2023-08-09 20:10:15
Φωτογραφία για Βραχόκηποι μειωμένης φροντίδας. Είδη φυτών και τεχνικές για την δημιουργία τους
Οι βραχόκηποι αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακής όψης στοιχεία για την διαμόρφωση κάθε μικρού ή μεγαλύτερου κήπου. Όμως η φροντίδα φυτών σε έναν επικλινή και περιορισμένο χώρο συχνά παρουσιάζει διαφορές και σχετικές δυσκολίες, σε σχέση με την αντίστοιχη φυτών τοποθετημένων σε επίπεδα και ελεύθερα παρτέρια.

Συγκεκριμένες τεχνικές στην αρχική διαμόρφωση όσο και η σωστή επιλογή των φυτών ανά περίπτωση βοηθούν σημαντικά στην δημιουργία ενός όχι μόνο καλαίσθητου αλλά και μειωμένης φροντίδας βραχόκηπου.   

Η τυπική μορφή του βραχόκηπου στην αρχιτεκτονική τοπίου ορίζεται ως ένας χωμάτινος λοφίσκος με μικρό ή μεγαλύτερο ύψος, η επιφάνεια του οποίου καλύπτεται από φυσικές πέτρες και φυτά σε αναλογία 50/50 και κάποιοι από τους πιο απλούς τρόπους δημιουργίας βραχόκηπων μειωμένης φροντίδας βασίζονται απλά στην μερική ...καταστρατήγηση αυτού του ορισμού :) ταυτόχρονα με την επιλογή των κατάλληλων φυτών ανάλογα με την τοποθεσία και τον διαθέσιμο χρόνο μας για την φροντίδα τους. 


Παχύφυτα.

Τα ...πασπαρτού φυτά και για βραχόκηπους που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, αρκεί να πρόκειται για κήπους περιοχών που δεν επικρατούν παρατεταμένα χιόνι, παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες στην διάρκεια του χειμώνα. 

Η δυνατότητα των παχύφυτων, λόγω του ασθενούς και επιφανειακού ριζικού τους συστήματος, να αναπτύσσονται ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα χώματος τα κάνει ιδανικά για χρήση σε βραχόκηπους με πολλές και κοντινά τοποθετημένες πέτρες, ενώ η όψη ενός τέτοιου κήπου που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη παχύφυτων αλλάζει εντυπωσιακά ανά εποχές λόγω των αλλαγών στην απόχρωση του φυλλώματος αλλά και την ανθοφορία κάθε είδους. 

Η κλασική εικόνα ενός φυσικά διαμορφωμένου βραχόκηπου δεν είναι άλλη από αυτή που η ίδια η φύση δημιουργεί σε βραχώδη τοπία, τοποθεσίες της ερήμου κλπ με κάκτους που αναδύονται μέσα από τα βράχια και την καυτή άμμο.  

Έτσι κανένα φυτό αισθητικά δεν μπορεί να θεωρηθεί καταλληλότερο για χρήση σε έναν παραδοσιακό βραχόκηπο από τα κάθε είδους κακτοειδή, που όπως και τα παχύφυτα ανήκουν στα άνυδρα είδη εξαιρετικά μειωμένων απαιτήσεων σε φροντίδες.

Και οι κάκτοι βεβαίως είναι φυτά κατάλληλα μόνο για περιοχές χωρίς έντονους χειμώνες αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και όταν δεν τους καταστρέφουν καθυστερούν πολύ την ανάπτυξή τους. 

Για χρήση σε βραχόκηπους είναι κατάλληλα όλα τα είδη κάκτων χαμηλής ή ψηλής ανάπτυξης ενώ φυσικά μπορούν να συνδυαστούν ανθοφόρα και μη είδη.

Η μείξη κάκτων και παχύφυτων μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα σε έναν βραχόκηπο μειωμένης φροντίδας. 

Βραχόκηπος και Υδρόκηπος σε ένα. 

Τα υδάτινα στοιχεία προσθέτουν πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε έναν κήπο, ακόμη και αν πρόκειται για έναν μηχανισμό μικρού συντριβανιού που απλώς ανακυκλώνει διαρκώς την ίδια μικρή ποσότητα νερού. 

Ένας τρόπος δημιουργίας ενός "βραχόκηπου" μειωμένης φροντίδας είναι η χρήση ενός τέτοιου στοιχείου με νερό, που μαζί με τις πέτρες θα καταλαμβάνει την μεγαλύτερη επιφάνεια της όλη διαμόρφωσης, σε συνδυασμό με λιγοστά και εύκολης φροντίδας φυτά.  

Λιγότερα φυτά, περισσότερες πέτρες και χαλίκι.

Ο πιο απλός τρόπος για την δημιουργία ενός βραχόκηπου μειωμένης φροντίδας. 

Οι αφύτευτες περιοχές στρωμένες με κάθε είδους διακοσμητικό χαλίκι λειτουργούν το ίδιο όμορφο αισθητικά με τα σημεία που βρίσκονται τα φυτά, που σε βραχόκηπους αυτής της μορφής θα πρέπει να είναι είδη με μεγαλύτερη παράπλευρη και όχι κατά ύψος ανάπτυξη.

Ο τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η φροντίδα ενός βραχόκηπου και να μην χρειάζεται συχνά ξεχορτάριασμα και απομάκρυνση ζιζανίων είναι η επίστρωση του χώματος, πριν τοποθετηθούν πέτρες και χαλίκι, με το ειδικό γεωύφασμα εδαφοκάλυψης  το οποίο κόβεται μόνο στα σημεία που θα φυτευθούν φυτά. 

Βραχόκηποι σε επίπεδα και όχι επικλινή σημεία. 

Αν και δεν ανταποκρίνονται πλήρως στον θεωρητικό ορισμό του βραχόκηπου :) είναι μια εύκολη διαμόρφωση με την μορφή παρτεριού που περιλαμβάνει μικρές και μεγαλύτερες πέτρες και λιγοστά είδη μειωμένης φροντίδας όπως αρωματικά-βότανα (Λεβάντα, Θυμάρι, Αρμπαρόριζα κλπ), ανθεκτικά είδη διακοσμητικών χόρτων (Κάρεξ, Στίπα κλπ) που δημιουργεί σε κάθε κήπο ένα πολύ όμορφο στοιχείο. 

Μονοθεματικοί βραχόκηποι μόνο με ένα είδος. 

Επίσης ένας τρόπος που σημειώνει σημαντικά την φροντίδα ενός βραχόκηπου, αφού ακόμη και αν για την διαμόρφωσή του απαιτηθεί ένα είδος που απαιτεί κλαδέματα, λιπάνσεις κλπ αυτά θα γίνονται μία φορά ταυτόχρονα για όλα τα φυτά. 

Και αισθητικά οι βραχόκηποι αυτής της μορφής είναι πολλοί ιδιαίτεροι με την επανάληψη να λειτουργεί όχι μονότονα αλλά δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα πολύ ξεχωριστή, ειδικά σε κήπους μεγάλης επιφάνειας.

Σε βραχόκηπους αυτής της μορφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος καλλωπιστικού με χαμηλή και μεγάλη παράπλευρη ανάπτυξη, ένα παχύφυτο μεγάλης ανάπτυξης (Αλόη, Αγαύη κλπ), αγρωστώδη με πυκνό συμπαγές σχήμα κλπ

Βραχόκηποι με κωνοφόρα. 

Είδη που επίσης δημιουργούν μια πολύ εντυπωσιακή καταπράσινη εικόνα, σε συνδυασμό με κάθε είδους και μεγέθους φυσικές πέτρες, και ιδανικά ακόμη και για περιοχές με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και έντονους χειμώνες. 

Σε έναν βραχόκηπο αυτής της μορφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους μικρής και μεσαίας ανάπτυξης κωνοφόρο όπως και νάνες ποικιλίες από Τούγια, Έλατο, Κυπαρρίσι κλπ, αν και πρόκειται γενικά για είδη ιδιαίτερα αργής ανάπτυξης έτσι και οι κανονικές ποικιλίες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκτήσουν το μέγεθος που θα επιβάλλει την μεταφύτευσή τους. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ