2023-08-06 09:18:55
Φωτογραφία για ΚΟΡΥΦΗ σε μηχανικούς για την τεχνητή νοημοσύνη η Αθήνα



 Μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων που συγκεντρώνουν το καλύτερο ταλέντο σε τομείς της τεχνολογίας με πολύ υψηλή ζήτηση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκεται πλέον η Αθήνα, σύμφωνα με την έκθεση «Atlas», την οποία εκπόνησε ένα από τα ισχυρότερα αμερικανικά venture capitals παγκοσμίως με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 80 δισ. δολ. Σύμφωνα με την έκθεση του Sequoia Capital, η οποία αναδεικνύει τις 24 πόλεις με την υψηλότερη κατά κεφαλήν πυκνότητα μηχανικών σε 14 ειδικότητες στον τομέα της τεχνολογίας, η Αθήνα σημειώνει υψηλές επιδόσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε νευραλγικούς κλάδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επιστήμη των δεδομένων (data science), το front-end, τα οικονομικά, η ασφάλεια και τα συστήματα.



Ρομπότ μαθαίνουν χωρίς κώδικα, απλώς «χαζεύοντας» στο Διαδίκτυο

Οπως αναφέρει η έκθεση, η Ευρώπη διαθέτει μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια μηχανικοί απασχολούνται σε διαφορετικούς κλάδους της τεχνολογίας

. Το Λονδίνο εξακολουθεί να προσφέρει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων, καθώς εκεί συγκεντρώνονται περίπου 269.700 μηχανικοί, ακολουθούμενο από το Παρίσι (74.000), τη Μαδρίτη (52.600), το Αμστερνταμ (47.400), το Βερολίνο (47.241), τη Στοκχόλμη (46.900), το Μάντσεστερ (45.000) κ.ά. Για την Αθήνα, το Sequoia Capital υπογραμμίζει ειδικότερα πως «αν και η πόλη προσφέρει μια σχετικά μικρή ομάδα 6.200 μηχανικών, ωστόσο μπορεί να υπερηφανεύεται για την υψηλή πυκνότητα σε κατά κεφαλήν βάση σε μερικούς από τους πιο περιζήτητους τομείς τεχνολογίας».

Τι δείχνει έκθεση για τις 24 ευρωπαϊκές πόλεις με την υψηλότερη κατά κεφαλήν πυκνότητα μηχανικών σε 14 ειδικότητες στον τομέα της τεχνολογίας.

Στην τεχνητή νοημοσύνη, κλάδο που ειδικά μετά το λανσάρισμα του ChatGPT αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές και για τους επίδοξους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, η Αθήνα έχει ισχυρό προβάδισμα. Σύμφωνα με την έκθεση, το Δουβλίνο και η Ζυρίχη καταγράφουν την υψηλότερη συγκέντρωση μηχανικών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, «αλλά και πόλεις στην Ευρώπη επιδεικνύουν ισχυρή δυναμική, ανάμεσά τους η Αθήνα, το Βερολίνο και το Παρίσι».



Μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής

Στελέχη της εγχώριας αγοράς λένε στην «Κ» πως στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες, υπάρχει έλλειψη σε software engineers, ωστόσο τελευταία παρατηρείται μια τάση επαναπατρισμού εργαζομένων από τον χώρο της τεχνολογίας που απολύθηκαν πέρυσι από κολοσσούς (Facebook, Amazon κ.λπ.), στο πλαίσιο μεγάλων περικοπών. Tο Sequoia Capital –ένα από τα παλαιότερα vc, που έχει επενδύσει κεφάλαια στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, όπως Apple, Airbnb, Google κ.λπ.– διαπιστώνει, τέλος, πως η Ευρώπη τείνει να γίνει ηγέτις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, αφού από το σύνολο των μηχανικών που απασχολούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος, το ποσοστό όσων έχουν εξειδίκευση στον συγκεκριμένο κλάδο είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ