2023-06-22 07:01:59
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας  στην γενέτειρά του, τη Σάμο
Την γενέτειρά του, τη νήσο Σάμο, επισκέπτεται από την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός..... Το πρωί της Τετάρτης 21ης Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Όρμο Μαραθοκάμπου. Συλλειτούργησαν μαζί του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, αρχιμ. Σωτήριος Κοσμόπουλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο Εφημέριος του Ναού π. Δημήτριος Πλακιώτης και άλλοι Κληρικοί.

Κατά την ομιλία του εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του, γιατί αξιώθηκε να τελέσει την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του χωριού που έζησε και μεγάλωσε.

Αναφέρθηκε στα πρόσωπα που νοηματοδότησαν και σηματοδότησαν την ζωή και την εκκλησιαστική του πορεία και διακονία. Μνημόνευσε τον μακαριστό Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κυρό Παντελεήμονα «έναν ταπεινό Ιεράρχη, ο οποίος υπήρξε ο Ποιμενάρχης της νήσου Σάμου καθ’ όλη τη διάρκεια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων. Σημάδεψε την ψυχή μου η απλότητα του βίου του, η καθαρότητα της ψυχής του, το γνήσιο ιεραποστολικό του φρόνημα. Πολλές φορές είχα την ευκαιρία να τον διακονήσω σε αυτόν τον Ιερό Ναό, κατά τις μυσταγωγικές λατρευτικές συνάξεις που τελούσε. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.


Το δεύτερο πρόσωπο που μας συνδέει σχεδόν όλους είναι ο μακαριστός πρεσβύτερος Σταμάτιος, ο γνωστός παπα-Σταμάτης. Στάθηκε για την Ενορία του πατέρας στοργικός. Είχα την δυνατότητα να τον διακονήσω, να συνειδητοποιήσω την αγάπη που είχε για τη Θεία Λατρεία και την αγωνία που είχε για το μέλλον αυτού του τόπου. Αυτός ο Ιερός Ναός έγινε το δεύτερο σπίτι και για εκείνον και για εμένα».

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο για την πατρική αγάπη του και την άδεια να ιερουργήσει στην Ενορία του χωριού του υπογραμμίζοντας ότι ο Μητροπολίτης Σάμου «είναι μία εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα, που διακρίνεται μέσα στο χώρο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη σεμνότητα, την τιμιότητα, την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά του. Διακρίνεται για την μεγάλη αγάπη που έχει για την Εκκλησία, τον Ιερό Κλήρο, τον Μοναχισμό, αλλά και για την αγωνία του για την πνευματική πρόοδο και προκοπή του ποιμνίου του. Είναι ένας Ιεράρχης που ξέρει τις δοκιμασίες της ζωής να τις μεταβάλλει σε εντονότατη προσευχή».

Ευχαρίστησε όλους τους ιερείς που συλλειτούργησαν, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου π. Σωτήριο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης π. Ιγνάτιο, τον π. Χριστόδουλο, τον π. Γεώργιο και τον π. Συμεών. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού, τον π. Δημήτριο, τον συνεχάρη και τον επήνεσε για το σημαντικό λατρευτικό και ποιμαντικό του έργο και, με την άδεια του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ευσεβίου, του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην ιστορία, τις φυσικές ομορφιές του τόπου, καθώς και στην ευλάβεια και την πίστη των κατοίκων της.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και ευχήθηκε «να κρατήσουμε τα τρία κύρια σημεία της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής. Το μαρτύριο είναι πάντοτε η πρόκληση όλων των χριστιανών. Ο διάβολος θα απεργάζεται πολλά σχέδια για να μας νικήσει και να μας θέσει κάτω από το κράτος της αιχμαλωσίας του, όμως η δύναμη του Θεού είναι εκείνη που υπερέχει και μέσα από την βιωματική εμπειρία της υπομονής, αυτή η δύναμη έρχεται να μας καταστήσει γνήσιους ομολογητές, αληθινούς πιστούς που μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό ως πατέρα μας, τους αδελφούς και συνανθρώπους μας ως αληθινές εικόνες του Θεού».

Κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Μητροπολίτου Παντελεήμονος, του π. Σταματίου και συγγενικών του προσώπων.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/97XoskZ5J2gN1CoD8

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ