η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε, η AVRAMAR, προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 370 εκατ. ευρώ (τα 30 εκατ. ευρώ έχουν την εγγύηση της ΕΑΤ), και το ενέχυρο για την κάλυψη των δανείων είναι κάποια κτίρια, τιμολόγια απαιτήσεων και τα ψάρια.

Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Wiseman από τις λογιστικές καταστάσεις προκύπτει ότι ο δανεισμός της AVRAMAR από 167 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 εκτινάχθηκε στα 315,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυξήθηκε δηλαδή κατά 88,6% καθώς, η τελική συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της Andromeda Seafood S.L. για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των εταιρειών Σελόντα και Νηρέας (πλέον Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες), περιελάμβανε, επίσης, και την αναδιάρθρωση των χρεών των εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου η AVRAMAR ζήτησε δάνειο 15 εκατ. ευρώ για να καλύψει γενικές ανάγκες της εταιρείας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι ακριβώς αυτές οι ανάγκες που προέκυψαν μέσα σε λίγους μήνες. Όταν μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ από δύο τράπεζες (την Eurobank και την Πειραιώς), με το δάνειο να έχει την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

mytikaspress.

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ