2023-07-21 14:05:09
Φωτογραφία για Το σμήνος βράχων που συνοδεύει τον αστεροειδή Δίμορφο
… φωτογράφισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

To διαστημικό όχημα DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA συγκρούστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 με τον αστεροειδή Δίμορφο, μεταβάλλοντας την τροχιά του γύρω από τον μεγαλύτερό του αστεροειδή Δίδυμο. Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη φορά στην διαστημική ιστορία που ο άνθρωπος άλλαζε την τροχιά ενός αστεροειδούς!

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ευαισθησία του Hubble ανακάλυψαν ένα σμήνος από ογκόλιθους που εκτινάχτηκαν από τον αστεροειδή, όταν η NASA καθοδήγησε σκόπιμα το διαστημικο σκάφος DART (με μάζα 500 κιλά) ώστε να συγκρουστεί με τον Δίμορφο με ταχύτητα περίπου 14.000 μίλια ανά ώρα.Ο αστεροειδής Δίμορφος και οι ογκόλιθοι που τον συνοδεύουν (στους κύκλους)

Ο Δίμορφος συνοδεύεται από 37 βράχους των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από ένα έως επτά μέτρα, με βάση τη φωτομετρία του Hubble. Συνοδεύουν τον αστεροειδή με ταχύτητες λίγο μεγαλύτερες από μισό μίλι ανά ώρα – όσο περίπου η ταχύτητα με την οποία κινείται μια γιγάντια χελώνα. Η συνολική μάζα σε αυτών των βράχων είναι ίση με το 0,1% περίπου της μάζας του Δίμορφου.


Οι βράχοι που συνοδεύουν τον Δίμορφο πιθανότατα δεν είναι θρυμματισμένα κομμάτια του μικρού αστεροειδούς που προκλήθηκαν από τηνρόσκρουση. Ήταν ήδη διασκορπισμένοι στην επιφάνειά τους, όπως φαίνεται στην τελευταία κοντινή φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο DART, μόλις δύο δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση, όταν απείχε μόλις 12 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του αστεροειδούς. Η εικόνα δείχνει ένα τμήμα του αστεροειδούς που έχει πλάτος 31 μέτρα:

Η πρόσκρουση εκτίναξε στο διάστημα το 2% των βράχων από την επιφάνεια του αστεροειδούς. Οι παρατηρήσεις ογκόλιθων από το Hubble δίνουν επίσης μια εκτίμηση για το μέγεθος του κρατήρα από την πρόσκρουση του DART: Οι ογκόλιθοι θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν στην επιφάνεια του Δίμορφου μια κυκλική περιοχή εύρους περίπου 50 μέτρων (όσο το πλάτος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου).

Η επόμενη αποστολή Hera της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, όταν φτάσει στο δυαδικό σύστημα των αστεροειδών Δίδυμου-Δίμορφου, στα τέλη του 2026, θα επανακαθορίσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης με το DART, θα ξεκαθαρίσει το πραγματικό μέγεθος του κρατήρα και την κατανομή των βράχων γύρω από τον Δίμορφο.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/hubble-sees-boulders-escaping-from-asteroid-dimorphos

https://physicsgg.me
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ