2023-08-09 14:58:46
Φωτογραφία για Στις 24 Αυγούστου αποσφραγίζονται οι προσφορές από την ηλεκτρονική δημοπρασία για τις σημαντικότατες 9 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου, που αφορούν και τον Μύτικα και την πολυπόθητη ανάπτυξη του από την θάλασσα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη χρονική περίοδο τρέχει η διαδικασία δημοπράτησης των 9 σημαντικότατων μελετών, που αφορούν το παραλιακό μέτωπο Μύτικα, με ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών την 24η Αυγούστου 2023. Επειδή το ποσό είναι μεγάλο, συμμετέχουν μεγάλα μελετητικά γραφεία, με εξειδίκευση στις μελέτες λιμενικών υποδομών. Η πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου, ποσού 418.850,17 €, προέκυψε στις 2 Οκτωβρίου 2020 (δείτε εδώ), όπου κατόπιν σχετικής αιτήσεως είχαμε την ένταξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στα πλαίσια της πρόσκλησης VII, που αφορά: «Σύνταξη/Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων».

Μιλάμε για μελέτες λιμενικών υποδομών, που έπρεπε να τις είχαμε χθες και δυστυχώς δεν είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, αυτό το απαραίτητο πρώτο βήμα, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση λιμενικών έργων, κάτι που σε γειτονικά μας μέρη (π.χ Πάλαιρος, Βόνιτσα, Λευκάδα έγιναν πριν 10 χρόνια). Ειδικά στον Μύτικα που γνωρίζουμε, δεν είχαμε μέχρι σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ, κάτι που τώρα γίνεται για πρώτη φορά.


Η ανάπτυξη του Μύτικα και ευρύτερα όλης της Δ.Ε. Αλυζίας και του Δήμου Ξηρομέρου, θα έρθει κυρίως από την θάλασσα, χωρίς να παραβλέπουμε την μεγάλη συνεισφορά και τις προοπτικές ανάπτυξης, του επίσης πολύ σημαντικού αγροκτηνοτροφικού τομέα.

Εκτός από την αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων μελετών, υπάρχει και το θέμα των κινδύνων για το χωριό και τις περιουσίες των κατοίκων από την θάλασσα, αφού όλοι όσοι ασχολούνται με τα σοβαρά και υπαρκτά προβληματα του χωριού, γνωρίζουν ότι ο Μύτικας, το χωριό μας, κινδυνεύει πλέον από τη θάλασσα.

Ο Μύτικας με αυτή την μεγάλη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων μελετών, έχει μοναδική ευκαιρία να λύσει συσσωρευμένα προβλήματα, που προέκυψαν λόγω συγκεκριμένων λαθών στο παρελθόν, αλλά και της αδράνειας.

Ο Μύτικας σαν οικισμός, παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα στο παράκτιο μέτωπο του και η ακτομηχανική μελέτη, που είναι η πιο σημαντική από τις μελέτες για κάθε παραθαλάσσιο οικισμό, θα προσδιορίσει τα αίτια με μεγάλη ακρίβεια.

Ο οικισμός έχει τόσο μεγάλα προβλήματα που πλέον υπάρχει κίνδυνος και θέματα ασφαλείας για τα σπίτια, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Δυτική πλευρά (πάνω Μύτικας), αλλά και στην Ανατολική (κάτω Μύτικας) εξ ίσου σοβαρά.

Η ακτομηχανική μελέτη, αφού εντοπίσει με ακρίβεια τα αίτια και τον μηχανισμό που προκαλεί τα προβλήματα, θα προτείνει και τις βέλτιστες λύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την προστασία του οικισμού.

Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης στο παράκτιο μέτωπο του οικισμού, είναι από τις πιο σημαντικές μελέτες και θα γίνει σωστά και όπως προβλέπεται, ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου με το Λιμενικό Ταμείο να αποκτήσει δικαιοδοσία στο υπάρχον λιμάνι του Μύτικα με ότι αυτό συνεπάγεται (εκτέλεση έργων, επιβολή κανόνων και κυρίως πάταξη παρανομιών, επιβολή τέλους ελλιμενισμού).

Η χωροθέτηση τουριστικού αγκυροβολίου επίσης είναι μία πολύ σημαντική μελέτη. Θα γίνουν από τον ανάδοχο μελετητή προτάσεις χωροθέτησης, με βάση τα στοιχεία των μελετών. Αν επιλεγεί ως θέση χωροθέτησης το σταματημένο από το ΣτΕ λιμάνι, αυτό θα ξεκινήσει ως καινούργιο έργο, με λίγο διαφορετική γεωμετρία, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις υπάρχουσες κατασκευές. Στο σημείο εκεί ένα τέτοιο έργο, εκτός από την προσφορά του σαν τουριστικό αγκυροβόλιο, θα λειτουργήσει και ως έργο προστασίας των σπιτιών, τα οποία σήμερα ήδη κινδυνεύουν και αυτός ο κίνδυνος όλο και θα μεγαλώνει. Αν επιλεγεί άλλη θέση, εκεί θα πρέπει απαραίτητα να προβλεφθούν έργα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση ο μελετητής θα κάνει τις προτάσεις του για την χωροθέτηση με βάση τα στοιχεία.

Επίσης μέσω των μελετών και των περιβαλλοντικών όρων, θα γίνει νομιμοποίηση αυθαίρετων σήμερα λιμενικών εγκαταστάσεων (πλωτές σκαλωσιές, σταθερές σκαλωσιές κ.λπ), θα γίνουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργικότητα του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, την λειτουργία της γλίστρας, την χωροθέτηση των πλωτών, την δημιουργία γλίστρας στο Βορό κ.λπ.

Όταν θα προκύψει ανάδοχος, θα υπάρξει ανοικτή διαβούλευση στον Μύτικα, όπου από την μία πλευρά θα βρίσκεται ο ανάδοχος των μελετών και από την άλλη πλευρά οι αιρετοί, οι επαγγελματίες οι κάτοικοι, μαζί με τον Τεχνικό Σύμβουλο Optimum Value, και μαζί θα προτείνουν και θα καθορίσουν την στόχευση των μελετών, με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.

Για να λυθούν τα προβλήματα του Μύτικα και να έχουμε ανάπτυξη από την θάλασσα, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ: Απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αυτά θα διεκδικηθούν από το χρηματοδοτικό εργαλείο ''Νέαρχος'' του Υπουργείου Ναυτιλίας, όταν αυτό θα ανοίξει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να απορροφήσεις χρηματοδοτήσεις, η ύπαρξη ώριμων μελετών σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης, όπως αυτές που θα αποκτήσει ο Μύτικας τώρα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.

Όποιοι παρουσιάζουν μαγικές και απλές λύσεις από το τσεπάκι τους και διάφορα εφάνταστα, απλά κοροϊδεύουν με σκοπιμότητα τους πολίτες.

Οι 9 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου για Αστακό που δημοπρατούνται, με χρηματοδότηση από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ:

ΠΕΑΛ - ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ MASTERPLAN

ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ/ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΧΕΡΣΑΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ)

Οι 9 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου για Μύτικα που δημοπρατούνται, με χρηματοδότηση από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ:ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ

ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΙΜΕΝΑ

Η αμοιβή του εξιδεικευμένου Τεχνικού Συμβούλου, με χρηματοδότηση από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Αυτή έχει γίνει και δεν πάει με δημοπρασία.
mytikaspress
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ