2023-07-08 11:39:42
Φωτογραφία για Στις «ράγες» τα μεγαλύτερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Αιτωλοακαρνανία
Κρίσιμα αποχετευτικά άνω των 20 εκατ. ευρώ σε Βόνιτσα και Αλυζία

Τα δύο μεγαλύτερα έργα, μέχρι στιγμής, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης δημοπρατούνται αυτή την περίοδο στο Αιτωλοακαρνανία Για χθες ήταν προγραμματισμένη η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών για το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της Βόνιτσας και του αποχετευτικού στο Μοναστηράκι, που έχει προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όμως χθες δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός για το αποχετευτικό της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου, με προϋπολογισμό 15,7 εκατ. ευρώ και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου.

Και στις δύο περιοχές τα έργα αυτά κρίνονται απολύτως σημαντικά όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, αλλά και από το γεγονός ότι λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής τα τελευταία χρόνια παρατηρείται για τα δεδομένα της περιοχής έντονη οικοδομική δραστηριότητα σε επίπεδο παραθεριστικής κατοικίας, αλλά και καταλυμάτων – ξενοδοχείων.


Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας επέλεξε να δημοπρατήσει τα αποχετευτικά έργα «πακέτο» με τη τριετή λειτουργία του αναβαθμισμένου βιολογικού καθαρισμού της Βόνιτσας. Έτσι το έργο «Επέκταση και λειτουργική αναβάθμιση ΕΕΛ Βόνιτσας για την συλλογή και επεξεργασία λυμάτων του οικισμού Μοναστηρακίου» προβλέπονται 24 μήνες για την κατασκευή του και 36 μήνες για τη λειτουργία του. Μάλιστα ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας διατηρεί και το δικαίωμα προαίρεσης για τρία ακόμη χρόνια επέκτασης της σύμβασης.

Αναλυτικότερα προβλέπεται να κατασκευαστούν :

– Έργα συλλογής των λυμάτων με την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Μοναστηράκι.

– Έργα μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού αυτού στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της Βόνιτσας με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς καθώς και την απαιτούμενη αντιστοίχως επέκταση της ΕΕΛ ( Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας .

– Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για ενεργειακή αυτοτέλεια της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Για την επέκταση της ΕΕΛ (Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση της δυναμικότητας της ΕΕΛ σε 8.000 ι.κ. από 5.000 που ήταν μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά την «Αποχέτευση ακαθάρτων και ΕΕΛ ΔΔ Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα Δ. Αλυζίας του Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου» ο διαγωνισμός έχει την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή προβλέπει εκτός από την κατασκευή, την τριετή λειτουργία του και το δικαίωμα προαίρεσης για την επέκταση της σύμβασης.

Το έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων από τους οικισμούς Βάρνακας, Κανδήλα και Μύτικας του δήμου Ξηρομέρου και περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχετεύσεων, τους αγωγούς μεταφοράς τους, τη μεταφορά έως και την νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που κατασκευάζεται για το σκοπό αυτό στη θέση «Πλατανάκι», σε οικόπεδο το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση περί τα 880m νότια και μεταξύ των οικισμών Κανδήλας και Βάρνακα και, τελικά, τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στην θάλασσα, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Επιπλέον κατασκευάζεται φωτοβολταϊκό πάρκο για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των εγκαταστάσεων.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ