2023-09-01 10:37:23
Φωτογραφία για Ρόδι: Ο καρπός του Σεπτεμβρίου που προστατεύει την καρδιά.

 



Πολλά τα οφέλη από το ρόδι. «Μπλοκάρει» και την κακή χοληστερίνη.

Γεμάτος με ευεργετικά φρούτα ο Σεπτέμβριος που μπαίνει σε λίγες μέρες με το ρόδι να είναι πρώτο στην λίστα. Οι λόγοι πολλοί, αλλά εμείς θα δούμε δυο ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ρόδι. Τα ρόδια, λοιπόν, μπορούν να έχουν έως και τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν τη φλεγμονή και τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Άλλα οφέλη για την υγεία που μας προσφέρει απλόχερα το ρόδι είναι:



Υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.



Τα ρόδια έχουν μια καλή ποσότητα πολυφαινολικών ενώσεων που ονομάζονται πουνικαλαγίνες ή ελλαγιταννίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της πάχυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών σας καθώς και στη μείωση της συσσώρευσης χοληστερόλης και πλάκας. Ο χυμός ροδιού έχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και ανθοξανθίνες που υποστηρίζουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση χοληστερόλης και λιπών στις αρτηρίες, είναι μια κοινή αιτία καρδιακών παθήσεων. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης - «κακής» χοληστερόλης - που φράζει τις αρτηρίες. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας — την «καλή» χοληστερόλη — η οποία μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.



Έλεγχος Διαβήτη

Μελέτες αποκάλυψαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που άρχισαν να πίνουν χυμό ροδιού παρουσίασαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα ρόδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα χωρίς διαβήτη να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.



Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα σας. Σε ορισμένες μελέτες, τα ρόδια δείχνουν δυνατότητες στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, προκλινικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων του πνεύμονα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Διατροφή Ροδιού

Το φρέσκο ​​ρόδι είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους, να μειώσουν τη χοληστερόλη και να διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μισό ρόδι είναι μία μερίδα και περιέχει:

Θερμίδες: 72

Πρωτεΐνη: 2,35 γρ

Λίπος: 1,6 γρ

Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 5,5 γραμμάρια

Ζάχαρη: 20 γραμμάρια 

 

πηγή: healthstat.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ