2023-09-07 16:27:58
Φωτογραφία για Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής: Συζήτηση με τον υποψήφιο Δήμαρχο στο Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου κ. Λύρο Αθανάσιο
 Γράφει ο : Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής

 μαθηματικός.    

  06-09-2023  

                             

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Ξεκινάμε σήμερα τις ελεύθερες Δημοκρατικές  συζητήσεις  με υποψήφιους Δημάρχους εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του 2023. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε να συμμετέχει στην επικοινωνία με τους Δημότες  είναι ο κ Λύρος Αθανάσιος,  υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου της  Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, τον οποίο ευχαριστούμε. 

Η πρόθεσή μας είναι να συμμετέχουν και άλλοι σε παρόμοιες συζητήσεις όπως αυτή. 

Παρακαλώ  διαβάστε τη συζήτηση μας. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. Θανάση Λύρο, Υποψήφιο Δήμαρχο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. .



Πριν από τη συνέντευξη ένα σύντομο Βιογραφικό.

Γεννήθηκα στο Αιτωλικό.

Ολοκλήρωσα την βασική εκπαίδευση στο Αιτωλικό και την «Παλαμαϊκή Σχολή» Μεσολογγίου. 

Σπουδές: Διπλωματούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Διπλωματούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑνωτάτωνΣχολών της ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επαγγελματική ενασχόληση: Γεωπόνος Αρδευτικών και Στραγγιστικών Έργων Αχελώουκαι του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Αιτωλ/νίας. Γεωπόνος Καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δίδαξα στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας και διετέλεσα Διευθυντής του ΤΕΛ Μεσολογγίου. Καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, στην Σχολή Γεωπονίας-Ιχθυολογίας. Αποσπάστηκα στο Γραφείο του Υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Σουφλιά, και εργάστηκα για την ίδρυση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και την ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ της Ελλάδος. Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου συμμετείχα σε πολλές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για θέματα Παιδείας (Δουβλίνο, Λονδίνο, Βερολίνο κ.α.). Επίσης συμμετείχα σε σεμινάρια θεμάτων Παιδείας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις και αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις.Συνδικαλιστική δράση: Πρόεδρος Ρουμελιωτών Φοιτητών Ελλάδος. Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γεωπόνων Καθηγητών. Αντιπρόεδρος των Γεωπόνων Αιτωλ/νίας στο ΓΕΩΤΕ. Μέλος της ΕΚΟ Γεωτεχνικών. Μέλος της ΕΚΟ Καθηγητών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Πρόεδρος ΔΑΚΕ Καθηγητών Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας. Μέλος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας. Γενικός Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ν.Δ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και μέλος ΟΚΕ Παιδείας της Ν.Δ.Προσφορά στον τόπο μας:

Με ουσιαστικές προσωπικές μου πρωτοβουλίες, ως Διευθυντής του ΤΕΛ Μεσολογγίου και Πρόεδρος των Γεωπόνων Καθηγητών Ελλάδος και χωρίς θεσμικό ρόλο, συνέβαλα αποφασιστικά ώστε το Μεσολόγγι να αποκτήσει:

 ΤΕΙ ΕΠΑΛ Δ.ΙΕΚ (Δημόσιο ΙΕΚ) και ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)Σήμερα είμαι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. 

  Αγαπητοί Αναγνώστες.

          Ευχαριστούμε τον κ. Αθανάσιο Λύρο για την τιμή που μας έκανε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση μας να κουβεντιάσουμε ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Οκτωβρίου. Καταθέτω προς κρίση στους Δημότες το εξής. Ένα εξάμηνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής που προέκυψε στο Δήμο μας από τις εκλογές του 2019 μου είπε. «Κώστα στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, θα διεκδικήσω το αξίωμα του Δημάρχου».

Ζω και εργάζομαι στο Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου από το 1999. Ως ενεργός πολίτης παρακολουθώ και συμμετέχω στα της πόλεως. 

Ερώτηση 1:

Παρακολουθώ και συμμετέχω από διάφορα μετερίζια στη πολιτική ζωή του τόπου 40 χρόνια, χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Έχω παρακολουθήσει σε δεκαεπτά πόλεις ανά την επικράτεια, εκατοντάδες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και τρείς συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας. Χειρότερα ΔΣ, σε ότι αφορά τη λειτουργία τους, από τούτη την Δημοτική Περίοδο -2019 μέχρι σήμερα- του Δήμου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και από το 2014 μέχρι σήμερα στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας (από όπου κατάγομαι) ΔΕΝ έχω συναντήσει. Πώς το σχολιάζετε για το Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κ. Τριαντακωνσταντή, είναι λυπηρό το ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου να παρουσιάζει αυτή την οικτρή κατάσταση. Τέσσερα χρόνια πέρασαν με το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει καταντήσει εντροπή της δημοκρατίας, για την οποία όλοι μιλούν αλλά πολύ λίγοι εφαρμόζουν στην πράξη. Μια Δημοτική Αρχή που διελύθη στα εξ ων συνετέθη ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας της, εξαιτίας της αλαζονείας και της αδιαφορίας προς τον θεσμό, που επέδειξαν τόσο ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοί του, που σήμερα θέλουν οι ίδιοι να γίνουν Δήμαρχοι, όσο και οι γύρω απ’ αυτόν.

Προτάσεις πρόχειρες ψηφίζονται από μια ανύπαρκτη πλειοψηφία, η πλειονότητα των οποίων ανατρέπεται από τα όργανα της Περιφέρειας και αναπέμπονται ως παράνομες, για τις οποίες θα έπρεπε να αναζητηθούν ακόμη και ποινικές ευθύνες.

Παραμένει δε αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν καταγγέλθηκαν και δεν ασκήθηκαν τα νόμιμα από Δημοτικούς Συμβούλους, που είχαν γνώσεις Δικαίου, από άλλους, που συνδιοίκησαν και σήμερα θέλουν να γίνουν οι ίδιοι Δήμαρχοι, κι από κάποιους που, ενώ κατηγορούσαν την νυν Δημοτική Αρχή, σήμερα ταυτίζονται μαζί της και είναι μάλιστα και υποψήφιοι.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Ερώτηση 2:

Την δεκαετία του 1980 με τα Μεσογειακά προγράμματα αλλά και από το 2017 μέχρι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πήγε και πηγαίνει πακτωλός χρημάτων. Οι Δήμοι και οι πόλεις, στις οποίες οι Δημοτικές Αρχές αξιοποίησαν τα κονδύλια αυτά, μπήκαν σε τροχιά ανάπτυξης. Η περιοχή μας από το 1999, που μπορώ να έχω άποψη, όχι μόνο δεν μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης αλλά μέρα με τη μέρα μαραζώνει. Τι έφταιξε κ. Λύρο; Ποια είναι η πρότασή σας για την αναστροφή αυτής της πορείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τι άλλο θα μπορούσε να φταίει, κ. Τριαντακωνσταντή; Επειδή δεν θέλω να μηδενίζω καταστάσεις, θα πω   οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, παρά τις προσπάθειες που έκαναν, δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν τον τόπο σε ανάπτυξη, όπως κι εσείς πολύ εύστοχα διαπιστώνετε. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν το λαό. 

Εμείς έχουμε τις γνώσεις, την εμπειρία, την δυνατότητα, την ομάδα που θα υλοποιήσει το πρόγραμμά μας και πάνω απ’ όλα την αποφασιστικότητα να τα κάνουμε πράξη.

Το συνολικό πλάνο ανάπτυξης, δομημένο ανά πυλώνες, όπως ακριβώς περιγράφεται στο πρόγραμμα, που έχουμε ήδη προ μηνός κυκλοφορήσει, είμαστε σίγουροι πως θα αποδώσει τα μέγιστα και ο Δήμος μας θα αλλάξει όψη πολύ σύντομα. 

Δεν έχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια ούτε ουτοπικά. Με απλές αλλά σίγουρες και ουσιαστικές κινήσεις, και με την συνεργασία όλης της κοινωνίας, θα φέρουμε κόσμο άμεσα, να δει και να θαυμάσει τις τόσες ομορφιές που διαθέτει η περιοχή μας και να αφήσει χρήμα εδώ. Άρα, να πώς έρχεται η ανάπτυξη!

Ερώτηση 3: 

Θεωρώ ότι είστε ενημερωμένος από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για την ακριβή σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Σκοπεύετε να ενημερώσετε τους Δημότες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Φυσικά! Δεν είναι δικά μας τα χρήματα. Εμείς δεν πρόκειται να κρύβουμε πράγματα από τους δημότες μας. Τα πάντα στο φως και στην κριτική, που την επιδιώκουμε. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί παράγοντες, με μελλοντικά σχέδια για καριέρα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στον τόπο μας, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Για μας δεν υπάρχουν εμπόδια. Δεν έχουμε εξαρτήσεις από κανένα.

Λόγο δίνουμε μόνο στους δημότες μας, κι όλοι θα δουν την ευημερία και την ανάπτυξη. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Συνδυασμός μας φέρει το όνομα «Ανάπτυξη για όλους».

Ερώτηση 4:

Γεωγραφικά, χοντρικά ο Δήμος μας ορίζεται από τους δύο ποταμούς Αχελώο, Εύηνο, το όρος Αράκυνθο, τον κάμπο του Λεσινίου, τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, την παραλία του Λούρου. Είναι μία περιοχή που την ονομάζω γη της Επαγγελίας. Την έχω διανύσει από άκρη σε άκρη. Είναι δυνατό να παρουσιάζει αυτή την αρνητική εικόνα. Η παραπάνω περιοχή είναι μέσα στις δέκα καλύτερες θεωρώ της Ελλάδας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας. Ποιο το πρόγραμμά σας στους τομείς αυτούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Όπως θα διαπιστώσατε, στο ψηφοδέλτιό μας υπάρχουν πολλοί έμπειροι αλλά και νέοι άνθρωποι του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κλάδου, αρκετοί απ’ αυτούς με επιτυχημένες εμπορικές επιχειρήσεις.

 Εμείς θα συνεργαστούμε με όλους αυτούς και θα στηρίξουμε τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα με συγκεκριμένα σχέδια εξυγίανσης και βελτίωσης, τόσο των συνθηκών δουλειάς όσο και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Έχουμε την γνώση και την εμπειρία. Μην ξεχνάτε πως η μία μου επαγγελματική δραστηριότητα αφορά την Γεωπονία, με ειδικότητα Αγροτική Ανάπτυξη και Υποδομές.

Θα βοηθήσουμε ουσιαστικά να δημιουργηθούν ομάδες εμπορίας και εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε να μην εξαρτώνται από τους ελάχιστους μεγαλοεξαγωγείς, που ρουφάνε κυριολεκτικά το αίμα και τον ιδρώτα των αγροτών μας, εκβιάζοντάς τους και δίνοντας ψίχουλα στην ανάγκη τους να διαθέσουν την σοδιά τους, ενώ αυτοί θησαυρίζουν. Θα μας βρουν μπροστά τους σίγουρα. Το ξαναλέω: Εμείς μπορούμε και είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σε όλους.

Ερώτηση 5:

Τι λέτε για την κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ; Ποιες λύσεις προτείνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μία Δημοτική Επιχείρηση, που έχει την ευθύνη να προσφέρει στους Δημότες άφθονο και αρίστης ποιότητας νερό, πρώτιστη ανάγκη επιβίωσης, βρίσκεται υπό διάλυση.

Αδήλωτες παροχές, διάσπαρτες διαρροές στο δίκτυο, με σπατάλη νερού και ρεύματος, αδιαφορία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, ανεξέλεγκτη οικονομική σπατάλη στα συνεργεία που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο, εξ αιτίας τη μη ύπαρξης στοιχειώδους οργάνωσης και τήρησης αρχών της Δικαιοσύνης και δίκαιης διαχείρισης.

Οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών είναι βαρύτατες. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο η παρούσα Δημοτική Αρχή, της οποίας ο Δήμαρχος είναι και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, θα πρέπει να καταψηφιστεί, όπως έγινε και με τις προηγούμενες.

Εμείς θα σταματήσουμε αυτό το μπάχαλο με ορθολογική διαχείριση και λειτουργία. Θα φροντίσουμε για όλους τους δημότες μας να έχουν άφθονο και καθαρό νερό, με το μικρότερο κόστος, φέρνοντάς το από δύο πηγές, αυτές του Ευήνου και του Αγ. Δημητρίου.

Θα μεριμνήσουμε να εισπράττονται δίκαια και ισότιμα τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης και με προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού η ΔΕΥΑΜ να είναι περισσότερο αποτελεσματική, με σημαντική μείωση της σπατάλης που γίνεται.

Ερώτηση 6:

Τι θα κάνετε άμεσα για το θέμα της Μαρίνας Μεσολογγίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση με την Μαρίνα έχουν συμβάλει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Έχω δηλώσει και το ξεκαθαρίζω ότι η συμμετοχή του Δήμου μας στην Μαρίνα με ποσοστό 5% είναι ψίχουλα. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 40% για τον Δήμο μας, γιατί ο Δήμος Μεσολογγίου δεν είναι ο οποιοσδήποτε Δήμος. 

Για την πατρίδα μας είναι ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου έρχονται και προσκυνούν όλα τα ελεύθερα κράτη του κόσμου. 

Φιλοδοξούμε δε να τον καταστήσουμε Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού.

Έχω ξεκαθαρίσει και τονίζω πως εφόσον οι μέτοχοι δεν τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις θα εκπέσουν και θα γίνει επαναδημοπράτηση, με μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου μας.

Όμως επειδή πιθανά να γίνει εμπλοκή με δικαστήρια, θα προχωρήσουμε άμεσα για ξεχωριστή Δημοτική Μαρίνα, όπως κάνουν όλες οι προκομμένες πόλεις.

Αυτή η χρόνια καταστροφή θα σταματήσει και μην ξεχνάμε ότι για όλη αυτή την μιζέρια υπεύθυνοι είναι αυτοί που ζητούν ξανά την ψήφο των δημοτών σήμερα. 

Μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε άμεσα λύσεις για να πάμε μπροστά.

Ερώτηση 7:

Τα κτήρια του 1 ου Γυμνασίου Μεσολογγίου και του 1 ου Λυκείου Μεσολογγίου δεν ανταποκρίνονται στα σχολικά κτίρια του 2023. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μιας και είστε εκπαιδευτικός, κ. Τριαντακωνμσταντή, γνωρίζετε πως για να χτιστεί ένα σχολείο πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου ή της Περιφέρειας.

Εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο, να έχουμε σύγχρονα σχολεία για τους μαθητές μας.

Γνωρίζουμε όμως ότι το πρόβλημά μας είναι σήμερα, και θα ενταθεί στο μέλλον, η μείωση των μαθητικών πληθυσμών. Η προσπάθειά μας λοιπόν θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πληθυσμού και επομένως του αριθμού των μαθητών, με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και το σταμάτημα της φυγής των νέων μας από τον τόπο τους.

Όλα τα σχολεία θα έχουν άριστες συνθήκες λειτουργίας και θα είναι ενεργειακά αυτόνομα, αφού θα εγκαταστήσουμε σε όλα φωτοβολταϊκά.

Ερώτηση 8:

Θεωρώ ότι το έργο και ο τρόπος που γίνεται στην Κεντρική πλατεία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου είναι η όλη λογική που εκφράζει ο σημερινός Δήμαρχος. Θα θέλαμε τη γνώμη σας. Συμφωνείτε ναι ή όχι και γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θεωρούμε πως το έργο αυτό αποτελεί μόνο σπατάλη χρημάτων, διότι είχαμε μια ωραία και λειτουργική πλατεία, με σημείο αναφοράς για πάρα πολλά χρόνια ένα ωραίο σιντριβάνι.

 Δεν αλλάζουμε εύκολα ένα σημείο κατατεθέν της πόλης για να φτιάξουμε κάτι πολύ χειρότερο και κακαίσθητο, με υλικά μάλιστα χειρίστης ποιότητας.  Ότι έργο κι αν κάνουμε εμείς θα γίνεται έπειτα από μελέτη και διαβούλευση.

Ερώτηση 9:

Γνώμη μου είναι πως με πολιτικούς γυρολόγους και ανθρώπους με απύθμενο εγωισμό ένας τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά. Μπορείτε να μας πείτε τη γνώμη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σαφώς και συμφωνώ απολύτως πως τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορεί να διεκδικούν το ύψιστο αξίωμα του Δημάρχου αλλά και των δημοτικών συμβούλων. 

Ο τόπος θέλει πρώτα-πρώτα καθαρούς ανθρώπους κατά πάντα και έπειτα ικανούς και  έμπειρους να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας Δήμος σαν τον δικό μας. 

Τέτοιοι άνθρωποι που περιγράφετε μόνο κακό κάνουν στο Δήμο. Ο εγωισμός ποτέ δεν φέρνει σωστά αποτελέσματα. Χρειάζεται συνεργασία, σεβασμός και αξιοπρέπεια. Αυτές είναι και οι αρχές του συνδυασμού μας.

Ερώτηση 10:

Ένας Πρόεδρος Νομικού Προσώπου για την καλοκαιρινή γιορτή των Παιδικών σταθμών του Δήμου (όχι του δικού μας) χρέωσε τους Δημότες με το εξωπραγματικό ποσό των 35 ευρώ για κάθε νήπιο. Δηλαδή, το χυμό, το παγωτό, το γλυκό, την πίτσα κλπ και ένα μικρό δωράκι (πετσέτα μπάνιου). Εσείς τι θα κάνατε στη θέση του Δημάρχου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο κόσμος υποφέρει σήμερα από την ακρίβεια και από την έλλειψη θέσεων εργασίας. Το να χρεώνεις ένα γονέα για μια γιορτή του παιδιού του 35 ευρώ, και μάλιστα για μικρού κόστους δωράκια, είναι ανεπίτρεπτο. 

Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες μας όσο μπορούμε κι όχι να τους επιβαρύνουμε.  Ό,τι  μπορεί ο Δήμος να παράσχει θα το κάνει χωρίς επιβάρυνση. Θα ρίξουμε μεγάλο βάρος στους Παιδικούς Σταθμούς, που αποτελούν ένα αποκούμπι των εργαζομένων ανθρώπων κι αυτών που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Τα παιδάκια πρέπει να χαίρονται στο περιβάλλον των Παιδικών Σταθμών και οι γονείς τους να είναι ήσυχοι πως εκεί μέσα φροντίζουμε τα παιδιά τους, σαν να ’τανε δικά μας.

Ερώτηση 11:

Δεσμεύεστε ότι σε απευθείας αναθέσεις θα ζητάτε τουλάχιστον τρείς προσφορές από εργολάβους και προμηθευτές; Δεσμεύεστε ότι θα ανακοινώνετε ονόματα;

Δεσμεύσετε ότι θα κάνετε απευθείας αναθέσεις μόνο σε άμεσες και επιτακτικές ανάγκες και ότι θα κάνετε αδιάβλητους διαγωνισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εμείς πάντοτε θα προτάσσουμε την διαδικασία του διαγωνισμού. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να γίνει διαγωνισμός κάτω από το τραπέζι. Τα πάντα στο φως και στον έλεγχο του οποιουδήποτε δημότη. Οι διαγωνισμοί θα γίνονται με παρουσία εκπροσώπων φορέων και δημοτών. 

Αν θα υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι, οι προϋποθέσεις και η περιγραφή της ανάγκης θα γίνονται φανερά στους δημότες. Καταλαβαίνεις άλλωστε πότε μια ανάγκη είναι επιτακτική και πότε «βαφτίζεται» έτσι για ευνόητους λόγους. Τα πάντα υπό πλήρη και αυστηρό έλεγχο, τα πάντα στο φως. Να διαχειριστούμε χρήματα που ανήκουν στο Δήμο ήρθαμε κι όχι να τα μοιράσουμε σε ημετέρους.

Ερώτηση 12:

Είναι αδιανόητο να μην έχετε πρόταση για το νερό στο Αιτωλικό. Ποια λύση προτείνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όπως είπα και στην ερώτηση για την ΔΕΥΑΜ, θα φροντίσουμε για όλους τους δημότες μας, όχι μόνο για το Αιτωλικό, να έχουν άφθονο και καθαρό νερό, με το μικρότερο κόστος, φέρνοντάς το από δύο πηγές, αυτές του Ευήνου και του Αγ. Δημητρίου.

Ερώτηση 13:

Πολλοί παρουσιάζουν τα αυτονόητα ως προσόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα εργατικότητα και τιμιότητα. Πώς το σχολιάζετε; Αν στην πορεία προς τις εκλογές διαπιστώσετε παράνομες ενέργειες, όπως χρηματισμό, ρουσφέτια, πιέσεις, εξαγορά συνειδήσεων τι θα κάνατε; Αν σε κάποιους συνδυασμούς δείτε υποψηφίους με υπόνοια έστω κακοδιαχείρισης στο παρελθόν, τι θα κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για να ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας, πάει να πει πως έχουμε την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με όλα όσα περιγράφετε. Η προσωπική μου διαδρομή στην κοινωνία δεν έχει το παραμικρό ψεγάδι, δεν έχει κανείς να μου προσάψει το παραμικρό, άρα δεν ανέχομαι να μπαίνω στο ίδιο τσουβάλι με όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και υπήρξε έστω υπόνοια κακοδιαχείρισης από μέρους τους. 

 Ούτε και μ’ αυτούς που εκβιάζουν και εξαγοράζουν συνειδήσεις, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κοσμάκη για μεροκάματο, θέλω να έχω σχέση.

Φυσικά, αν υποπέσουν τέτοιες πράξεις στην αντίληψή μου, θα τις καταγγείλω αμέσως, να είστε σίγουροι. Να νοικοκυρέψουμε το Δήμο μας ήρθαμε, με συνεργασία, σεβασμό και αξιοπρέπεια, κι όχι να χαϊδέψουμε αυτιά ή να συναλλαγούμε.

Ερώτηση 14:

Συνηθίζω κ. Λύρο αντί τελευταίας ερώτησης να αφήνω τον συνομιλητή μου να περάσει όποιο μήνυμα ή όποια μηνύματα θέλει στους Δημότες. Παρακαλώ έχετε το λόγο και για όσο χρόνο θέλετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί εμείς κι όχι οι άλλοι;

Εκ των υποψηφίων Δημάρχων ΟΛΟΙ, με εξαίρεση εμένα και την κα Πατρινού, είτε ως Δήμαρχοι είτε ως Αντιδήμαρχοι είτε ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου (κάτι σαν Δήμαρχος του πρώην Δήμου Μεσολογγίου), πέρασαν από την δημοτική καρέκλα για πολλά χρόνια, έκαναν ό,τι μπόρεσαν να κάνουν αλλά δεν είχαν την ικανότητα να δώσουν πνοή για ευημερία και ανάπτυξη στον τόπο μας ούτε καν να καταθέσουν προτάσεις. Για τον λόγο αυτό οι συνδημότες μας δεν τους έδωσαν και δεν πρέπει να τους δώσουν δεύτερη ευκαιρία.

Τι καινούργιο άραγε είναι σε θέση να κάνουν τώρα; Θα συνεχίσουμε τα πειράματα για να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο; Ασφαλώς, όχι!

Αν δε ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον τόπο θα έπρεπε ήδη να έχουν συνταχθεί μαζί μου, μιας και ήμουνα ο πρώτος που τους έκανε το κάλεσμα. Αλλά προτίμησαν την σόλο καριέρα. Το γιατί ας το απαντήσουν οι συνδημότες μας.

Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τους πολίτες για την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ προσφορά μου στον τόπο μας, σε ανύποπτο χρόνο, μη προσδοκώντας ανταλλάγματα ή αξιώματα, εμφορούμενος ΜΟΝΟ από πραγματική αγάπη για τον τόπο. Έχω μια τεράστια διοικητική εμπειρία και γνώση, ως Διευθυντής Σχολείων, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας σε κομβικά θέματα και φυσικά γνωρίζετε πως με δικές μου προσωπικές πρωτοβουλίες και αξιοποιώντας τις κατάλληλες γνωριμίες, που στοχευμένα αποκτούσα, το Μεσολόγγι απέκτησε ΤΕΙ, ΕΠΑΛ, Δημόσιο ΙΕΚ και ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να συγκρίνομαι με τους επαγγελματίες της πολιτικής, δεν ανέχομαι την σήψη, που έχει απλωθεί από  άκρου εις άκρον του Δήμου μας, δεν μετέχω στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, που τον βλέπουμε να εκτυλίσσεται με προκλητικό τρόπο μπροστά μας.

 Πρέπει να αντιδράσουμε και η μόνη δύναμη είναι η ψήφος μας.

Είμαστε ο μόνος συνδυασμός που τύπωσε και διανέμει εδώ και 20 μέρες φυλλάδιο με τους αναπτυξιακούς του στόχους και τον τρόπο που θα τους πετύχει.

Όταν μιλάμε με τους συνδημότες μας απολαμβάνουμε σεβασμού και εκτίμησης για τον ευθύ και καθάριο μας λόγο.

Είμαστε σίγουροι πως οι συνδημότες μας θα υποστηρίζουν εμάς, διότι έχουμε την ικανότητα, την γνώση και την εμπειρία να φέρουμε  αποτελέσματα, κι όχι αυτούς που λένε μεγάλα λόγια και υπόσχονται ανέξοδα πράγματα.

Δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.



Αγαπητοί Αναγνώστες 

  Είμαι βέβαιος ότι κάναμε  μια ενδιαφέρουσα  συζήτηση. 

  Τα συμπεράσματα δικά σας. 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ